search icon

Διεθνή

G20: Καλές προθέσεις, ελάχιστες δεσμεύσεις στη Διακήρυξη για το κλίμα

Η ομάδα των 20 χωρών, που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ευθύνεται για το περίπου 80% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως

Έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου κάνουν οι ηγέτες της G20 στην Τελική Διακήρυξή τους, προσφέροντας όμως ελάχιστες χειροπιαστές δεσμεύσεις.

Το αποτέλεσμα ημερών σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες αφήνει τεράστιο έργο για να συντελεστεί στην ευρύτερη σύνοδο COP26 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη, όπου οι περισσότεροι από τους ηγέτες της G20 θα μεταβούν απευθείας από τη Ρώμη.

Η ομάδα των 20 χωρών, που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ευθύνεται για το περίπου 80% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Ενίσχυση των μέτρων «αν είναι απαραίτητο»

Η Διακήρυξη αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο», ενώ περιλαμβάνει και δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο 2050 -την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σύντομα απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες», αναφέρεται στο τελικό κείμενο.

Καμία δέσμευση για το 2050

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι αυτό που οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί, ώστε να αποφευχθεί μια δραματική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, οι ίδιοι προτείνουν την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Οι ηγέτες αρκέστηκαν να αναγνωρίσουν τη ζωτική σημασία της επίτευξης μηδενικών εκπομπών αερίων άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα μας.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, έχει θέσει ως στόχο το 2060, ενώ και άλλοι μεγάλοι ρυπαντές, όπως η Ινδία και η Ρωσία δεν έχουν δεσμευτεί να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2050.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ακόμη και αν τα ισχύοντα εθνικά σχέδια εφαρμοστούν πλήρως, ο κόσμος οδεύει προς μια άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο θα συνοδευόταν από καταστροφική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η Διακήρυξη της G20 περιλαμβάνει μια δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, οι ηγέτες της G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν μεσοπρόθεσμα.

Σχετικά με το μεθάνιο, το οποίο έχει ισχυρότερες αλλά μικρότερης διάρκειας επιπτώσεις σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατύπωσή τους είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με προηγούμενη διακήρυξη.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Μέσα στον Νοέμβριο όλα έτοιμα για τα φθηνά δάνεια

Μπλοκαρισμένες λόγω οφειλών 6 στις 10 συντάξεις επαγγελματιών

Μπαράζ εταιρικών ομολόγων και νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο (πίνακας)

 

Exit mobile version