search icon

Διεθνή

Φόβοι για κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν

Οι πιθανότητες ενός κυβερνοπολέμου είναι ορατές για ΗΠΑ και Ιράν - Επίθεση ομάδας χάκερ πιθανών Ιρανικής καταγωγής κατά της ιστοσελίδας της αμερικάνικης κυβέρνησης - Πάνω οι μετοχές εταιρειών που ασχολούνται με κυβερνοασφάλεια

FILE PHOTO: A staff member removes the Iranian flag from the stage after a group picture with foreign ministers and representatives of United States, Iran, China, Russia, Britain, Germany, France and the European Union during the Iran nuclear talks at the Vienna International Center in Vienna, Austria July 14, 2015. REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Ιρανοί αξιωματούχοι είναι πιθανό να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ με αφορμή την εκτέλεση του Σολεϊμανί από αμερικανικό βομβαρδισμό.

Πρώην αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας τονίζουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια επίθεση, λόγω του ότι οι δύο χώρες στο παρελθόν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κυβερνοεπιθέσεις (μεταξύ τους).

Την Κυριακή κυβερνοεπίθεση εξαπέλυσε μια ομάδα που υποστηρίζει ότι πρόκειται για Ιρανούς χάκερ στην ιστοσελίδα της αμερικανικής κυβέρνησης επιδεικνύοντας τις τεχνολογικές ικανότητες της Τεχεράνης.

Η ομάδα έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της Ουάσινγκτον προειδοποιώντας την ότι θα εκδικηθούν για τον θάνατο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Σουλειμανί.

Οι ίδιοι επισημαίνουν επίσης ότι δρουν για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν ξεκαθαρίζοντας ότι «πάντα είναι έτοιμοι».

Στην ιστοσελίδα που φέρεται να χάκαραν οι Ιρανοί, απεικονίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία διόλου κολακευτική πόζα.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου τρώει μπουνιά στο μάγουλο και βγάζει αίμα από το στόμα. Στην επίμαχη φωτογραφία απεικονίζεται η σημαία του Ιράν και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Σουλειμάν Χαμενεί.

Τονίζουν πάντως ότι η κυβερνοεπίθεση είναι μόνο ένα μικρό δείγμα απ΄αυτά που είναι ικανοί να κάνουν στον κυβερνοχώρο”.

Σύμφωνα με την ανάρτησή τους, «αυτό είναι μήνυμα από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

«Δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε τους φίλους μας στην ευρύτερη περιοχή τον καταπιεσμένο λαό της Παλαιστίνης, τον καταπιεσμένο λαό της Υεμένης, τον λαό και την κυβέρνηση της Συρίας , τον λαό και την κυβέρνηση του Ιράκ, τον καταπιεσμένο λαό του Μπαχρέιν. Εμείς θα τους στηρίξουμε», γράφουν μεταξύ άλλων στην λεζάντα.

Έπειτα από την ανάπτυξη νέων στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή των Ιούνιο αλλά και τις επιπλέον κυρώσεις προς το Ιράν, οι κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν αμερικανικές εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί, όπως αναφέρει το DHS (Department of Homeland Security).

O διευθυντής της υπηρεσίας κυβερνοασφαλείας, επανέλαβε προειδοποίητικά ότι υπάρχει κίνδυνος σχετικά με τις κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις του Ιράν, και προέτρεψε το κοινό να δώσει προσοχή στα κρίσιμους τομείς, ιδίως στις υποδομές βιομηχανικού ελέγχου.

Την ημέρα της επίθεσης μέχρι το μεσημέρι οι μετοχές εταιριών κυβερνοασφάλειας σημείωναν άνοδο πάρα την κατηφόρα των αγορών λόγω της εκτέλεσης. Η μετοχή της CrowdStrike έκλεισε στις 3 Ιανουαρίου στο +2,65, ενώ η FireEye στο +2,56%.

Το Ιράν έχει επιδείξει τις ικανότητές του στο «πεδίο μάχης» του κυβερνοπολέμου με επιθέσεις εναντίον αμερικανικών τραπεζών και οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει με επιθέσεις εναντίον ιρανικής ομάδας μυστικών υπηρεσιών και των πυρηνικών εγκαταστάσεων και υποδομών του.

«Αμερικανικές εταιρίες και οργανισμοί έχουν κληθεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», προειδοποιεί στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κρίστοφερ Κρεμπς, Διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια και την Υποδομή.

Η επίθεση το 2010 με το διαβόητο Stuxnet, που χτύπησε τις εγκαταστάσεις στο Νατάνζ οδήγησε σε άμεση αντίδραση στο Ιράν, με ταυτόχρονη βελτίωση τόσο των αμυντικών όσο και των επιθετικών του δυνατοτήτων. Αντίστοιχα περιστατικά που ακολούθησαν το Stuxnet συνεισέφεραν στη «βετερανοποίηση»» των Ιρανών «κυβερνοπολεμιστών», οι οποίοι ανέλαβαν το βάρος της υπεράσπισης της ιρανικής βιομηχανίας αλλά και επιχειρήσεων αντιποίνων.

Ο στόχος του Stuxnet ήταν να «σπάσει» τον ιρανικό πυρηνικό εξοπλισμό φυγοκέντρισης, μεσώ συγκεκριμένων εντολών που θα επηρέαζαν τα όργανα ελέγχου που είναι αρμόδια για το ρυθμό περιστροφής. Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ ήλπιζαν να αποτρέψουν μία πιθανή στρατιωτική επίθεση από το Ισραήλ.

Exit mobile version