Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να κόψει κάθε δεσμό με την ΕΕ, σηματοδοτώντας μια νέα κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών.
Ερωτηθείς αν η Ρωσία είναι έτοιμη να έρθει σε ρήξη με την Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του είναι έτοιμη να το πράξει αν της επιβληθούν επώδυνες οικονομικές κυρώσεις.
«Προχωρούμε από το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, σε περίπτωση που δούμε την επιβολή νέων κυρώσεων σε κάποιους τομείς που δημιουργούν κινδύνους στην οικονομία μας, περιλεμβανομένων των πλέον ευαίσθητων πεδίων» απάντησε χαρακτηριστικά όταν ερωτήθηκε εάν η Μόσχα θα διακόψει τις σχέσεις της με την ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από την παγκόσμια ζωή, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αν θες ειρήνη, τότε ετοιμάσου για πόλεμο».
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ αντιμετώπισαν νέα κρίση την περασμένη εβδομάδα όταν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκε τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα. Από τους αναλυτές περιγράφηκε ως ένα ταπεινωτικό ταξίδι.
Ο Μπορέλ πήγε στη Μόσχα για να εκφράσει την αντίθεση της ΕΕ για τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρού επικριτή του προέδρου Πούτιν. Ωστόσο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διοργάνωσε μια επιθετική συνέντευξη Τύπου εναντίον του, κατά την οποία δεν μπόρεσε να αντικρούσει τα σχόλια του Λαβρόφ , όταν ο τελευταίος χαρακτήρισε την ΕΕ «αναξιόπιστο εταίρο».
Παράλληλα, ο Μπορέλ έμαθε μέσω του twitter κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ότι η Ρωσία απέλασε τρεις διπλωμάτες της ΕΕ λόγω της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις στήριξης του Ναβάλνι.
«Μια συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε σε επιθετικό ύφος και η απέλαση τριών διπλωματών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου δείχνουν ότι οι ρωσικές αρχές δεν ήθελαν να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να κάνουν έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ», ανέφερε ο Μπορέλ σε δημοσίευση του δύο ημέρες μετά το ταξίδι.
Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος πρότεινε ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, μια απόφαση που θα πρέπει να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ σε εταιρείες και άτομα της Ρωσίας.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών -αν και έχουν κοινά οικονομικά, ενεργειακά και στρατηγικά συμφέροντα- έχουν επιδεινωθεί μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.
Αναλυτές ανέφεραν στο CNBC ότι οι τελευταίες διαφορές μεταξύ Μόσχας και ΕΕ μπορεί να προκαλέσουν πιέσεις στον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, Nord Stream 2.
Το έργο έχει δεχθεί έντονη κριτική, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εργάζονται για τον αγωγό.
Μάλιστα, ούτε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δείξει ότι προτίθεται να τηρήσει διαφορετική στάση σε αυτό το θέμα.
Διαβάστε ακόμη:
Στα σκαριά «πάγωμα» και νέα ρύθμιση και για τις οφειλές προς τα Ταμεία
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η επιστολή των εργαζομένων στο Μαξίμου – Δραματικές εξελίξεις
Αυτοί είναι οι ΚΑΔ για τις μειώσεις ενοικίων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου