Στην προειδοποίηση ότι «η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» προχώρησε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.
Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Ρώσο ομόλογό του «ότι μια στρατιωτική σύγκρουση (σ.σ. στην περιοχή) δεν θα ωφελήσει κανέναν», ενώ επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης.
Ο Ερντογάν ζήτησε «να βρεθεί λύση με βάση τις Συμφωνίες του Μινσκ» του 2014 και του 2015, τις οποίες υπέγραψαν το Κίεβο και οι αυτονομιστές υπό την αιγίδα του Παρισιού, του Βερολίνου και της Μόσχας.
Οι συμφωνίες αυτές είχαν συντελέσει στη μείωση της έντασης της σύγκρουσης, η οποία μετρά περισσότερους από 14.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την προσήλωσή του «στη συνέχιση των επαφών και των διπλωματικών διαβουλεύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί για τη μείωση της έντασης».
Πούτιν: Αναγκαία η απόφαση απέναντι στην επιθετικότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς
Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε «την αντικειμενική αναγκαιότητα της απόφασης που λήφθηκε απέναντι στην επιθετικότητα των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και την κατηγορηματική άρνησή τους να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε διαφορετικά σχήματα». Ο Ερντογάν είχε ήδη κρίνει απαράδεκτη την αναγνώριση από τη Μόσχα των φιλορωσικών αυτονομιστικών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Ακόμη, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η οποία δεν έδωσε διευκρινίσεις για τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι εκτιμά τη στενή συνεργασία του Βλαντίμιρ Πούτιν σε περιφερειακά ζητήματα και θα ήθελε αυτή να συνεχιστεί.
Η αναγνώριση των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία από τον Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις και κυρώσεις από τις δυτικές χώρες. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και αντιτίθεται επί της αρχής στην επιβολή κυρώσεων.
Προσφέρθηκε δε να μεσολαβήσει στην κρίση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς με την Ουκρανία ή τη Ρωσία.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για την επίλυση του θέματος μέσω διαλόγου, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να έρθει η διπλωματία στο προσκήνιο και ότι (σ.σ. η Τουρκία) συνεχίζει την εποικοδομητική της στάση και στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Δεν θέλουμε να επιλέξουμε μία από τις δύο πλευρές»
Ωστόσο, στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης από τη Σενεγάλη, ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να έρθει σε ρήξη με κανέναν από τους δύο πρωταγωνιστές. «Δεν είναι δυνατόν. Έχουμε πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Έχουμε επίσης πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.
«Θέλουμε να επιλυθεί το θέμα χωρίς να χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ των δύο», επέμεινε. Η Τουρκία βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, στο οποίο πούλησε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τις προμήθειές της σε ενέργεια και σιτηρά, μεταξύ άλλων.
Επίσης, η Τουρκία απέκτησε ένα ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Για τον λόγο αυτόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέφερε τη μεσολάβησή του για να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο χωρών, που συνορεύουν όπως και η Τουρκία με τη Μαύρη Θάλασσα.
Διαβάστε ακόμη
«Χάνονται» φάκελοι ακινήτων στις πολεοδομίες – Απίστευτη ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις
Μπόρις Τζόνσον: Η Βρετανία θα ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία