search icon

Διεθνή

Ερντογάν: Βγάζει «ταρίφα» σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Συνεχίζει η Τουρκία τη σκληρή γραμμή που διατηρεί

Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία, προτού το τουρκικό Κοινοβούλιο εγκρίνει τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ακόμα μία ένδειξη επιστροφής της Άγκυρας στη σκληρή γραμμή που τηρεί, προκειμένου να άρει τα εμπόδια για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, η επικύρωση της οποίας χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 30 κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξή τους.

Ενώ η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την τελευταία διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας και θα την υπογράψει στις αρχές του έτους, η Άγκυρα ακόμη συνεχίζει να εγείρει εμπόδια.

Η Τουρκία έχει τονίσει ότι ιδιαιτέρως η Σουηδία πρέπει να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον όσων θεωρεί η Τουρκία τρομοκράτες. Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει την απέλαση πολλών μελών του PKK, άλλων μελών της κουρδικής μειονότητας στη Σουηδία και του κινήματος FETO, κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

«Είπαμε, κοιτάξτε, αν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες σας, δεν μπορούμε να την περάσουμε (σ.σ. έγκριση για ένταξη) από το Κοινοβούλιο ούτως ή άλλως», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Για να περάσει αυτό από το Κοινοβούλιο, πρώτα από όλα πρέπει να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο 2022, με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σήμερα, ο Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε καλή θέση για να εξασφαλίσει την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία. Ωστόσο, από το Σάββατο είχε διαφανεί η οπισθοχώρηση της Άγκυρας στο ζήτημα, με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπαχίμ Καλίν, να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως έχει η κατάσταση.

Αιτία ή αφορμή της συνέχισης της διατήρησης της ακαμψίας που δείχνει η Τουρκία απέναντι στο ζήτημα ήταν ένα περαστικό που που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το οποίο προκάλεσε τριβές ανάμεσα σε Τουρκία και Σουηδία.

Ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter μια κουρδική οργάνωση, και το οποίο δείχνει ένα ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια με σκοινί μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, με τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα να καλείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η εφημερίδα Aftonbladet, σήμερα εισαγγελέας της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν θα διενεργηθεί επίσημη έρευνα για το συμβάν στο δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ένα μέλος του PKK απελάθηκε από τη Στοκχόλμη και φυλακίστηκε αμέσως στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη

Ρόσεν Χριστόφ (υπουργός Ενέργειας Βουλγαρίας): Μνημόνιο με την Ελλάδα για τον αγωγό Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς (pics)

H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη (pics)

Ντόναχιου: «Το Eurogroup συνιστά μείωση στα στοχευμένα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια του 2023»

 

Exit mobile version