search icon

Διεθνή

Facebook: Μέτρα για την παράνομη πώληση σε προστατευόμενες περιοχές στην Αμαζονία – Έρευνα του BBC

Ένα μεγάλο μέρος από τις εκτάσεις αυτές ήταν δάση και εθνικοί δρυμοί, καθώς και προστατευμένες περιοχές, στις οποίες ζουν ιθαγενείς

Τις παράνομες πωλήσεις προστατευόμενων περιοχών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, οι οποίες μάλιστα έγιναν μέσω του Facebook Marketplace, χωρίς το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να το γνωρίζει, έφερε στο φως έρευνα του BBC.

Όπως αναφέρει το BBC στο δημοσίευμά του, μετά την έρευνα το Facebook ανακοίνωσε ότι αλλάζει την πολιτική του και λαμβάνει αυστηρά μέτρα που θα ισχύουν για τις προστατευόμενες περιοχές.

Τα μέτρα αυτά δεν θα ισχύουν για δασικές περιοχές που ανήκουν στο δημόσιο ή βρίσκονται εκτός του Αμαζονίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το think tank Ipam (Instituto de Pesquisa Ambental da Amazonia), το 1/3 των αποψιλώσεων στα δάση συμβαίνει σε δημόσιες δασικές περιοχές στον Αμαζόνιο.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα βρει και θα μπλοκάρει τις νέες διαφημίσεις για πωλήσεις σε προστατευμένες περιοχές που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα του, αλλά δεν αποκάλεψε τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να το κάνει.

Τον Φεβρουάριο, το ντοκιμαντέρ του BBC «Selling the Amazon» αποκάλυψε ότι στις διαφημιστικές υπηρεσίες του Facebook υπήρχαν καταχωρίσεις για δασική γη στο τροπικό δάσος με έκταση 1.000 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Δάση και εθνικοί δρυμοί

Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος από τις εκτάσεις αυτές ήταν δάση και εθνικοί δρυμοί, καθώς και προστατευμένες περιοχές, στις οποίες ζουν ιθαγενείς.

Ένας από τους γαιοκτήμονες που κατάφερε να εντοπίσει το BBC, προσπαθούσε να πουλήσει εκτάσεις μέσα στο καταφύγειο ιθαγενών Uru Eu Wau Wau, έναντι 17.000 δολαρίων.

Μετά τις αποκαλύψεις, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε να διεξαχθεί έρευνα, ενώ το Facebook, παρά τις τότε εκκλήσεις από τους αρχηγούς των ιθαγενών, είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές, αλλά δεν σκόπευε να πάρει καμία πρωτοβουλία για να εμποδίσει τις πωλήσεις.

Σύμφωνα με το BBC, για να μπορέσει να εντοπίσει τους παράνομους πωλητές, το Facebook χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το Unep World Conservation Monitoring Centre, το οποίο την επικαιροποιεί κάνει μήνα «με εκθέσεις από πολλές κυβερνήσεις και άλλους θεσμούς».

Παράλληλα όμως, η δικηγόρος Brenda Brito ανέφερε ότι η μέθοδος που το Facebook λέει ότι θα ακολουθήσει δεν θα είναι αποτελεσματική, αν δεν υποχρεώσει τους γαιοκτήμονες να παρέχουν την ακριβή τοποθεσία της έκτασης που θέλουν να πουλήσουν.

Το BBC διαπίστωσε ότι σε κάποιες καταχωρίσεις υπήρχαν δορυφορικές εικόνες και συντεταγμένες GPS, αλλά όχι σε όλες, ενώ το Facebook ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να υποχρεώσει τους πωλητές γης να κάνουν κάτι τέτοιο, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Τα «πάνω» και τα «κάτω» της οικονομίας επί Πούτιν σε 5 γραφήματα

Πρέβεζα: Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Azamara Pursuit» και οι περιπέτειές του

Έλληνες μεταγλωττιστές: Γιατί εκπέμπουν SOS (vid)

 

Exit mobile version