Δύο χώρες προσπαθούν να «αρπάξουν» το στέμμα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.

Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις οι οποίες υποδεικνύουν πως οι δύο ηγέτες θέλουν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο στην νέα αυτή αγορά.

«Πιστεύω πως είμαστε οι πρωτοπόροι στην τεχνητή νοημοσύνη στην ηπειρωτική Ευρώπη και πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Μακρόν σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC. O Ρίσι Σούνακ, από την πλευρά του, παρουσίασε τη Βρετανία ως «το γεωγραφικό επίκεντρο της ασφαλούς εποπτείας για την τεχνητή νοημοσύνη».

Η τεχνολογία η οποία θεωρείται άκρας στρατηγικής σημασίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αναλυτών και επενδυτών μετά από την επιτυχία της πλατφόρμας ChatGPT της OpenAI.

Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί και έναν από τους λόγους της τεχνολογικής κόντρας μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ τη στιγμή που ο κόσμος έχει στραφεί σε μία νέα περίοδο απομονωτισμού και προστατευτισμού.

Ο ρόλος των επενδύσεων

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης VivaTech στο Παρίσι, ο Μακρόν ανακοίνωσε 500 εκατομμύρια ευρώ νέας χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων «πρωταθλητών της τεχνητής νοημοσύνης». Αυτό έπεται των προηγούμενων δεσμεύσεων της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και μίας πρότασης για την επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στον κλάδο. 

«Θα επενδύσουμε σαν τρελοί στην εκπαίδευση και την έρευνα», τόνισε ο Μακρόν στο CNBC, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία είναι έτοιμη για τη νέα τεχνολογία λόγω των πολλών, νέων ταλέντων και των startups γύρω από την τεχνολογία.

Τον Μάρτιο, η βρετανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε $1,3 δισ. επενδύσεων στην εξέλιξη των υπερυπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ως μέρος της στρατηγικής, θέλει να ξοδέψει περίπου 900 εκατομμύρια στερλίνες για την κατασκευή ενός «exascale» υπολογιστή ο οποίος θα μπορέσει να συνθέσει το δικό του «BritGPT».

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι έχουν επικρίνει την επιλογή αυτή, τονίζοντας πως δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει τη Βρετανία να αντιμετωπίσει κολοσσούς όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Ναι μεν ακούγεται ωραίο αλλά το ποσό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ο Σατζίντ Τζαβίντ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον.

Εποπτεία

Μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι το πως η κάθε χώρα θα επιλέξει να εποπτεύσει την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και οι νόμοι οι οποίοι θα διέπουν την ολοένα και εξελισσόμενη τεχνολογία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικό της ΑΙ Act το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο πακέτο νόμων το οποίο θα επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη στη Δύση. Η νομοθεσία έλαβε το «πράσινο φως» από τους Ευρωβουλευτές τον Ιούνιο και κατηγοριοποιεί τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης με βάση την επικινδυνότητά τους.Η Γαλλία θα υπόκειται στην επίβλεψη του AI Act, την οποία και θα εφαρμόζει πειθαρχημένα.

Στη Βρετανία, αντί για τη δημιουργία συγκεκριμένης νομοθεσίας, η κυβέρνηση δημιούργησε ανακοίνωση μέσω της οποίας δίνει συμβουλές για τη διαχείριση των υπαρχόντων κανονισμών στους ανάλογους κλάδους και τη συμμόρφωση των εταιρειών.

Σύμφωνα με τον Μινές Τάννα, στέλεχος της δικηγορικής Simmons & Simmons, η προσέγγιση της Βρετανίας υποστηρίζει την καινοτομία, ενώ το ευρωπαϊκό AI Act θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας σε χώρες όπως η Γαλλία λόγω της αυστηρής εποπτείας. 

Ο νικητής

«Η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί της προσπάθειας για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικό ανταγωνισμό από τη Γερμανία και τη Βρετανία», σημείωσε ο Άντον Νταμπούρα του Johns Hopkins Institute for Assured Autonomy. 

Σύμφωνα, παράλληλα, με τον CEO της Nabla, Αλεξάντρ Λεμπρούν, η Γαλλία και η Βρετανία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ίδιο επίπεδο σε ό,τι αφορά την ελκυστικότητά τους.

Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε πως «το AI Act θα κάνει τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης σχεδόν αδύνατη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η Βρετανία υιοθετήσει καλύτερη νομοθεσία, θα βγει κερδισμένη εναντίον της ηπειρωτικής Ευρώπης».

Από την άλλη, το Λονδίνο έχει να καταπολεμήσει την άσχημη εικόνα την οποία έχει δημιουργήσει το Brexit για επενδύσεις και δη τεχνολογικές, σύμφωνα με τον ηγέτη του κόμματος των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, «πολλοί επενδυτές αποφεύγουν τη Βρετανία αφού δε θεωρούν την κατάσταση ιδανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολιτική».

Η Κλερ Τρασέ, chief financial officer της γαλλικής startup YesWeHack υπογράμμισε πως η Βρετανία και η Γαλλία έχουν και οι δύο την ικανότητα να προκαλέσουν στα ίσια την παντοκρατορία των αμερικανικών εταιρειών αλλά πρέπει να υπάρξει συνεργασία των εκάστοτε ευρωπαϊκών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος το οποίο στηρίζει την καινοτομία.

Διαβάστε ακόμη

Σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα λόγω καύσωνα και πυρκαγιών

Σχέδιο για ριζική αλλαγή στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία

Τα γκάλοπ του ΣΥΡΙΖΑ, οι έλεγχοι στους servicers, το «όχι» στα bonus της Εθνικής και ο επισπεύδων στον Πύργο Αθηνών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ