search icon

Διεθνή

Γέφυρα στην Κριμαία: Καταλύτης εξελίξεων το πλήγμα στο «σύμβολο της ρωσικής ισχύος» (tweets + vids)

Τρεις νεκροί και εκτεταμένες ζημιές ήταν το αποτέλεσμα της έκρηξης στη μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης – Ο Πούτιν διέταξε αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για τη γέφυρα που περνά στον έλεγχο της FSB

Ως στρατιωτικό, ιδεολογικό και ψυχολογικό περιγράφεται το πλήγμα από την τεράστια έκρηξη στις 6 το πρωί (τοπική ώρα) χθες στη γέφυρα του Κερτς, την μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης, η οποία ενώνει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, χτύπημα που μέλλει να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από πλευράς του Κρεμλίνου, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αναλυτών.

Παρότι οι ακριβείς συνθήκες της έκρηξης εξετάζονται, αυτή προκάλεσε, ωστόσο, τον θάνατο τριών ατόμων, αλλά και εκτεταμένες ζημιές στην οδική και σιδηροδρομική της υποδομή της γέφυρας, πλήττοντας με χειρουργική ακρίβεια τις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας.

Το χρονικό

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, ένα φορτηγό καυσίμων εξερράγη πάνω στην οδική γέφυρα, καθώς διερχόταν από αυτή, προκαλώντας εκτεταμένη πυρκαγιά και κατάρρευση μέρους του οδοστρώματος και της σιδηροδρομικής γέφυρας, στην αριστερή πλευρά. Οι πυκνοί καπνοί που κάλυψαν το σημείο της έκρηξης από τα πρώτα λεπτά οφειλόταν στα βαγόνια τρένου πάνω από το οδόστρωμα, με τις ρωσικές Αρχές να μετρούν τρία θύματα, εκ των οποίων και ο οδηγός του φορτηγού.

Κατά πληροφορίες, το λευκό φορτηγό με τα εκρηκτικά που εξερράγη, οδηγούσε ένας άνδρας 51 ετών, που ονομάζεται, Μαχίρ Γιουσούμποφ, όπως μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα, ενώ εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών και κινούνταν συνεχώς μέσα στην περιοχή του Κρασνοντάρ, ανατολικά από την Κριμαία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιουσούμποφ (που κατάγεται από το Κρασνοντάρ) επικοινώνησε με την οικογένεια του για τελευταία φορά πριν από δύο ημέρες, ενώ το γεγονός ότι χρειάστηκε έξι ώρες για ένα ταξίδι μισής ώρας, ώστε να φτάσει στη γέφυρα, έχει τεθεί ήδη υπό το στόχαστρο των Αρχών. Εκτός από τον οδηγό, στα θύματα προσμετράται και ένα ζευγάρι που επέβαινε σε αυτοκίνητο που κινούνταν δίπλα στο φορτηγό.

Παρά το κολοσσιαίο σοκ για την Μόσχα, σχεδόν αμέσως ανέλαβε δράση η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της έκρηξης, στο «σύμβολο της ρωσικής ισχύος», δηλαδή τη γέφυρα της Κριμαίας.

Οι στόχοι

Την ίδια ώρα, η χθεσινή έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας έρχεται να προστεθεί σε ένα ντόμινο εντυπωσιακών χτυπημάτων τις τελευταίες ημέρες, μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Μόνο που στην περίπτωση της γέφυρας, αυτή βρίσκεται σε στρατηγικού χαρακτήρα θέση, δηλαδή στο στενό του Κερτς, που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, υποστηρίζοντας τα βασικά ουκρανικά λιμάνια που εκτείνονται στην περιοχή, όπως η Μαριούπολη.

Πέραν του εμπορικού και συγκοινωνιακού της στίγματος, η Γέφυρα της Κριμαίας σηματοδότησε τη φυσική «επανένωση» της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα και δεν παύει να τροφοδοτεί τους κατοίκους της περιοχής με τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης. Εσχάτως, μάλιστα, «επιστρατεύθηκε» με την προμήθεια όπλων και καυσίμων στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας με επίκεντρο τη Χερσώνα, δυνατότητα που επιχείρησε να αποστερήσει από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το χθεσινό χτύπημα.

Πέρα από τις συγκοινωνιακές συνδέσεις για τους απλούς πολίτες που ανεστάλησαν λόγω του γεγονότος, το εντυπωσιακό του χτυπήματος δημιουργεί νέα, ραγδαία δεδομένα για το Κρεμλίνο, το οποίο μετρά από χθες τις αντιδράσεις της ρωσικής κοινωνίας.

Περιχαρείς με την παραπάνω εξέλιξη είναι, ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, καθώς ενισχύεται το ηθικό των δυνάμεών τους, παρότι δημόσια αρνούνται την παραμικρή ανάμειξη στη φονική έκθεση. Εντούτοις, το Πολεμικό Ναυτικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σχολίασε στο Facebook πως, «aεράμυνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κοιμάσαι;», προδίδοντας τον ενθουσιασμό στις τάξεις του ουκρανικού στρατού. Ακόμη πιο χαρακτηριστική υπήρξε η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, σχολιάζοντας ότι «το καταδρομικό Moskva και η γέφυρα Κερτς – δύο διαβόητα σύμβολα της ρωσικής εξουσίας στην ουκρανική Κριμαία – κατέρρευσαν. γραμμή, Ρωσικά;”

Η αντίδραση Πούτιν

Κι ενόσω οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν αρχικά την έκρηξη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη σύσταση μιας «κυβερνητικής επιτροπής», με σκοπό να εξετάσει την «έκτακτη ανάγκη» της Γέφυρας Κερτς στην Κριμαία, όπως μετέδωσε από τις πρώτες στιγμές το ρωσικό κρατικό μέσο TASS. Ειδικότερα, στο διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεσπίζονται αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για τη γέφυρα της Κριμαίας, περνώντας στο εξής τον έλεγχό της στην FSB.

Με αυτά τα δεδομένα, στα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει τώρα η Ερευνητική Επιτροπή συγκαταλέγεται και η διαδρομή κίνησης του οχήματος, η οποία καθυστέρησε πάρα πολύ, σε σχέση με τα ειωθότα ενός τέτοιου ταξιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία δεν έχει παραδεχτεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της ευθύνονται για την έκρηξη, αν και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε την ευνοϊκή αντίδραση των Ουκρανών αξιωματούχων στην έκρηξη, λέγοντας: «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών μαρτυρεί τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του».

Νέοι φόβοι

Στο ενδιάμεσο, ανεστάλησαν όλες οι μεγάλες συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν νέα προβλήματα ανεφοδιασμού για το Κρεμλίνο, καθώς οι όποιες προμήθειες θα καταφθάνουν τώρα με καθυστέρηση, λόγω των πορθμείων της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα, η αιφνίδια διακοπή της γραμμής ανεφοδιασμού μέσω της Γέφυρας της Κριμαίας, καθιστά μοιραία πιο ευάλωτη τη Ρωσία ως προς τον έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα θα πρέπει τώρα να προστατέψει ως κόρη οφθαλμού την εναπομείνασα σιδηροδρομική γραμμή, που εκτείνεται κατά μήκος της Αζοφικής, με σημείο αναφοράς την Μελιτόπολη.

Η γεωπολιτική θέση της γέφυρας άλλωστε, εξηγεί εν μέρει τους πανηγυρισμούς στο ουκρανικό στρατόπεδο, με τον Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών, να ισχυρίζεται ότι «η γέφυρα του Κερτς είναι ένας βασικός υλικοτεχνικός σύνδεσμος που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία και στη συνέχεια με την περιοχή Χερσώνα. Από τώρα, οι Ρώσοι έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι η γέφυρα του Κερτς είναι κλειστή».

«Λογιστικά, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο γι’ αυτούς να προμηθεύουν ό,τι είναι δυνατό, από τρόφιμα και καύσιμα μέχρι την προμήθεια όπλων στην Κριμαία και στην περιοχή Χερσώνα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς», δήλωσε ο Ντενισένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ντέιβιντ Αραχαμία, ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο δημοσίευσε μια δήλωση Telegram για το περιστατικό, λέγοντας: «Η ρωσική παράνομη κατασκευή αρχίζει να καταρρέει και να παίρνει φωτιά. Ο λόγος είναι απλός: αν φτιάξεις κάτι εκρηκτικό, αργά ή γρήγορα, θα εκραγεί. Και αυτό είναι μόνο η αρχή». Και ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, όμως, ο οποίος υπηρετεί ως σύμβουλος του Zelensky, επανέλαβε το ίδιο αίσθημα. «Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, ό,τι κλαπεί πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, ό,τι κατέχει η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί», είπε ο Ποντόλιακ.

Η επόμενη ημέρα

Με τη Γέφυρα της Κριμαίας σοβαρά «πληγωμένη», σύμφωνα με το protothema, οι πρώτοι που εισέπραξαν το μήνυμα μιας ενδεχόμενης ανακατάληψης της χερσονήσου, απειλητικό για πρώτη φορά με το 2014, ήταν οι ίδιοι οι Ρώσοι πολίτες που εποίκησαν τα τελευταία χρόνια τη χερσόνησο και τώρα επιθυμούν την έξοδό τους από την περιοχή.

Ακόμη πιο καίριο είναι το πλήγμα για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αφού καταστράφηκε ο βασικός διάδρομος τροφοδοσίας του Κρεμλίνου, προκειμένου να κρατήσει εδάφη στη νότια Ουκρανία, όπου η ουκρανική αντεπίθεση προσθέτει ώρα με την ώρα τετραγωνικά χιλιόμετρα στο καλάθι της αντεπίθεσής της.

Κυρίως, όμως, η έκρηξη που ήρθε στην εκπνοή των φετινών γενεθλίων του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαθηλώνει το «σύμβολο της ρωσικής ισχύος», το οποίο εγκαινίασε προσωπικά το 2018, για να ακολουθήσει η καταδίκη τότε -από μέρους των ΗΠΑ- που χαρακτήρισαν την κατασκευή ως παράνομη. Εκείνες οι κυρώσεις συνιστούν από χθες και το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι πίσω από την έκρηξη της γέφυρας υποκρύπτεται αμερικανικός δάκτυλος, σε απάντηση του σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, αν και τα σενάρια οργιάζουν, καθώς αρκετοί είναι και όσοι ερμηνεύουν το χτύπημα ως «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Λάθος εκτιμήσεις

Κρίσιμη καμπή, ωστόσο, για τη χθεσινή έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας αποτέλεσε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξαφνικά οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να χτυπούν συστηματικά στόχους στην Κριμαία, αμφισβητώντας ευθέως το de facto καθεστώς της προσάρτησης που επέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρότι το Κρεμλίνο φαίνεται να υποτίμησε την αρχική προσπάθεια των Ουκρανών.

Όσο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μοιάζει να αποτελεί τον κατεξοχήν στόχο της χθεσινής επίθεσης, καθώς ο κοινωνικός απόηχός της επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων από μέρους του, αναφορικά με το μέτωπο της Ουκρανίας. Όντας για πρώτη φορά από το 2000 σε τόσο δυσμενή θέση, ο Ρώσος Πρόεδρος εξωθείται στο να αντιδράσει εδώ και τώρα, ανοίγοντας πλήρως τα χαρτιά του, όταν οι σφοδρές αντιδράσεις για την κατάρρευση στο βορειοανατολικό και νότιο μέτωπο, εκφράζονται ρητά πλέον στον στενό του περίγυρο, που βρίσκεται ένα βήμα πριν τον «εμφύλιο», θέτοντας σε κίνδυνο για πρώτη φορά την μακροημέρευση του Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική Προεδρία.

Αν τελικά ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ξεπεράσει το χθεσινό σκόπελο, κυρίως εσωτερικά, θα κριθεί από την έμφασή του στις λεπτομέρειες, καθώς οι Ουκρανοί προελαύνουν αργά και μεθοδικά, κόβοντας μια μία τις γραμμές αιφνιδιασμού του Κρεμλίνου.

Διαβάστε ακόμη 

Έρχονται τέσσερις νέες εξαγορές στις κατασκευές – Οι κινήσεις των παικτών της αγοράς  

Τάκης Θεοχαράκης: Πώς βάζει στην πρίζα το όραμα για τη Nissan στην Ελλάδα (pics)  

Πόσο αυξάνoυν τη ζήτηση στο ρεύμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – Το Bloomberg απαντά (γραφήματα)

Exit mobile version