H κρίση χρέους της Evergrande θα επηρεάσει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αλλά δεν θα έχει επίπτωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας (PBOC), Li Daokui.
«Η επιρροή στην πραγματική οικονομία λόγω της Evergrande θα είναι η επιβράδυνση πολλών πρότζεκτ η οποία θα επηρεάσει το ΑΕΠ της χώρας αρνητικά», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Li Daokui, πρώην σύμβουλος της People’s Bank of China.
Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενδέχεται να παραμείνει σχεδόν αναλοίωτο αφού δεν υπάρχουν παράγωγα τα οποία να επηρεάζονται από το χρέος της επιχείρησης.
«Είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι πρώτες μου αναλύσεις υποδεικνύουν επιβράδυνση της τάξης του 1% του ΑΕΠ», υποστήριξε ο Li.
Οι αναπτυξιακές προβλέψεις της Κίνας, σύμφωνα με την Asian Development Bank, παραμένουν αναλλοίωτες στο 8,1% το 2021 και 5,5% το 2022, σε σχέση με το 2,3% του 2020.
Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, τόσο σε τοπικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο αναμένεται να επενδύσουν στα «παγωμένα» πρότζεκτ της Evergrande, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας ενδέχεται να παράσχει ρευστότητα έτσι ώστε να περιορίσει το spillover της χρεοκοπίας της εταιρείας, σύμφωνα με τον Li.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, η εταιρεία πρόκειται να «διαλυθεί» σε τέσσερα κύρια γκρουπ: ανάπτυξη ακινήτων, χρηματοπιστωτικά, ηλεκτρική αυτοκίνηση και λοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
«Κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια θα πωληθεί σε άλλες εταιρείες ή σε τοπικές αρχές της χώρας. Η Evergrande όπως την ξέραμε μπορεί να μην υπάρχει για πολύ ακόμα», ανέφερε ο Li.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΣΠΑ επιδότηση έως 18.000 ευρώ για γυμναστήρια, παιδότοπους, γήπεδα, κολυμβητήρια