search icon

Διεθνή

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία

Οι νεκροί ανέρχονται στους 832, πάνω από 500 οι τραυματίες, ενώ 17.000 είναι οι άστεγοι 

Μνήμες του τσουνάμι που σάρωσε το 2004 τον Ινδικό Ωκεανό με περίπου 230.000 θύματα ξύπνησε το νέο τσουνάμι που έπληξε την Παρασκευή την Ινδονησία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται στους 832, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500, με την κυβέρνηση της χώρας να μην αποκλείει ότι οι νεκροί μπορεί να είναι χιλιάδες, ενώ 17.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Μέχρι αυτή την ώρα τα στοιχεία για τα θύματα προέρχονται κυρίως από την πόλη Παλού με 350.000 κατοίκους, όπου το βίντεο δείχνει το τσουνάμι να συμπαρασύρει ανθρώπους, σκάφη και σπίτια.

Επιζώντες περπατούν μέσα από τα νερά των πλημμυρών και σε σωρούς από συντρίμμια. Ένα εμπορικό κέντρο έχει καταρρεύσει, ενώ ο τεράστιος τρούλος ενός τεμένους έχει γκρεμιστεί στο Παλού.

Οι οικογένειες μεταφέρουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, ό,τι απέμεινε από τη μανία της φύσης, μέσα σε πλαστικές σακούλες και σακίδια πλάτης προς τα καταφύγια, με την ελπίδα να λάβουν βοήθεια.

Η απουσία εξοπλισμού και προσωπικού καθυστερεί τις προσπάθειες διάσωσης στην παράκτια αυτή πόλη, όπου οι διασώστες προσπαθούν με κάθε τρόπο εντοπίσουν αγνοούμενους και επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι.

Και ξένοι τουρίστες παγιδευμένοι στα συντρίμμια ξενοδοχείο στο Παλού

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου στην πόλη Παλού, που επλήγη από κύματα ύψους 6 μέτρων. Από αυτούς οι 71 είναι ξένοι μεταξύ των οποίων τρεις Γάλλοι για τους οποίους δεν υπάρχουν νεότερα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Από αυτούς, υπάρχουν «τρεις Γάλλοι που δεν γνωρίζουμε την κατάστασή τους» καθώς και ένας Μαλαισιανός και ένας Νοτιοκορεάτης, ανακοίνωσε ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι υπόλοιποι ξένοι πολίτες είτε εντοπίστηκαν είτε εκκενώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός, ένας Βέλγος, ένας από τη Σιγκαπούρη, δέκα Βιετναμέζοι, 32 Ταϊλανδοί και 21 Κινέζοι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

 

 

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo έφτασε την Κυριακή στις πληγείσες περιοχές του Παλού. «Ζητώ από όλους σας να εργάζεστε νυχθημερόν για την εκκένωση των περιοχών. Είστε έτοιμοι;», δήλωσε ο πρόεδρος απευθυνόμενος προς το στρατό της χώρας.

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα

Κι ενώ ο Widodo επισκεπτόταν το Παλού, το μέγεθος της καταστροφής ακόμη παραμένει ασαφές.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της Ινδονησίας, Sutopo Purwo Nugroho , ο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει καταρρεύσει, ενώ αρκετεοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ή κλείσει από τις κατολισθήσεις κάνοντας δυσκολότερη την προσέγγιση στα σημεία της καταστροφής.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού της χώρας επεσήμανε ότι βοήθεια βρίσκεται επίσης καθ’ οδόν για τα ψαροχώρια Donggala και Mamuju, δύο περιοχές που έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί. «Ο Ινδονησιακός Ερυθρός Σταυρός κάνει αγώνα δρόμου για να βοηθήσει τους επιζώντας, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι θα βρούμε εκεί. Μιλάμε ήδη για μία τραγωδία, αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα», επεσήμανε.

Σύμφωνα ωστόσο με τις αρχές η λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης έχει αποκατασταθεί και έτσι εξοπλισμός διάσωσης και είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρονται πλέον ευκολότερα στις πληγείσες περιοχές.

Exit mobile version