Η αγορά των κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς τη λήψη μέτρων από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board/FSB). To συμβούλιο, το οποίο συνέλεξε στοιχεία από 24 χώρες, υποστηρίζει πως τα δομικά προβλήματα των αγορών κρυπτονομισμάτων, όπως και η διασύνδεσή τους με τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υποδομές αποτελούν «αχίλλειο πτέρνα» της παγκόσμιας οικονομίας.
«Αν και η επίδραση των κρυπτονομισμάτων διαφέρει από χώρα σε χώρα, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που κάνει απαραίτητη την έγκαιρη θέσπιση κανονισμών από τις αρχές», ανέφερε το FSB και προσέθεσε πως «οι συστημικά σημαντικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να εκτίθενται στα κρυπτονομίσματα. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, θα απειληθεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Η έρευνα του FSB υπολογίζει πως η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων υπερτριπλασιάστηκε το 2021 στα $2,6 τρισ. Αν και τα assets της αγοράς αυτής αποτελούν μικρό -σχετικά- ποσοστό του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος, ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με αυτόν των sub-prime mortgages που προκάλεσε το κραχ του 2007-2008.
«Εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίσουν να αυξάνουν την έκθεσή τους σε crypto assets, θα επηρεαστούν αρνητικά τόσο οι ισολογισμοί όσο και η ρευστότητά τους. Όπως και στην περίπτωση της κατάρρευσης των αγορών το 2007-2008, η μικρή φαινομενικά έκθεση δε σημαίνει απαραίτητα και μικρό βαθμό κινδύνου, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει διαφάνεια ή ρυθμιστικό πλαίσιο», τόνισαν οι ερευνητές.
Η ανάλυση παρουσίασε τρία τρωτά σημεία των αγορών των κρυπτονομισμάτων: τα «ανεξάρτητα» χωρίς αντίκρισμα κρύπτο όπως το Bitcoin και τα stablecoins όπως το Tether, την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) και τις πλατφόρμες συναλλαγής κρυπτονομισμάτων και παρεμφερών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ΝFTs). Όλα τα παραπάνω έχουν μόνο ψηφιακή, διαδικτυακή υπόσταση χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρχές.
Σύμφωνα με το FSB, ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν τα stablecoins τα οποία εκθέτουν τους καταναλωτές σε πιστωτικούς και λειτουργικούς κινδύνους, αναντιστοιχία ρευστότητας και απότομη αναδιαμόρφωση των αποθεμάτων τους. Τα κρυπτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα σε πραγματικά νομίσματα επίσης υποφέρουν από υψηλά ποσοστά μεταβλητότητας. Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως, ως επί το πλείστον, η εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και βλαβερή για το περιβάλλον, ενώ τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως ως μέσο ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος και χρηματοδότησης κυβερνοεγκλήματος.
Σημειωτέον πως το FSB αποτελεί συμβουλευτικό σώμα για τα επιμέρους στελέχη διαφορετικών ρυθμιστικών αρχών. Το FSB ανέφερε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αναλύει τους κινδύνους που προκαλεί η αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Διαβάστε ακόμα:
Στα σπίτια ιδιωτών «εισβάλλει» το Δημόσιο – To μπλόκο από το Κτηματολόγιο και η λύση που εξετάζεται
«Αριάδνη»: Με… συνταγή Frontier η διεκδίκηση «κόκκινων» δανείων 5,2 δισ. ευρώ