search icon

Διεθνή

Fitch: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Εντείνεται η μάχη κατά του πληθωρισμού

Οι προβλέψεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2023 αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα κάτω, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στον πληθωρισμό και παράλληλα οι προοπτικές για την αγορά ακινήτων της Κίνας επιδεινώνονται, αναφέρει η Fitch Ratings στην τελευταία της έκθεση Global Economic Outlook (GEO) που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η Fitch αναμένει τώρα το παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,4% το 2023, αναθεωρημένο προς τα κάτω από 1,7% στο GEO Σεπτεμβρίου 2022. Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2023 στο 0,2%, από 0,5%, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2023 στο 4,1%, από 4,5%, καθώς οι προοπτικές για ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων εξασθενούν. Η πρόβλεψη ανάπτυξης της Κίνας για το 2022 παραμένει στο 2,8% καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 επιβαρύνει τη δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον.

Η Fitch αναθεώρησε ελαφρώς την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023 στο 0,2%, από -0,1%, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου έχει χαλαρώσει λίγο, αλλά οι μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επηρεάσουν τη ζήτηση.

“Η εξομάλυνση του πληθωρισμού αποδεικνύεται πιο δύσκολη από το αναμενόμενο, καθώς οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται και εδραιώνονται. Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να πιάσουν δουλειά. Αυτό δεν θα είναι καλό για την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Brian Coulton, Chief Economist του οίκου.

Ο κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και χρήσης “με δελτίο” γι’ αυτό τον χειμώνα έχει υποχωρήσει πάντως καθώς οι εισαγωγές LNG έχουν αυξηθεί και η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί. Ωστόσο, η κρίση απέχει πολύ από το τέλος και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής συνεχίζουν να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος των επιχειρήσεων και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις, αγγίζοντας πρόσφατα το 11% στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός των υπηρεσιών αντισταθμίζει τα οφέλη από τη χαλάρωση των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας δεν μειώνονται καθώς η ανεργία παραμένει χαμηλή και οι κενές θέσεις αυξημένες. Με τις σφικτές συνθήκες στην αγορά να διατηρούνται, οι μισθοί “κυνηγούν” τις τιμές και αυξάνονται κατά 7% στις ΗΠΑ, 6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και, σε ορισμένες περιοχές, πάνω από 5% στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch ο συνολικός πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά το 2023 καθώς σταθεροποιούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ωστόσο, οι πιέσεις στον βασικό πληθωρισμό αναμένεται να είναι πιο επίμονες.

Η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) έχουν πρόσφατα αυξήσει τα επιτόκια τους με μεγάλες κινήσεις, αναφέρει. “Οι τελευταίες προβλέψεις μας για την κορύφωση των επιτοκίων της Fed – στο 5% – και της ΕΚΤ – στο 3% – έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 100 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. Η τελευταία μας πρόβλεψη για την κορυφή στο 4,75% για το επιτόκιο της BOE έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 150 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο GEO. Δεν αναμένουμε κάποια αναστροφή στην πορεία των επιτοκίων μέχρι το 2024”.

Ο οίκος σημειώνει εξάλλου ότι ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης στην οικονομία είναι ήδη ορατός – ιδιαίτερα στις στεγαστικές αγορές – αλλά οι ευρύτερες επιπτώσεις στη ζήτηση και στις αγορές εργασίας θα γίνουν πιο εμφανείς με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποιεί για ύφεση σε ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο από τα τέλη του 2022 και στις ΗΠΑ το 2ο τρίμηνο του 2023 και το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Για την ανεργία σημειώνει ότι είναι πιθανό να αυξηθεί πάνω από 5% στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023. Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι οι πολιτικές εντάσεις – καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να μετριάσουν τα νοικοκυριά από το σοκ, ενώ οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό – θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθη που αυξάνουν τους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, η κρυφή μόχλευση σε περιοχές εκτός επίσημου τραπεζικού τομέα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ευρύτερη πηγή κινδύνου καθώς τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται, υπογραμμίζει. 

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας έχει περιορίσει την πίεση στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων, αλλά η χώρα είναι ένας τεράστιος καθαρός προμηθευτής αγαθών και οι διακοπές στις εξαγωγές που σχετίζονται με την πανδημία θα μπορούσαν να πλήξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού παραγωγής. Ωστόσο, η πρόσφατη χαλάρωση των παγκόσμιων εντάσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ από ό,τι αναμένουμε, καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε ακόμη:

Πότε λήγει η προθεσμία για πρόωρη σύνταξη στο Δημόσιο – Ποιοι χάνουν έως 7 χρόνια

AXIA: Εκτοξεύει στα €13,20 την τιμή στόχο για τη ΔΕΗ – «Βλέπει» σημαντική επενδυτική προοπτική

Γιατί η κατάρρευση του bitcoin ευνοεί τον χρυσό (διαγράμματα)

Exit mobile version