Μπορεί να μην κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν ωστόσο και παρά την ένταση υπήρξαν αποτελέσματα από τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 στο Μπιαρίτζ, της Γαλλίας. Αποτελέσματα που θα μπορούσαν και να χαρακτηριστούν «διμερή» καθώς υπάρχει μια διευθέτηση μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών, ανακοινώθηκε μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας και γίνεται προσπάθεια διευθέτησης μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων.
Αναφερόμενος ο οικοδεσπότης και πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις προσπάθειες επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με το τέλος της συνόδου, τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα. Σημείωσε, όμως, ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι θέλει να συνάψει μια συμφωνία με το Πεκίνο.
Αναφερόμενος στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa), που αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι βρέθηκε «μια πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ». Όπως είπε, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε μια λύση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020 και, όταν γίνει αυτό, η Γαλλία θα καταργήσει τον δικό της, ύψους 3%.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, μετά την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών (Google, Amazon, Facebook κ.α.) για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε γαλλικό έδαφος.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας για τις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, είπε ότι του επανέλαβε την πρότασή της, να συμμετάσχουν αμερικανικές εταιρείες σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Γερμανία, ώστε «να παρουσιάσουμε καλύτερα τη γερμανική αγορά στους Αμερικανούς» και πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα «επιδοκιμάστηκε».
«Δεν είναι της παρούσης στιγμής το θέμα επιβολής ή όχι νέων δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της Συνόδου Κορυφής G7 στη Γαλλία. Μάλιστα ο ίδιος έκανε αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία με την Ιαπωνία για το εμπόριο που ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο.
«Η χρονική συγκυρία είναι ένας από τους λόγους που κάναμε τη συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ. «Είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω σε μεταγενέστερη ημερομηνία αν ήθελα, αλλά προς το παρόν δεν εξετάζουμε το θέμα. Απλά θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε δίκαια».
Η απειλή της απότομης επιβολής νέων δασμών των ΗΠΑ για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα – ανταλλακτικά έχει δημιουργήσει φόβους στην αυτοκινητοβιομηχανία και τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ από τότε που το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι αυτές οι εισαγωγές θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια.
Ο Τραμπ στήριξε την άποψη αυτή τον Μάιο, αλλά καθυστέρησε την επιβολή νέων δασμών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, τουλάχιστον για μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να επιτρέψει στους διαπραγματευτές των ΗΠΑ να διεκπεραιώσουν εμπορικές συμφωνίες τόσο με την Ιαπωνία όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τραμπ είπε νωρίτερα ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους δασμούς των ΗΠΑ σε ότι αφορά τα εισαγόμενα ιαπωνικά αυτοκίνητα, αφού ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσαν συμφωνία το Σαββατοκύριακο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα του είναι «πολύ κοντά» στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απομακρύνοντας έτσι το φάσμα των πρόσθετων εισφορών έως και 25% για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα.
«Κάναμε πολλά με την Ιαπωνία και είμαστε πολύ κοντά να κάνουμε μια συμφωνία με την Ε.Ε., επειδή δεν θέλουν δασμούς, είναι πολύ απλό. Δεν θέλουν να φορολογηθούν αυτοκίνητα, όπως, Mercedes-Benz, BMW, κλπ» είπε ο Trump. «Νομίζω ότι θα κάνουμε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουμε τη διαδρομή των δασμών. Μπορεί να χρειαστεί να πάω σε αυτή τη διαδρομή, αλλά ίσως και όχι».