Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος Ράφα στην Αίγυπτο, μετά την άφιξη του πρώτου αεροπλάνου που μεταφέρει τουρκική βοήθεια στην Αίγυπτο.
Σε ομιλία του στη Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στη Γάζα σε συνεργασία με την Αίγυπτο και πως οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν τις επαφές για την απελευθέρωση ομήρων και την εξεύρεση λύσης.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η τουρκική Προεδρία ανέφερε πως σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, συζήτησαν την ανθρωπιστική κατάσταση στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε στον Μακρόν πως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πως οι δυτικές χώρες πρέπει να κάνουν βήματα για να μειώσουν τις εντάσεις.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε επίσης τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ ότι παρουσιάζεται στο Ισραήλ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, «αλλά και ως Εβραίος».
«Τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε ‘Παρουσιάζομαι στην περιοχή ως μουσουλμάνος’; Κοιτάξτε, δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε έναν Εβραίο, έναν Τούρκο, έναν άλλο. Πρέπει καταρχάς να προσεγγίζουμε τον άλλον ως ένα ανθρώπινο ον», είπε.
«Δεν βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά που έγιναν μάρτυρες, μητέρες;», συνέχισε ο Ερντογάν ενώπιον ενός φόρουμ αρχηγών κρατών και εκπροσώπων από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν προσεγγίζουμε ποτέ τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο», επέμεινε.
Ακόμη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις ΗΠΑ για την αποστολή αεροπλανοφόρου ανοικτά του Ισραήλ, ενώ η Τουρκία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Γάζας στη Ράφα της Αιγύπτου.
Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η εντολή του Ισραήλ στους κατοίκους της πόλης της Γάζας για εκκένωση προς τον νότο μέσα σε 24 ώρες, ενόψει της σχεδιαζόμενης χερσαίας επίθεσής του, είναι εντελώς απαράδεκτη, απάνθρωπη και συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
«Το να αναγκάζεις 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα -που έχουν υποστεί αδιακρίτως βομβαρδισμούς για μέρες και που στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα τρόφιμα- να μετακινηθούν σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή, είναι μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Περιμένουμε από το Ισραήλ να πάρει πίσω αυτό το σοβαρό λάθος και να σταματήσει επειγόντως τις ανηλεείς ενέργειές του εναντίον της Γάζας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters.
Διαβάστε ακόμη
Mέση Ανατολή: Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία (πίνακες)
Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς απαντά στη «στόχευση αμάχων» με 150 ρουκέτες κατά της Άσκελον
ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις €5,7 δισ. στο νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2024-2033
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ