Στην αρχή, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ένιωσαν ακόμη και κάποια ανακούφιση για τη μορφή του νέου υπουργικού συμβουλίου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν επέλεξε τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα.

Οι επόμενες επιλογές του Τραμπ – ο ελάχιστα γνωστός παρουσιαστής του Fox News Πιτ Χέγκσεθ για υπουργός Άμυνας και η Τάλσι Γκάμπαρντ ως διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών – έχουν εντείνει τους φόβους ότι η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να προετοιμαστεί για το χειρότερο και να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση χωρίς τον παραδοσιακό σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από συγκρούσεις.

Η Γκάμπαρντ, πρώην βουλευτής γνωστή για την υποστήριξη θεωριών συνωμοσίας, τη συνάντηση με τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ Αλ Άσαντ και τον εναγκαλισμό με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, θεωρήθηκε ως μια ιδιαίτερα τρομακτική επιλογή.

Όταν το όνομα του Ρούμπιο εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως επιλογή του Τραμπ για το υπουργείο Εξωτερικών στις αρχές της εβδομάδας, οι αρχικές αντιδράσεις ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες, με διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ να σημειώνουν ότι ήταν ένα έμπειρο χέρι της εξωτερικής πολιτικής που υποστήριζε το ΝΑΤΟ, ήταν σκληρός απέναντι στο Ιράν και ήθελε να υπερασπιστεί την Ταϊβάν από τυχόν κινεζική εισβολή.

Ο Μάικ Γουόλτς, πρώην μέλος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που επιλέχθηκε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, θεωρήθηκε επίσης ασφαλής επιλογή. Ο αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Ούλριχ Σπεκ προσδιόρισε την αρχική αντίδραση ως «μεγάλη ανακούφιση».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος, όπως και άλλοι που αναφέρονται σε  άρθρο του Politico, δήλωσε πως οι επιλογές αυτές δεν ήταν τόσο άσχημες σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την υποψηφιότητα των Γκάμπαρντ και Χέγκσεθ, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγχυση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι λένε οι διορισμοί αυτοί όσον αφορά την προσέγγιση του Τραμπ στην εξουσία και αν κάποιος μπορεί να αποτελέσει καλή επιρροή. «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο αντίβαρο στον Τραμπ», δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Του οφείλουν τα πάντα».

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. σημείωσαν ότι ο Τραμπ είχε τη συνήθεια να παραμερίζει αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επιδιώκοντας άμεσες συμφωνίες με ηγέτες όπως ο Πούτιν ή ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Ρούμπιο και ο Γουόλτς έχουν αλλάξει σημαντικά τις απόψεις τους για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, αντηχώντας τις εκκλήσεις του Τραμπ για μια ειρηνευτική συμφωνία, με τον γερουσιαστή της Φλόριντα να ψηφίζει κατά ενός μεγάλου πακέτου βοήθειας για το Κίεβο. Ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να ετοιμαστεί να επωμιστεί περισσότερο βάρος για την Ουκρανία.

Στο Κίεβο, οι αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί στο να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο από φόβο μήπως εξοργίσουν τον Τραμπ.

Ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, προσπάθησε να δώσει μια θετική εκδοχή για την Γκάμπαρντ, λέγοντας ότι η δουλειά της θα είναι «απλώς η προετοιμασία πληροφοριών για τον Λευκό Οίκο» και δεν θα περιλαμβάνει πραγματική πολιτική.

Από τις επιλογές του Τραμπ για ρόλους στην εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, ο Ρούμπιο είναι μακράν ο πιο γνωστός στους συμμάχους της Ουάσινγκτον, έχοντας επισκεφθεί την Ευρώπη δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια – μία φορά το 2017 στη Γερμανία και τη Γαλλία και ξανά το 2020 στην Τσεχία, την Πολωνία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιφυλακτική προσέγγιση του Ρούμπιο για την Κίνα τον καθιστά «κατάλληλο» για τον Τραμπ, ο οποίος είχε πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να λάβουν μέτρα κατά των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας Huawei και ZTE κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.

Αναλυτές επανέλαβαν την άποψη ότι ο Ρούμπιο και ο Γουόλτς θα εντείνουν την πίεση προς την Ευρώπη να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά τελικά θα διατηρήσουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον όσον αφορά την Ουκρανία και την Ταϊβάν.

Το γεγονός ότι ο Γουόλτς δεσμεύτηκε μετά τον διορισμό του, με ανάρτηση στο Χ, ότι «η Αμερική θα κρατήσει τους συμμάχους της κοντά» και «δεν θα φοβηθεί να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της», θεωρήθηκε επίσης ως θετικό σημάδι.

Υπάρχει πολύ λιγότερη αισιοδοξία όσον αφορά την Γκάμπαρντ. «Αυτό είναι σημαντικό και άσχημο νέο», ανέφερε στο X ο Φρανσουά Χάιζμπουργκ, στέλεχος στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. 

Ακόμη και για τους προηγούμενους διορισμούς, ο ίδιος προσέθεσε: «Το ερώτημα δεν είναι τόσο αν μπορούν να χαλιναγωγήσουν τον Τραμπ όσο αν θα το θελήσουν».

Αξιωματούχοι όπως ο Τζιμ Μάτις, ένας απόστρατος στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών που διετέλεσε υπουργός Άμυνας για δύο χρόνια κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, θεωρήθηκαν επίσης ως «ενήλικες στο δωμάτιο» κατά τον διορισμό τους – μόνο και μόνο για να απολυθούν αφού διαφώνησαν με τον πρόεδρο.

Ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019, προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι η στάση του εκλεγμένου προέδρου στην εξωτερική πολιτική ήταν πιθανό να είναι πολύ πιο ριζοσπαστική κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του από ό,τι στην πρώτη, λέγοντας: «Οι πιθανότητες να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ είναι πολύ υψηλές».

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 22 Νοεμβρίου

Gazprom: Κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Αυστρία από το Σάββατο 16/11

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα