search icon

Διεθνή

Γάζα: Παγκόσμιο σοκ μετά την ισραηλινή επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό – Συμφωνία για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας (tweets)

Χωρίς τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο ξανά η πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας - Μπάιντεν και Αμπντάλα συμφωνούν να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια – Ξανά στην περιοχή ο Μπλίνκεν την Παρασκευή - Το Ισραήλ ανέπτυξε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης

Αποτροπιασμό και διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσαν οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι IDF πραγματοποίησαν το χτύπημα, την ώρα που χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακαλούν πρεσβευτές και διακόπτουν διπλωματικούς δεσμούς με το Τελ Αβίβ. 

Τουλάχιστον 50 νεκροί

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατοικημένες περιοχές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στα περίχωρα της πόλης της Γάζας χθες Τρίτη, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 150, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς. Βιντεοσκοπημένο υλικό έδειξε τουλάχιστον 47 πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια και ομάδες διάσωσης να αναζητούν επιζώντες ανάμεσα σε στριμμένα μέταλλα και δύο τεράστιους κρατήρες. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαια» σφαγή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε βάλει στόχο τον καταυλισμό για να σκοτώσει τον Ιμπραήμ Μπιάρι – έναν βασικό διοικητή της Χαμάς που συνδέεται με την επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο οποίος, όπως είπε, είχε καταλάβει με τους μαχητές του πολιτικά κτίρια στην πόλη της Γάζας. Μάλιστα αρχικά υποστηρίχθηκε πως το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς είναι νεκρό.

Η Χαμάς από την πλευρά της ωστόσο διέψευσε τον ισραηλινό ισχυρισμό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και ερωτηθείς αν ο ισραηλινός στρατός γνώριζε ότι υπήρχαν άμαχοι στην Τζαμπάλια, ένας εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων σε μια πολύπλοκη επιχείρηση: «Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου (…) Λέγαμε εδώ και μέρες: Μετακινηθείτε νότια, άμαχοι που δεν εμπλέκονται με τη Χαμάς, παρακαλώ μετακινηθείτε νότια».

Χωρίς επικοινωνίες και πρόσβαση στο διαδίκτυο ξανά η Γάζα

Την ίδια στιγμή, η Λωρίδα της Γάζας έμεινε εκ νέου χωρίς επικοινωνίες και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε «πλήρως» η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, στον οποίο έχει επιβάλει πολιορκία ο ισραηλινός στρατός από την 9η Οκτωβρίου. Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί. «Έχουμε τη λυπηρή υποχρέωση να ανακοινώσουμε την πλήρη διακοπή όλων των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η εταιρεία στην ανάρτηση που απηύθυνε στον «αγαπητό λαό της πατρίδας μας».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα επιβεβαίωσε τη διακοπή, διευκρινίζοντας πως έχει πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών μόνο μέσω διεθνούς κάρτας SIM που διαθέτει.

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχαν ήδη κοπεί στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, όταν ο ισραηλινός στρατός εντατικοποίησε τους βομβαρδισμούς του στον παλαιστινιακό θύλακα, στερώντας κάθε δυνατότητα χρήσης τους από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της. Άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά από την Κυριακή. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε όταν κόπηκε για πρώτη φορά η πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και στο διαδίκτυο πως «έχασε κάθε επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων και όλες τις ομάδες (του) στη Λωρίδα της Γάζας». Ομοίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε εκφράσει την ανησυχία της πως η διακοπή υπήρχε κίνδυνος «να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία».

Μπάιντεν και Αμπντάλα συμφωνούν να  αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ επαναβεβαίωσαν χθες Τρίτη τη δέσμευσή τους να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δυο άνδρες επανέλαβαν επίσης ότι έχει σημασία η προστασία των αμάχων και ότι είναι «κρίσιμο» να εξασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποστούν βίαιο εκτοπισμό από τον θύλακα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η προεδρία των ΗΠΑ.

Στο Ισραήλ την Παρασκευή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Παρασκευή, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν θα περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί ξανά το Ισραήλ στις 12 Οκτωβρίου και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου είχε διαρκέσει σχεδόν οκτώ ώρες. Στο πλαίσιο εκείνης της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

 Διαβάστε ακόμη

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες

Πώς Goldman Sachs και JP Morgan «χτίζουν» γήπεδο 1,5 δισ. ευρώ για την Μπαρτσελόνα (pics)

Το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα (ή κατά κόσμον Θάνος-PR expert), ο ελληνοϊταλικός πόλεμος των τρένων, τα δύσκολα στη Vivartia και τα… ανακλινόμενα παράθυρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version