Οποιαδήποτε απόπειρα αποσύνδεσης των ΗΠΑ από την Κίνα θα ήταν καταστροφική για την οικονομία υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας στη γραμμή των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι ζωτικής σημασίας.
Σε ομιλία της, η κυρία Γέλεν τάχθηκε υπέρ μιας εποικοδομητικής και δίκαιης» οικονομικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών, καθώς είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποκαταστήσει τις… παγωμένες διμερείς σχέσεις, μετά και το σάλο που ξέσπασε με τα κινεζικά κατασκοπικά μπαλόνια.
Η Αμερικανίδα υπουργός σχολίασε πως, αν και είναι εύλογο ότι οι ΗΠΑ θα εστιάσουν στα ζωτικά συμφέροντα τους όταν αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο, αναφέροντας συγκεκριμένα στην προστασία συγκεκριμένων τεχνολογιών από τον κινεζικό στρατό.
Ωστόσο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν την αποσύνδεση της οικονομίας μας από αυτή της Κίνας. Ένας πλήρης διαχωρισμός των οικονομιών μας θα ήταν καταστροφικός και για τις δύο χώρες. Θα ήταν δε, και αποσταθεροποιητικός για τον υπόλοιπο κόσμο».
Πάντως, η κυρία Γέλεν αν και κάλεσε την Κίνα στην ανάπτυξη μιας «υγιούς οικονομικής σχέσης» με διμερή συνεργασία σε σειρά ζητημάτων από το μακροοικονομικό πεδίο έως την κλιματική αλλαγή, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους διεθνείς συμμάχους τους, ώστε από κοινού να αντισταθούν στις «αθέμιτες οικονομικές πρακτικές» που ακολουθεί το Πεκίνο.
Ζητούμενο το… ξεπάγωμα των διμερών σχέσεων
Οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, καθώς οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης τους «πάγωσαν» και πάλι προ διμήνου, όταν εντοπίστηκαν τα περίφημα κινεζικά κατασκοπικά μπαλόνια στους αμερικανικούς αιθέρες. Μάλιστα, το τότε επικείμενο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών, Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Το Πεκίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι επρόκειτο για απόπειρα κατασκοπίας των Αμερικανών, όμως η κατάσταση έκτοτε δεν βελτιώθηκε. Δεν βοήθησε, εξάλλου, ούτε η στάση που έχει κρατήσει η Ουάσιγκτον έναντι της Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί τμήμα του εδάφους της, ενώ τα αμερικανικά μέτρα για να περιοριστεί η πρόσβαση των Κινέζων σε τεχνογνωσία στον κλάδο των ημιαγωγών αποτελούν επίσης σημείο τριβής.
Η κυρία Γέλεν έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των αμερικανικών μέτρων για τους ελέγχους στις εξαγωγές μικροτσίπ, εξηγώντας πως η προστασία της τεχνολογίας ήταν ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχαν σαν στόχο να παρεμποδίσουν την οικονομικό και τεχνολογικό εκσυχρονισμό της Κίνας.
Πάντως, η επισήμανση της Αμερικανίδας υπουργού ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συζητούν με ειλικρίνεια και να μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολα ζητήματα, ερμηνεύτηκε ως χείρα φιλίας προς το Πεκίνο και κάλεσμα επαναπροσέγγισης, αν και μένει να φανεί αν θα έχει συνέχεια και κυρίως ανταπόκριση από την κινεζική πλευρά.
Διαβάστε ακόμη
Starship: Εξερράγη ο πύραυλος λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του (vid)
Έρευνα: Ποιες επιχειρήσεις κερδίζουν και ποιες χάνουν από τον πληθωρισμό
The Economist: «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ