Δεν θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα η έναρξη της Συνόδου Κορυφής της G7 για τον Όλαφ Σολτς (SPD). Σε αντίθεση με ό,τι ανακοίνωνε η μετεωρολογική υπηρεσία εδώ και μέρες, ο ουρανός ήταν καταγάλανος πάνω από το Schloss Elmau, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στις βαυαρικές Άλπεις, αναφέρει η Handelsblatt.
O καγκελάριος είχε τη δυνατότητα να υποδεχθεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία μέσα στο μαγευτικό ορεινό σκηνικό των βουνών Wetterstein και να περπατήσει μαζί τους μέχρι τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου.
Η σύνοδος κορυφής της G7 άρχισε ακριβώς στις 12 το μεσημέρι σήμερα. Ωστόσο, τα όσα συζητήθηκαν στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων με τα μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, δεν αντιστοιχούσαν σχεδόν καθόλου στον καλό καιρό έξω, αλλά μάλλον στις ισχυρές καταιγίδες που προβλέπονταν για τις επόμενες ημέρες.
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της G7 υπό τόσο αντίξοες συνθήκες. “Όλες οι χώρες της G7 ανησυχούν για τις τρέχουσες κρίσεις: πτώση της ανάπτυξης, αύξηση του πληθωρισμού, ελλείψεις πρώτων υλών και παραπαίουσες αλυσίδες εφοδιασμού”, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) λίγο μετά την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Αυτά είναι τα επτά μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η G7:
1. Πόλεμος στην Ουκρανία
Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το καθοριστικό θέμα της συνόδου κορυφής. Από τη μία πλευρά, πρόκειται για περαιτέρω κυρώσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι χώρες της G7 θέλουν να ανακοινώσουν απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, αυτό θα στερούσε από τη Ρωσία έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτό το σημαντικό εξαγωγικό αγαθό.
Επιπλέον, η σύνοδος κορυφής της G7 θα συζητήσει την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο. Το υπόβαθρο είναι ότι η Ρωσία κερδίζει σήμερα περισσότερα από τις εξαγωγές πετρελαίου λόγω των υψηλότερων τιμών, αν και οι δυτικές χώρες μειώνουν τις αγορές τους. Αυτό πρέπει να αποτραπεί με την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών.
“Εξακολουθούμε να συζητάμε εντατικά πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο και πώς όλα αυτά ταιριάζουν με τα αμερικανικά, βρετανικά, ευρωπαϊκά και ιαπωνικά καθεστώτα κυρώσεων”, δήλωσαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές. Το θέμα δεν είναι ασήμαντο. “Αλλά είμαστε σε καλό δρόμο για την εξεύρεση συμφωνίας”.
Εκτός από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η σύνοδος κορυφής της G7 αφορά επίσης την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας. Τη Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Selenskyj θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 μέσω βίντεο.
Οι χώρες της G7 σχεδιάζουν να εκδώσουν δήλωση για την Ουκρανία. Αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει περαιτέρω οικονομικές δεσμεύσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας και ενδεχομένως και στρατιωτική υποστήριξη.
2. Παροχή ενέργειας
Στενά συνυφασμένο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Ευρώπη, ειδικότερα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.
Ως εκ τούτου, η G7 θα συζητήσει σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη σε περίπτωση εμπλοκών στον ενεργειακό εφοδιασμό, για παράδειγμα επειδή ο ηγέτης του Κρεμλίνου Πούτιν συνεχίζει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου ή τις διακόπτει εντελώς.
Επιπλέον, οι G7 θέλουν να συζητήσουν πώς μπορούν να αντικαταστήσουν μόνιμα το ρωσικό φυσικό αέριο. Ειδικότερα, οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα. “Όλα αυτά είναι εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα, τα οποία φυσικά πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού”, λέει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
3. Παγκόσμια κρίση πείνας
Στενά συνδεδεμένο με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ένα άλλο θέμα της G7: οι επτά αρχηγοί κρατών θέλουν να συζητήσουν πώς να αποτρέψουν μια παγκόσμια κρίση πείνας. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως, αλλά σήμερα είναι ελάχιστα σε θέση να παραδώσει οτιδήποτε λόγω του ρωσικού αποκλεισμού των θαλάσσιων λιμένων της.
“Πρόκειται για μια κρίση πείνας που ξεπροβάλλει μπροστά μας σαν ένα απειλητικό για τη ζωή κύμα”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι) ενόψει της συνόδου κορυφής της G7.
Περίπου 345 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται ήδη από ελλείψεις τροφίμων λόγω της ξηρασίας και των αποτυχιών των καλλιεργειών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και ως αποτέλεσμα της πανδημίας Corona. “Αλλά ήταν ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που μετέτρεψε ένα κύμα σε τσουνάμι”, δήλωσε ο Baerbock.
Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αναζητούν άλλους τρόπους για να εξάγει η Ουκρανία τα σιτηρά της. Ταυτόχρονα, οι βιομηχανικές χώρες θέλουν να στηρίξουν ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η σύνοδος κορυφής της G7 θα συζητήσει το ποσό που έχει ήδη υποσχεθεί και το ποσό της βοήθειας που απαιτείται.
4. Στασιμοπληθωρισμός
Μια άλλη συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι η εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Από την περσινή σύνοδο κορυφής, ο πληθωρισμός στις χώρες της G7 έχει εκραγεί και η ανάπτυξη έχει καταρρεύσει.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), Claudio Borio, δήλωσε στη Handelsblatt: “Έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”. Το γεγονός ότι τα ποσοστά πληθωρισμού είναι τόσο υψηλά και ταυτόχρονα η ευπάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι τόσο μεγάλη δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν, είπε.
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η παγκόσμια οικονομία θα μείνει και πάλι με πενιχρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τέλος του έτους. Ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης δήλωναν ότι η πολιτική λιτότητας δεν ήταν ενδεδειγμένη λόγω της εύθραυστης κατάστασης.
Αν και είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το σημείο, το ερώτημα είναι πώς οι χώρες της G7 θα πρέπει να αντιδράσουν στις διαφορετικές νομισματικές πολιτικές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια πολύ ταχύτερα από ό,τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημιουργεί πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη. Ένας από τους στόχους της G7 είναι επομένως να ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις στις χώρες της μέσω στοχευμένων επενδύσεων.
5. Κλίμα
Όσον αφορά την πολιτική για το κλίμα, ο καγκελάριος Σολτς έχει θέσει υψηλούς στόχους στη σύνοδο κορυφής. Αφού η G7 έδωσε την υπόσχεση του αιώνα πριν από επτά χρόνια στο Elmau να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε αυτόν τον αιώνα, ο Scholz θέλει τώρα να συντονίσει επιτέλους αυτή τη σταδιακή κατάργηση σε διεθνές επίπεδο.
Ο Scholz είχε ήδη προτείνει μια διεθνή λέσχη για το κλίμα πριν από ένα χρόνο. Στο Elmau, θέλει να υλοποιήσει την ιδέα του και να αποφύγει έτσι και τις εμπορικές συγκρούσεις για την κλιματική πολιτική. “Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Το ενδιαφέρον για την ιδέα αυξάνεται πάρα πολύ”, λέει ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
6. Πανδημία
Η πανδημία του κορωνοϊού που ήταν το κυρίαρχο θέμα στις προηγούμενες συνόδους κορυφής, έχει υποχωρήσει στην ημερήσια διάταξη λόγω των πολλών άλλων κρίσεων. Αλλά οι συνέπειες εξακολουθούν να απασχολούν τους ηγέτες της G7 στο Elmau. Ο κορωνοϊός άφησε βαθιά σημάδια στην οικονομία. Οι διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού αποδυνάμωσαν την ανάπτυξη και τροφοδότησαν τον πληθωρισμό.
Οι οργανώσεις αναπτυξιακής βοήθειας που διαμαρτύρονται γύρω από τη σύνοδο κορυφής της G7 απαιτούν από τις βιομηχανικές χώρες να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες στον αγώνα κατά της Κορόνα. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει όχι μόνο να παρέχουν εμβόλιο, αλλά και να αποδεσμεύσουν τις πατέντες για το εμβόλιο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επίσης απαιτήσει κάτι τέτοιο στο μεταξύ, αλλά οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η Γερμανία αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση. Το θέμα είναι επίσης αμφιλεγόμενο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Και δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη στη συνάντηση της G7.
7. Λαϊκισμός
Ο Scholz θέλει να σφυρηλατήσει μια συμμαχία των δημοκρατιών στη σύνοδο κορυφής της G7. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προσκάλεσε στο Elmau πέντε προσκεκλημένα κράτη, με τα οποία θα εκδοθεί ξεχωριστή δήλωση. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ερώτημα σε ποιες αρχές του κράτους δικαίου και της διεθνούς τάξης μπορεί να συμφωνήσει η G7 με τις χώρες εταίρους.
Το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει μια τέτοια δήλωση είναι “στην πραγματικότητα το μεγάλο μήνυμα”, ειπώθηκε σε κυβερνητικούς κύκλους. Η διακήρυξη θα πρέπει να αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα προς τις απολυταρχίες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Αλλά και σε άλλα κράτη της G20 ότι δεν θέλουν να αφήσουν τη σκηνή στην Κίνα και τη Ρωσία στην ομάδα της G20.
Ωστόσο, πολλοί από τους ηγέτες της G7 στο Elmau παλεύουν και οι ίδιοι με τον λαϊκισμό στις χώρες τους. Στις ΗΠΑ, το στρατόπεδο Τραμπ ενισχύεται και πάλι, στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να λάβει υπόψη του την άκρα αριστερά στο μέλλον μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, και στην Ιταλία, μια συμμαχία λαϊκιστικών κομμάτων θα μπορούσε ακόμη και να κυβερνήσει στις εκλογές του επόμενου έτους. Επομένως, η G7 πρέπει να ανησυχεί ακόμη και για το αν θα πέσει η ίδια θύμα του λαϊκισμού.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Τι αλλάζει στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου
Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα… Μυκόνου με επώνυμα σφυριά και αναστολές (pics)