search icon

Διεθνή

Ερντογάν: Το 2022 θα είναι η χρονιά μας – Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός δεν αποκλείεται να φτάσει στο α' εξάμηνο 2022 ακόμη και στο 50% – «Τα επιτόκια αποτελούν την αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ευχαριστημένος από τη μείωση της μεταβλητότητας σε ό,τι αφορά την τουρκική λίρα δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και από τα βήματα που κάνει -σύμφωνα με τον ίδιο- η κυβέρνησή του για να αυξήσει το ενδιαφέρον για το νόμισμα της Τουρκίας.

Τα παραπάνω αναφέρουν τοπικά μέσα της χώρας, τα οποία επικαλείται το Reuters, και που επίσης δημοσιεύουν τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία τη Δευτέρα.

«Σιγά – σιγά, σταδιακά και χωρίς βιασύνη, η λίρα θα γίνει πιο σταθερή, τα επιτόκια θα πέσουν με τον ίδιο τρόπο και το 2022 θα είναι η καλύτερη χρονιά μας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Τον τελευταίο μήνα η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιηθεί, μετά τη βουτιά κατά 44% που κατέγραψε έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, σήμερα το μεσημέρι σημείωσε πτώση 1%, στις 13,56 λίρες ανά δολάριο, διευρύνοντας ελαφρώς τις απώλειες μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν.

«Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από τη μείωση της μεταβλητότητας στα επιτόκια», είπε ακόμη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters.

«Τα επιτόκια είναι η αιτία»

«Η επιπλέον δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε να διατηρούμε τη σταθερότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και να ενισχύσουμε το ενδιαφέρον για την τουρκική λίρα».

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «αυτά αποτελούν την αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα πραγματικά δείχνει ποιο είναι: Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης», επισήμανε ο πρόεδρος της Τουκίας, επαναλαμβάνοντας -σύμφωνα με το Reuters– τις ανορθόδοξες απόψεις του για τη σχέση που έχει ο πληθωρισμός με τα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει στο 36,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να φτάσει στο α’ εξάμηνο 2022 ακόμη και στο 50%.

Διαβάστε ακόμη

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Κόλλησε» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το σχέδιο εξυγίανσης (upd)

Ταμείο Ανάκαμψης: Online οι αιτήσεις για δάνεια 20 δισ. ευρώ – Πώς θα δοθούν

Deutsche Bank: Συστάσεις αγοράς σε ΕΤΕ και Alpha Bank

 

Exit mobile version