search icon

Διεθνή

Φόβοι για νέα και μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση: «Με φόρα» προς τα $100 τρισ. το παγκόσμιο δημόσιο χρέος

Σε ένα «εξαιρετικά δυσμενές σενάριο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το παγκόσμιο χρέος θα μπορούσε να διογκωθεί στο 115% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2026

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει φέτος για πρώτη φορά τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενδέχεται να αποτελέσει ενδεχομένως το έναυσμα για μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι αναλυτές του ΔΝΤ ανέφεραν ότι ο συνολικός κρατικός δανεισμός πρόκειται να φτάσει το 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος και θα μπορούσε να φτάσει το 100% μέχρι το 2030, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς της αύξησης αυτής.

Τα διογκούμενα δημόσια χρέη «αυξάνουν την πιθανότητα μη εξυπηρέτησης του χρέους ή ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης», σημείωσαν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι οι αποπληρωμές των τόκων πλήττουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, μειώνουν την ευελιξία των δημοσίων δαπανών και εμποδίζουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να ανταποκρίνονται σε οικονομικές υφέσεις.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης για ένα «εξαιρετικά δυσμενές σενάριο», στο οποίο το παγκόσμιο χρέος θα μπορούσε να διογκωθεί στο 115% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2026, λόγω «ασθενέστερης ανάπτυξης, αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, δημοσιονομικών προβλημάτων και μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας».

«Οι περισσότερες χώρες είναι όλο και πιο ευάλωτες σε παγκόσμιους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος δανεισμού τους, συμπεριλαμβανομένων των δευτερογενών επιπτώσεων από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε συστηματικά σημαντικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφεραν οι αναλυτές.

To ΔΝΤ προέβλεψε ότι περίπου τα δύο τρίτα των χωρών θα σταθεροποιήσουν ή θα μειώσουν το χρέος τους τα επόμενα χρόνια, αλλά προσέθεσε ότι υπάρχουν «σοβαροί λόγοι» που το μελλοντικό χρέος θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από το προβλεπόμενο.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ευρύτερη πολιτική αποδοχή των αυξημένων δημοσίων δαπανών, η σκληρότερη αντίσταση των νομοθετών σε υψηλότερους φόρους και η πίεση για δαπάνες σε προτεραιότητες όπως η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η γήρανση του πληθυσμού και η εθνική ασφάλεια.

Το χρέος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Business Insider, έχει υπερτριπλασιαστεί σε λιγότερο από 25 χρόνια, διογκούμενο από 10,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2000 σε 35,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Έχει αυξηθεί κατά περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2019, αντανακλώντας τις επιθετικές δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις πιο πρόσφατες δαπάνες, όπως η στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ και την Ουκρανία, οι οποίες της κόστισαν πολύ περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χρέος φαίνεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, δεσμεύονται να δαπανήσουν μεγάλα ποσά αν κερδίσουν τον προεδρικό θώκο.

Η Κάμαλα Χάρις πρότεινε να προσφερθεί βοήθεια για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, καθώς και να επεκταθεί η φορολογική πίστωση για τα παιδιά και να τεθεί ανώτατο όριο στο κόστος της παιδικής μέριμνας για να βοηθηθούν οι νέοι γονείς.

Ο Τραμπ πρότεινε την κατάργηση των φόρων στα φιλοδωρήματα, στις αμοιβές για υπερωρίες και στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ παράλληλα πρότεινε την παράταση πολλών από τις φορολογικές περικοπές που έκανε ως πρόεδρος το 2017.

Διαβάστε ακόμη:

Ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης

Reuters: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ (πίνακες)

Amazon: Κίνηση ματ με τρία project στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version