Οι εκλογές τελείωσαν. Τα μάτια όλων τώρα στο σύνταγμα, γράφει ο σημερινός τουρκικός Τύπος, που αναφέρει ότι μια μακρά κρίσιμη περίοδος διακομματικών διαπραγματεύσεων ξεκινάει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με πρωτοβουλία του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν, για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τo ισχύον σήμερα είναι το στρατιωτικό Σύνταγμα του 1982, αλλά από τότε έχει αναθεωρηθεί 21 φορές.
Μακρά διαδικασία
Η πιο σημαντική αναθεώρηση έγινε το 2017 μετά από δημοψήφισμα, με την οποία το κοινοβουλευτικό σύστημα μετατράπηκε σε εκτελεστική προεδρία, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργήθηκε, ο πρόεδρος απέκτησε αυξημένες εξουσίες και τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης από 550 αυξήθηκαν σε 600. Από τη νίκη του στις εκλογές του 2018 ο πρόεδρος Ερντογάν παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος με ευρύτατες εξουσίες.
Το θέμα του νέου Συντάγματος τέθηκε από τον ίδιο μετά τις τελευταίες εκλογές του Μαΐου του 2023 για να καταργηθεί, όπως είπε, το χουντικό σύνταγμα του 82, να βελτιωθεί το προεδρικό σύστημα και να λήξει η συζήτηση για το σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας.
Όπως γράφουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ, το έργο θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος θα χτυπήσει τις πόρτες των πολιτικών κομμάτων με κοινοβουλευτικές ομάδες στη Βουλή και θα υποβάλει μια «δήλωση προθέσεων» για νέο Σύνταγμα.
Θα καθοριστεί η διαδικασία και κάθε κόμμα θα ετοιμάσει τις δικές του προτάσεις και θα ακολουθήσει η μακρά διαδικασία σύνταξης του κειμένου που λέγεται ότι θα περιλαμβάνει περίπου 100 άρθρα.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW