Αν και η εργασία μπορεί να προκαλέσει άγχος, θλίψη και θυμό στη ζωή μας, κάποιοι βρίσκουν επίσης ικανοποίηση, σκοπό και ευτυχία μέσα από την εργασία.
Σύμφωνα με την έκθεση της Gallup «2024 State of the Global Workplace», το 34% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν παγκοσμίως δηλώνει ότι «ευημερεί», ενώ το 58% δηλώνει ότι «αγωνίζεται». Περίπου 8% των ερωτηθέντων παγκοσμίως παραδέχονται ότι «υποφέρουν» στην εργασία τους, σύμφωνα με το CNBC Make It.
Όσοι ευημερούν αναφέρουν σημαντικά λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερη ανησυχία, άγχος, θλίψη, μοναξιά, κατάθλιψη και θυμό. Δήλωσαν ότι νιώθουν «περισσότερη ελπίδα, ευτυχία, ενέργεια, ενδιαφέρον και σεβασμό», σύμφωνα με τη μελέτη.
Η μελέτη επιδίωξε να αξιολογήσει την ψυχική υγεία και την ευημερία των εργαζομένων και μέτρησε τη δέσμευση με την εργασία τους μέσω θετικών εμπειριών, όπως η ευημερία και η απόλαυση, καθώς και αρνητικών εμπειριών, όπως το άγχος, ο θυμός, η ανησυχία, η θλίψη και η μοναξιά.
Η Gallup World Poll διεξήγαγε έρευνα στον παγκόσμιο ενήλικο πληθυσμό σε περισσότερες από 160 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα για την παρούσα έκθεση που συλλέχθηκαν το 2023 περιλάμβαναν αποτελέσματα από περισσότερους από 128.000 ερωτηθέντες εργαζόμενους.
Ακολουθούν οι 10 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που είναι ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι, σύμφωνα με τη μελέτη της Gallup.
1. Φινλανδία: 83%
2. Δανία: 77%
3. Ισλανδία: 76%
4. Ολλανδία: 71%
5. Σουηδία: 70%
6. Ισραήλ: 69%
7. Νορβηγία: 67%
8. Κόστα Ρίκα: 62%
9. Βέλγιο: 60%
10. Αυστραλία: 60%
Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν στον κατάλογο με επτά από αυτές να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Η Ευρώπη κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων που δήλωσαν ότι «αναζητούν ενεργά νέα θέση εργασίας» και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων που «βιώνουν καθημερινή θλίψη», σύμφωνα με την έκθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη, ενώ είναι γνωστή για την ισχυρή προστασία της εργασίας , κατέγραψε επίσης το «χαμηλότερο ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων», το οποίο έφτασε στο 13%.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα στην εργασιακή προστασία, αλλά υψηλότερα στη δέσμευση των εργαζομένων, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι άνθρωποι συχνά, σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη, υιοθετούν τη νοοτροπία του ότι «ζω για να εργάζομαι», σύμφωνα με την έκθεση. Τελικά, οι δεσμευμένοι εργαζόμενοι σε χώρες με ουσιαστικούς νόμους για τα εργασιακά δικαιώματα έχουν την ισχυρότερη συναισθηματική υγεία.
Η Αυστραλία ήταν μεταξύ των 10 πρώτων χωρών με το 60% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι «ευημερούν» και το 21% δήλωσε ότι είναι «αφοσιωμένο στην εργασία του». Στην Κόστα Ρίκα, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «ευημερεί», ενώ το 34% δήλωσε ότι «δεσμεύεται» στην εργασία του.
Το Ισραήλ μπήκε επίσης στον κατάλογο ως εξαίρεση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η ευρύτερη περιοχή κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που «βιώνουν καθημερινό άγχος», με το 52% των ερωτηθέντων να αναφέρει κάτι τέτοιο, σε σύγκριση με το 39% στο Ισραήλ.
Η Ασία έμεινε πίσω, αλλά αυτές είναι οι 10 πρώτες θέσεις στην περιοχή όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ευημερεί:
1. Βιετνάμ: 51%
2. Ταϊβάν: 41%
3. Σιγκαπούρη: 39%
4. Ταϊλάνδη: 37%
5. Φιλιππίνες: 36%
6. Κίνα: 36%
7. Νότια Κορέα: 34%
8. Μαλαισία: 31%
9. Ιαπωνία: 29%
10. Μογγολία: 29%
Όταν οι εργαζόμενοι θεωρούν τις εργασιακές σχέσεις τους ουσιαστικές, η απασχόληση συνδέεται με υψηλά επίπεδα καθημερινής ευχαρίστησης και χαμηλά επίπεδα όλων των αρνητικών καθημερινών συναισθημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισοί από τους εργαζόμενους που είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους ευημερούν στη ζωή τους συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση.
Επιπλέον, όταν οι διευθυντές είναι δεσμευμένοι, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να είναι ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, σύμφωνα με τη μελέτη. Σε οργανισμούς με τις καλύτερες πρακτικές, το 75% των διευθυντών είναι δεσμευμένοι, καθώς και το 70% που δεν είναι διευθυντές.
Διαβάστε ακόμη
Το σχέδιο για τη «μεταμόρφωση» των ΕΛΤΑ και του ΟΑΣΑ
ΑΑΔΕ: Έρχονται πρόστιμα για αδήλωτες πισίνες
Fisker: Το (δεύτερο) disaster story μιας ιδιοφυίας (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ