search icon

Διεθνή

Γέλεν: ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να έχουν εντατικές συνομιλίες για «μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη»

Οι επερχόμενες αυτές επαφές αντιπροσωπεύουν νέα προσπάθεια σταθεροποίησης των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να έχουν “εντατικές επαφές για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη“, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά τις συνομιλίες για δύο ημέρες που είχε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν με τον Κινέζο ομόλογό της Χε Λιφένγκ στην Καντόνα (Γκουανγκτζόου) στην Κίνα.

Οι επερχόμενες αυτές επαφές αντιπροσωπεύουν νέα προσπάθεια σταθεροποίησης των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έπειτα από τη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο.

“Οι επαφές αυτές θα διευκολύνουν μια συζήτηση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες (…) και έχω την πρόθεση να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής για να ταχθώ υπέρ δίκαιων όρων για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις”, αναφέρει η Γέλεν σε ξεχωριστή της ανακοίνωση.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών στην Κίνα, η δεύτερη σε έναν χρόνο, γίνεται καθώς η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν σε αριθμό θεμάτων, όπως η πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής, το μέλλον της Ταϊβάν ή η εφαρμογή TikTok.

Η Γέλεν προειδοποίησε επίσης σήμερα τις κινεζικές επιχειρήσεις κατά της παροχής βοήθειας στη Ρωσία και στην αμυντική της βιομηχανία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι “οι επιχειρήσεις, ιδίως οι κινεζικές, δεν θα πρέπει να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στη ρωσική αμυντική βιομηχανία” και απείλησε με “σοβαρές συνέπειες” όσες θα το έκαναν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Τζάνετ Γέλεν έφτασε στην Κίνα την Πέμπτη για επίσκεψη τεσσάρων ημερών, με πρώτο σταθμό την Καντόνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Πεκίνο.

Χθες, Παρασκευή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι οι επιδοτήσεις που χορηγεί το Πεκίνο στην βιομηχανία αντιπροσωπεύουν “κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα”, καθώς δημιουργούν μια “πλεονάζουσα” παραγωγική ικανότητα.

Διαβάστε ακόμη      

Πού οφείλεται η αύξηση της τιμής του χρυσού; – Ο CEO της MetalsDaily απαντά

Μπερνάρ Αρνό: Πώς ο «λύκος με το κασμιρένιο παλτό» έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2024 (pics)

ΕΝΦΙΑ: Τι θα δούμε στα νέα εκκαθαριστικά που «βγαίνουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο (οδηγός)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version