Η Λελάινα Γουέικχαμ, 25 ετών, έχει συμπληρώσει έξι χρόνια σε μια ικανοποιητική καριέρα πλήρους απασχόλησης που δεν απαιτούσε πτυχίο κολλεγίου.
Η Γουέικχαμ εμπνεύστηκε εν μέρει για την απόφασή της από το ιστορικό του πατέρα της. Γεννήθηκε στο Μεξικό και αφού μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν ήταν πέντε ετών, ο πατέρας της έμαθε μόνος του «σχεδόν τα πάντα», όπως είπε. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καν απολυτήριο λυκείου ή πτυχίο κολεγίου, ξεκίνησε πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις που του επέτρεψαν να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του.
«Ήθελε πραγματικά να είμαστε μορφωμένοι. Απλώς δεν έδινε προτεραιότητα στο να αποφοιτήσουμε από ένα κολέγιο», δήλωσε η Γουέικχαμ στο Business Insider. «Έτσι, μας πίεζε να διαβάζουμε μόνοι μας, να βρούμε τι μας ενθουσιάζει και να βρούμε πώς να το αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας, είτε αυτό γινόταν μέσα από ένα κολέγιο είτε όχι. Το κολέγιο δεν ήταν κάτι σημαντικό γι’ αυτόν».
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της στο λύκειο, η Γουέικχαμ προσπαθούσε να αποφασίσει για το ποια θα ήταν πορεία της μετά την αποφοίτησή της. Κάποια στιγμή έκανε μια ερευνητική εργασία στο πλαίσιο ενός μαθήματος, σχετικά με το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν πραγματικά τα πτυχία τους από το κολέγιο. Διαπίστωσε ότι ήταν λίγοι αυτοί που το έκαναν.
«Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω και δεν ήθελα να σπαταλήσω ένα σωρό χρήματα αν πήγαινα στο κολέγιο», είπε. «Αυτή η εργασία που έκανα με βοήθησε πραγματικά να επικυρώσω την απόφασή μου να μην πάω στο κολέγιο και να ξεκινήσω μια δουλειά».
Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι οι σχολικοί της σύμβουλοι δεν είχαν πολλές συμβουλές γι’ αυτήν όταν τους είπε ότι σκεφτόταν μια εναλλακτική πορεία. Σπούδασε μόνη της για να πάρει δίπλωμα στον τομέα του ενυπόθηκου δανεισμού, και τώρα εργάζεται με πλήρη απασχόληση στον τομέα των ακινήτων.
Παρόλο που το κολέγιο εξακολουθεί να παραμένει η βασική επιλογή για τους αποφοίτους λυκείου και η πιο αξιόπιστη επιλογή για επαγγελματική σταδιοδρομία, όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να το παραλείψουν. Λένε όμως ότι είναι δύσκολο να βρουν υποστήριξη και πληροφορίες σχετικά με τις άλλες επιλογές τους.
Η Γουέικχαμ δήλωσε ότι μπορεί να ταυτιστεί – «αισθάνθηκα ότι με είχαν… ξεγράψει ως κάποια που δεν θα ήταν επιτυχημένη επειδή δεν θα είχα πτυχίο κολεγίου».
«Μου έλεγαν ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσω να μάθω ήταν να πάω στο κολέγιο και να πάρω πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων για να μου μάθει ό,τι μπορώ να μάθω και μόνη μου», είπε. «Αυτό είναι τρελό!».
Η γενιά Z χρειάζεται κάτι διαφορετικό
Τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το ποσοστό εγγραφής των αποφοίτων λυκείου ήταν 61,4% τον Οκτώβριο του 2023, μειωμένο σε σχέση με το 62% του 2022. Ενώ το κολέγιο εξακολουθεί να είναι το κύριο μονοπάτι που ακολουθούν άτομα της γενιάς Ζ, ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι όσοι θέλουν να ακολουθήσουν μια εναλλακτική πορεία «δεν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση για να επιτύχουν πραγματικά».
«Δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές και σύμβουλοι για να καθοδηγήσουν τον κάθε ένα μαθητή προσωπικά. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούνται και στελεχώνονται τα λύκεια ίσως και να περιορίζει τις δυνατότητές τους να βοηθήσουν τους μαθητές με κάτι εναλλακτικό μετά το σχολείο», δήλωσε ο Ζακ Χιρνόφσκι, ανώτερος ερευνητής εκπαίδευσης της Gallup στο Business Insider.
«Αν είσαι υπεύθυνος για το μέλλον 500 μαθητών, καταλαβαίνω ότι ίσως δεν είναι λογικό να βρεις εξατομικευμένες επιλογές για κάθε έναν από αυτούς και να είσαι πραγματικά σε θέση να εμβαθύνεις», δήλωσε ο Χιρνόφσκι.
Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν λάβει «μια συνειδητή πολιτική απόφαση» για το κολέγιο. «Γνωρίζουμε τα οφέλη που συνοδεύονται από αυτό», είπε, «αλλά αναρωτιέμαι αν το έχουμε παρακάνει».
Πράγματι, ακόμη και αν ορισμένοι Gen Zers δεν πιστεύουν ότι το κολέγιο είναι ο καλύτερος δρόμος γι’ αυτούς, τα πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι το κολέγιο εξακολουθεί να προσφέρει μακροχρόνια οφέλη όσον αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία και τις αποδοχές.
Ο Χιρνόφσκι δήλωσε: «Αν πάτε στο κολέγιο, είναι πιο πιθανό να ευημερήσετε στη ζωή σας. Έχεις υψηλότερη υποκειμενική ευημερία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το κολέγιο είναι μια καλή απόφαση».
«Όμως», είπε, «η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε 100% ποσοστό φοίτησης στο κολέγιο μετά το λύκειο. Ακόμα κι έτσι όμως, τα παιδιά που δεν θέλουν να πάνε στο κολέγιο συνεχίζουν να ακούνε για το κολέγιο ότι είναι η πρωταρχική επιλογή μετά την αποφοίτηση». Μια πρόσφατη έκθεση από την Gallup και το Walton Family Foundation διαπίστωσε ότι το 68% των μαθητών της γενιάς Z έχουν ανθρώπους στο κοντινό τους περιβάλλον που τους έχουν μιλήσει «πολύ» για το κολέγιο. Από την άλλη, λιγότερο από το 25% δήλωσε ότι οι κοντινοί τους άνθρωποι τους έχουν μιλήσει για εναλλακτικές επιλογές, όπως οι δουλειές που δεν απαιτούν πτυχία ή η έναρξη μιας επιχείρησης.
«Αυτό πιθανώς το κάνουν για το καλό των παιδιών τους», δήλωσε ο Χιρνόφσκι, προσθέτοντας: «Αν οι μαθητές μας πουν ότι δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, τους λέμε: «Εντάξει, αν δεν θέλετε να πάτε στο κολέγιο, εδώ είναι οι άλλες επιλογές σας…».
Η Χάνα Μαρουγιάμα, συν-συγγραφέας του βιβλίου «The Degree Free Way», το οποίο προσφέρει καθοδήγηση για τους μαθητές που δεν θέλουν να πάνε στο κολέγιο, δήλωσε στο BI ότι πολλοί Gen Zers «απλά δεν γνωρίζουν ποιες επιλογές καριέρας υπάρχουν πέρα από τις πιο πολυσυζητημένες, όπως γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί». Η Μαρουγιάμα δήλωσε ότι «το να παρέχεται βοήθεια στους μαθητές, έτσι ώστε να μάθουν για τις πολλές διαθέσιμες θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν ανώτερη εκπαίδευση, θα ήταν καθοριστικής σημασίας».
«Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι με τη ζωή τους, αν οι δουλειές που επιλέγουν ταιριάζουν πραγματικά με το πώς θέλουν να είναι η ζωή τους μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα», είπε.
Η Γουέικχαμ δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, ώστε περισσότεροι Gen Zers όπως η ίδια «να μπορούν να αισθάνονται σίγουροι για την απόφασή τους να απαλλαχθούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να δεσμευτούν σε αυτή την απόφαση».
«Ως 18χρονος, δεν ξέρεις τι σε κάνει ευτυχισμένο. Θα έλεγα όμως να αφιερώσεις χρόνο για να μάθεις τι σε κάνει ευτυχισμένο και τι σου αρέσει, τι σε παθιάζει και να το κάνεις», δήλωσε ο Γουέικχαμ. «Έχουμε τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές που οι σύμβουλοι μπορεί να μην σας παρουσιάζουν, οπότε πάρτε το πάνω σας».
Το πτυχίο κολεγίου δεν φέρνει την επιτυχία
Ορισμένοι πολιτειακοί νομοθέτες στις ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη μεταβαλλόμενη αντίληψη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουν αρχίσει να προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν πτυχία κολεγίου. Για παράδειγμα, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση για την επέκταση των ευκαιριών μαθητείας στην πολιτεία του. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης από τους εργοδότες.
Το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας προβλέπει ότι μεταξύ 2020 και 2030, το 60% των νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία δεν θα απαιτούν πτυχία κολεγίου.
Μετά την πανδημία, ορισμένα λύκεια έχουν διαμορφωθεί ώστε να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε εναλλακτικούς δρόμους. Για παράδειγμα, μια έκθεση του Ιανουαρίου από το Center on Reinventing Public Education διεξήγαγε 266 συνεντεύξεις από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023 με φροντιστές, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς σε έξι λύκεια της Νέας Αγγλίας. Διαπιστώθηκε ότι η επικρατέστερη άποψη ήταν ότι τα λύκεια θα πρέπει να προετοιμάζουν τους μαθητές, όχι μόνο για το κολέγιο ή την εργασία, αλλά να τους παρουσιάζουν μια ποικιλία επιλογών που θα τους βοηθήσουν να αισθάνονται ικανοποιημένοι.
Ορισμένα από τα σχολεία που συμμετείχαν στη μελέτη προσέφεραν μαθήματα για την επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ άλλα οργάνωναν βραδιές καριέρας με τοπικούς εργοδότες. «Κάποτε, οι άνθρωποι όριζαν την επιτυχία σε σχέση με το κολέγιο», δήλωσε ένας βοηθός επιθεωρητή στην έκθεση. «Και νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν είναι το απόλυτο μέτρο της επιτυχίας».
«Δεν έχω μετανιώσει για την απόφασή μου να παραλείψω το κολέγιο», δήλωσε η Γουέικχαμ. «Είμαι σε θέση να στηρίξω οικονομικά τον εαυτό μου και ανυπομονώ να χτίσω την καριέρα μου στον τομέα των ακινήτων».
«Έχω εμπειρία στις πωλήσεις, έχω οικονομική παιδεία και δικτυώθηκα σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρώτο χρόνο, όταν ήμουν 18 ετών», είπε. «Έπρεπε πραγματικά να φτιάξω κάτι μεγάλο για τον εαυτό μου αν ήθελα να είμαι επιτυχημένη στο χώρο των ακινήτων. Και το έκανα. Έμαθα ό,τι μπορούσα για να μπορέσω να είμαι σε πλεονεκτική θέση», είπε.
Διαβάστε ακόμη:
Το top-40 των χωρών που οι πελάτες αφήνουν τα υψηλότερα tips
Βρετανία: Τα σχολεία εξετάζουν την ολική απαγόρευση στα κινητά τηλέφωνα
Ενοίκια: Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα