search icon

Διεθνή

Γεννητική τεχνητή νοημοσύνη: Η απειλή παραπληροφόρησης είναι «υπερβολική», λέει κορυφαίος εμπειρογνώμονας

Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας φοβούνται ότι το περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψη για την πραγματικότητα – Η ανησυχίες αυξάνονται σε μια χρονιά γεμάτη με κρίσιμες εκλογές

Ο Μάρτιν Λι, τεχνικός επικεφαλής της ομάδας πληροφοριών ασφαλείας Talos της Cisco, δήλωσε ότι η απειλή από τα deepfakes και άλλες παραπληροφορήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημοκρατία μπορεί να είναι «υπερβολική».

Ο Λι, δήλωσε στο CNBC ότι πιστεύει ότι τα deepfakes – αν και αποτελούν μια ισχυρή τεχνολογία από μόνα τους – δεν έχουν τόσο μεγάλη επίδραση όσο οι ψευδείς ειδήσεις.

Ωστόσο, τα νέα εργαλεία γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης «απειλούν να κάνουν ευκολότερη τη δημιουργία ψεύτικου περιεχομένου», πρόσθεσε.

Το υλικό που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί συχνά να μοιάζει ψεύτικο και να φανερωθεί πως δεν έχει παραχθεί από πραγματικό πρόσωπο.

Το οπτικό περιεχόμενο, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ευάλωτο σε σφάλματα. Για παράδειγμα, οι εικόνες που παράγονται από την ΤΝ μπορούν να περιέχουν οπτικές ανωμαλίες, όπως ένα άτομο με περισσότερα από δύο χέρια ή ένα άκρο που έχει συνενωθεί με το φόντο της εικόνας.

«Παρ’ όλα αυτά, μπορεί συνήθως να καταλάβει κανείς αν το περιεχόμενο που παράγεται είναι από bots ή όχι, αν το δει αντικειμενικά», δήλωσε ο Λι.

Οι ειδικοί έχουν δηλώσει στο παρελθόν στο CNBC ότι αναμένουν ότι η παραπληροφόρηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει βασικό κίνδυνο στις επερχόμενες εκλογές σε όλο τον κόσμο.

Περιορισμένη χρησιμότητα

Ο Ματ Κάλκινς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας επιχειρηματικής τεχνολογίας Appian, η οποία βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργούν ευκολότερα εφαρμογές με εργαλεία λογισμικού, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει «περιορισμένη χρησιμότητα».

Πολλά από τα σημερινά εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι «βαρετά», πρόσθεσε. «Η ΤΝ αν μπορέσει να μας «γνωρίσει», μπορεί να γίνει από καταπληκτικό έως χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το επίπεδο».

«Μόλις είμαστε πρόθυμοι να εμπιστευτούμε την ΤΝ με τη γνώση του εαυτού μας, θα είναι πραγματικά απίστευτη», δήλωσε ο Κάλκινς στο CNBC σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.

«Αυτό θα μπορούσε να την καταστήσει ένα πιο αποτελεσματικό – και επικίνδυνο – εργαλείο παραπληροφόρησης στο μέλλον», προειδοποίησε ο Κάλκινς, προσθέτοντας ότι είναι «δυσαρεστημένος» με την πρόοδο που σημειώνεται στις προσπάθειες ρύθμισης της τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

«Μπορεί να χρειαστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να παράγει κάτι κατάφωρα «προσβλητικό» για να δράσουν οι νομοθέτες των ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Δώστε μας ένα χρόνο. Περιμένετε μέχρι η τεχνητή νοημοσύνη να μας προσβάλει. Και τότε ίσως πάρουμε τη σωστή απόφαση», δήλωσε ο Κάλκινς. «Οι δημοκρατίες είναι αντιδραστικοί θεσμοί», είπε.

«Ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένη θα γίνει η τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχουν κάποιοι δοκιμασμένοι τρόποι για να εντοπίζει κανείς την παραπληροφόρηση – είτε αυτή έχει γίνει από μηχανή είτε από άνθρωπο», λέει ο Λι.

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι επιθέσεις συμβαίνουν και να έχουν υπόψη τους τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Όταν συναντάμε περιεχόμενο που στοχεύει στα συναισθήματά μας, θα πρέπει να σταματήσουμε, να κάνουμε παύση και να αναρωτηθούμε αν η ίδια η πληροφορία είναι αληθινή», πρότεινε ο ίδιος.

«Έχει δημοσιευτεί από μια αξιόπιστη πηγή μέσων ενημέρωσης; Αναφέρουν το ίδιο πράγμα και άλλες αξιόπιστες πηγές μέσων ενημέρωσης;», είπε. «Αν όχι, πρόκειται πιθανότατα για απάτη ή εκστρατεία παραπληροφόρησης που πρέπει να αγνοηθεί ή να αναφερθεί».

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΕΘΟ: Πώς οι νέοι κανόνες αλλάζουν τις δημόσιες επενδύσεις

Wood & Company: Οι κίνδυνοι για τη φετινή ανάπτυξη – Οι τρεις καταλύτες για την ελληνική οικονομία

Σε ποιους δήμους και περιοχές μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version