search icon

Διεθνή

Fed: Προς αύξηση επιτοκίων κατά 100 μ.β. τον Ιούλιο – Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Επιθετικότερη, αναμένουν οι αγορές και οι αναλυτές, θα είναι η στάση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας μετά τα επικαιροποιημένα πληθωριστικά στοιχεία - Οι δηλώσεις των στελεχών της Fed λίγες ημέρες πριν την επόμενη συνεδρία αλλά και η «μαύρη πρόβλεψη» του αναλυτή Λάρι ΜακΝτόναλντ

Τα στελέχη της Fed μελετούν το ενδεχόμενο ιστορικής αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μ.β. μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δεδομένων των επικαιροποιημένων και διογκωμένων πληθωριστικών στοιχείων.

«Έχουμε θέσει όλα τα σενάρια επί τάπητος», ανέφερε o επικεφαλής της Fed της Atlanta, Raphael Bostic σε πρόσφατη συνέντευξή του, μετά από τη δημοσίευση του πληθωρισμού των ΗΠΑ ο οποίος έχει αγγίξει, πια, το 9,1%. 

To πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους επενδυτές, είναι πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση της τάξης των 100 μ.β. κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίας της στις 26 και 27 Ιουλίου, τη στιγμή που οι Αμερικανοί πολίτες έχουν απηυδήσει με τις αυξημένες τιμές και οι επικριτές της κεντρικής τράπεζας την κατηγορούν για ολιγωρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Προέδρου της Fed του Cleveland, Loretta Mester, στο Bloomberg TV, υπάρχουν αρκετά δεδομένα που πρέπει να δημοσιοποιηθούν μέχρι να ληφθεί κάποια απόφαση. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος αύξησης των επιτοκίων υπό τις 75 μ.β.

«Το μόνο στο οποίο επικεντρώνομαι μετά την πρόσφατη επικαιροποίηση των μακροοικονομικών στοιχείων είναι πως ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά και απαράδεκτα υψηλό σημείο. Πρέπει να προχωρήσουμε με σκόπιμες κινήσεις στην αύξηση των επιτοκίων μέχρι να υπάρξουν στοιχεία που υποδεικνύουν μείωση του πληθωρισμού», υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της Fed του San Francisco, Mary Daly, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της στους New York Times πως «η άποψή μου είναι μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β., βάσει των στοιχείων που έχω στα χέρια μου».

Οι προσπάθειες της Fed για τη μείωση του πληθωρισμού ενδέχεται να οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, οι Bostic και Mester τόνισαν πως πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση των τιμών, ακόμα κι αν πληγεί η εγχώρια αγορά εργασίας.

Η άποψη των αναλυτών

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, Anna Wong και Andrew Husby «η Fed είναι λογικό πως ανησυχεί για την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία ενισχύουν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων άνω των 75 μ.β. στο εγγύς μέλλον».

Δεδομένης της αύξησης του πληθωρισμού, οι αναλυτές της Nomura, Aichi Amemiya, Robert Dent και Jacob Meyer τονίζουν πως η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα αγγίξει τις 100 μ.β. 

Σημειωτέον πως ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell είχε ανακοινώσει πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μ.β., πριν την επικαιροποίηση των μακροοικονομικών στοιχείων.

Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, για παράδειγμα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 1%, εν μέσω φόβων δημιουργίας στασιμοπληθωρισμού, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και μία 11ετία στις 21 Ιουλίου.

Για τον αναλυτή της Deutsche Bank, Brett Ryan «τα στελέχη της Fed θα πρέπει να μας δώσουν ξεκάθαρο μήνυμα αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μ.β. Μέχρι τότε, δεν προβλέπω αύξηση μεγαλύτερη των 50 ή 75 μονάδων».

Ο αναλυτής της Citigroup, Andrew Hollenhorst, από την πλευρά του, τόνισε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μ.β. τον Ιούλιο. Πρέπει, επίσης, να μην υποστηρίζουμε πως ο πληθωρισμός άγγιξε το ζενίθ του, αφού πριν από λίγους μήνες το υψηλό αυτό υποτίθεται πως θα ήταν 8,3%».

Όσο για τον Stephen Stanley της Amherst Pierpont Securities: «πίστευα πως η Fed θα μείωνε την αύξηση των επιτοκίων στις 50 μ.β., αλλά μετά τη δημοσίευση των πρόσφατων στοιχείων δεν είμαι σίγουρος για τίποτα».

Tα στελέχη της Fed έχουν τονίσει πως θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια στο  3,25% με 3,5% μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι αγορές υπολογίζουν αύξηση της τάξης του 3,5% με 3,75%.

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με τον αναλυτή και επικεφαλής του Bear Traps Report, Larry McDonald, η Fed φαίνεται πως είναι έτοιμη να «πατήσει το κουμπί» μίας ευρύτερης οικονομικής καταστροφής, υποσχόμενη αύξηση των επιτοκίων τη στιγμή που τόσο η αγορά της Ευρωζώνης όσο και οι αναπτυσσόμενες αγορές καταρρέουν, ενώ στις ΗΠΑ ο ισολογισμός της χώρας έχει μειωθεί κατά $1 τρισ.

Ο αναλυτής τονίζει πως οι περισσότεροι αναλυτές δε λαμβάνουν υπόψη τον κυκεώνα του χρέους που έχει αποσταθεροποιήσει τη βάση της οικονομίας, ενώ υπογραμμίζει πως όταν ο Paul Volcker κατά τη θητεία του οποίου έλαβε χώρα κρίση στασιμοπληθωρισμού στη δεκαετία του ‘70, διοικούσε τη Fed, η παγκόσμια οικονομία είχε $200 τρισεκατομμύρια λιγότερο χρέος.

Το 2021 το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα $303 τρισ., σύμφωνα με το Institute of International Finance, ξεπερνώντας κατά πολύ τα αντίστοιχα $226 τρισ του 2019. 

Παράλληλα, υποστηρίζει πως πολλοί αναλυτές παραληρούν, αφού η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ τη στιγμή που το δολάριο παραμένει ισχυρό αυξάνει τον κίνδυνο των επιτοκίων, αποτελώντας μία οικονομική απειλή 100πλάσια από την απειλή της προεδρίας των Jimmy Carter και Ronald Reagan.

Εάν τα επιτόκια ανά τον πλανήτη παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, το συγκεντρωμένο δημόσιο χρέος απειλεί τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, αφού τόσο η κατάρρευση της Lehman Brothers όσο και η κρίση της πανδημίας έχουν αφήσει έναν «μη βιώσιμο λογαριασμό» τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Ο McDonald τονίζει πως η Fed «δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά χωρίς να τινάξει την παγκόσμια οικονομία στον αέρα».

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο κορωνοϊός αύξησε το χρέος των αναπτυσσόμενων οικονομιών προς το ΔΝΤ στα $100 δισ. Το «κοκτέιλ» του ισχυρού δολαρίου και της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed θα επηρεάσει τα κεφάλαια αυτά, αφού η αυξημένη αξία του αμερικανικού νομίσματος αποτελεί είδος «φόρου» στις αναδυόμενες αγορές.

Σρι Λάνκα «επί 10»

Ο McDonald υποστηρίζει πως το «κόκκινο χρέος» των $250 δισ., ενδέχεται να προκαλέσει «ντόμινο» κατάρρευσης πολλών οικονομιών ανά τον πλανήτη. Το ποσοστό των χωρών αυτών έχει διπλασιαστεί, ενώ το Ελ Σαλβαδόρ, η Γκάνα, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Πακιστάν βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ο κίνδυνος αυτός είναι πραγματικός, εάν αναλογιστεί κανείς τη δυσκολία αγοράς πετρελαίου και ενέργειας με εγχώρια χρήματα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Fed «εξάγει» το χρέος και τον πληθωρισμό σε χώρες χωρίς οικονομικές αντοχές και ο «λογαριασμός» της κεντρικής τράπεζας, έχοντας καταστρέψει τις οικονομίες αυτές στο ενδιάμεσο, θα πέσει και πάλι στους «ώμους» των φορολογούμενων Αμερικανών.

Εν κατακλείδι, ο McDonald τονίζει πως εάν η Fed συνεχίσει τη στρατηγική της αυτή, θα προκαλέσει μία κρίση τύπου Σρι Λάνκα, αλλά δέκα φορές χειρότερη. 

Διαβάστε επίσης:

Ο Σαρκοζί βλέπει Μητσοτάκη, ο Κούτρας αρχίζει μια νέα καριέρα, η Lamda ξεκινάει τον Πύργο τον Οκτώβριο και ο Σμετς νέα επένδυση

Προκλήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις φέρνει ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων

Τα τρωτά σημεία των τραπεζών που μπορεί να «πλήξει» ο πληθωρισμός

Exit mobile version