Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι “πέρα από κάθε διάλυση”, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας τον σεβασμό των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Είναι τόσο επισφαλής… Δεν ξέρω αν εσείς μπορείτε να μου πείτε μια καλύτερη λέξη από επισφαλής, εξαιρετικά επισφαλής“, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. “Θέλω να πω ότι είναι στα πρόθυρα της διάλυσης ή ακόμη περισσότερο”, πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, δύο και πλέον μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ και σχεδόν 240 απήχθησαν, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία.

Η ισραηλινή επίθεση έχει μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 18.400 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,9 εκατ. άνθρωποι από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων του εδάφους αυτού έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παιδιά.

Οι επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών φοβούνται ότι το πολιορκούμενο παλαιστινιακό έδαφος θα κατακλυστεί σύντομα από τις αρρώστιες και την πείνα.

“Υπάρχει σαφής έκκληση σε όλον τον κόσμο και στους διεθνείς θεσμούς που ασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη”, δήλωσε ο Τουρκ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τέλος της διήμερης εκδήλωσης στη Γενεύη για την 75η επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

“Αυτό είναι πράγματι το μήνυμα που πρέπει να μεταδώσουμε σε όλον τον κόσμο: λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ακόμη πιο σοβαρά. Και βάλτε τα στο επίκεντρο των διεργασιών και των πολιτικών σας αποφάσεων”, τόνισε.

Νέα ανθρωπιστική βοήθεια

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, γίνονται διαρκείς προσπάθειες για την αποστολή επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας. Μάλιστα, η Αίγυπτος έστειλε σήμερα 80 φορτηγά με βοήθεια για τη Γάζα.

Παράλληλα, άλλα 100 φορτηγά επιθεωρήθηκαν στο σημείο ελέγχου της Νιτσάνα, μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ. Μέχρι σήμερα, αυτό ήταν το μόνο που είχε ανοίξει το Ισραήλ για την επιθεώρηση των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος στη Ράφα.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός δεύτερου σημείου ελέγχου, στο Κέρεμ Σαλόμ, υποστηρίζοντας ότι θα διπλασιαστεί έτσι η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) χαιρέτισε το άνοιγμα του σημείου ελέγχου στο Κέρεμ Σαλόμ, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Ράφα, υπογραμμίζοντας ότι επισπεύδεται η διαδικασία για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας. Επεσήμανε ότι μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την 1η Δεκεμβρίου, περίπου 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται κατά μέσο όρο καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας, όταν πριν από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ο ημερήσιος μέσος όρος ήταν πενταπλάσιος.

«Σήμερα επιθεωρήσαμε την πρώτη οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κέρεμ Σαλόμ προτού φθάσει στο πέρασμα της Ράφα, ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο διακίνησης όπλων για τη Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εϊλόν Λεβί.

Η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπείται ανηλεώς από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 18.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβάστε ακόμη

5+1 παράγοντες που θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές στα ακίνητα το 2024 (πίνακας + pics)

Λιανεμπόριο: Στόχος για πωλήσεις 11 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο – Αύξηση 10%

Lloyd’s List: Οι 14 κορυφαίοι Έλληνες – Ελληνίδες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ