Δυναμική επιστροφή στους επιχειρηματικούς κύκλους των ΗΠΑ και κυρίως με ένα διαφορετικό πρόσωπο ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να δώσει οριστικό τέλος στη διαμάχη που είχε ανοίξει με τις διεθνείς αγορές και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» ο Τούρκος ηγέτης έχει φιλόδοξα σχέδια για το επικείμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ βάζοντας ψηλά στην ατζέντα την αποκατάσταση των σχέσεων του με επιχειρηματικούς ηγέτες και θεσμικούς επενδυτές της χώρας. Μάλιστα, το φετινό πρόγραμμα της τουρκικής αντιπροσωπίας θα είναι το πιο «έντονο» και… πυκνό των τελευταίων χρόνων.
Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, σύμφωνα με το Turkey-US Business Council θα παραστεί σε τουλάχιστον τέσσερις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αμερικανικό έδαφος.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα φιλοξενήσει συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με 20 επιχειρηματικούς ηγέτες επίλεκτων εταιρειών και τραπεζών της λίστας του Fortune 100 στις 23 Σεπτεμβρίου. Και την επόμενη ημέρα θα ηγηθεί επενδυτικού συνεδρίου στα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στο Μανχάταν, στο οποίο θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών και αρχιτέκτονας της νέας οικονομικής στρατηγικής της χώρας, Μεχμέτ Σιμσέκ και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Φατίχ Καραχάν.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, τουρκικές εταιρείες θα έχουν σειρά επενδυτικών συναντήσεων.
Συναντήσεις με στόχο την προώθηση της τουρκικής οικονομίας έχουν «κλείσει» επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ και ο υπουργός Βιομηχανίας Μεχμέτ Φατίχ Κασίρ.
Η προσπάθεια αυτή θα έρθει σε ένα διάστημα που έχουν γίνει πλέον ορατά τα αποτελέσματα της 180 μοιρών στροφής στην οικονομική και νομισματική πολιτική της χώρας μετά την περσινή επανεκλογή του.
Παρά τα αποτελέσματα αυτά η Άγκυρα επιδιώκει την προσέλκυση ξένων και κυρίως σημαντικών επενδυτών, δεδομένου πως αρκετοί δεν έχουν ακόμη επιστρέψει έχοντας εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια της αποσταθεροποίησης της τουρκικής οικονομίας και αγοράς από τις ανορθόδοξες πρακτικές των Erdoganomics.
Οι FT υποστηρίζει ότι αναλυτές έχουν παρατηρήσει ότι οι εισροές ξένων επενδυτών την τελευταία χρονιά αφορούν κυρίως hedge funds και επενδυτές βραχύβιων τοποθετήσεων που θέλουν να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένες ευκαιρίες που προσφέρουν τα υψηλότερα τουρκικά επιτόκια.
Αντιθέτως τα μεγάλα και παραδοσιακά επενδυτικά… τζάκια επιμένουν να κρατούν επιφυλακτική στάση φοβούμενα ότι ο Ερντογάν μπορεί έξαφνα να αποφασίσει να αλλάξει και πάλι στάση και οικονομική πολιτική, όπως έχει κάνει εξάλλου κι άλλες φορές στο παρελθόν.
Πιθανότατα, μάλιστα, δεν ξεχνούν και τις συχνές επιθέσεις που είχε εξαπολύσει στο παρελθόν ο Ερντογάν κατά των «ξένων δυνάμεων» και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων κατηγορώντας τους για την μεγάλη κρίση της λίρας. Άλλωστε οι τουρκικές αρχές είχαν ανοίξει μέχρι και επίσημη έρευνα κατά της JPMorgan κατηγορώντας την ότι συμβουλεύει τους πελάτες της να στοιχηματίζουν κατά του τουρκικού νομίσματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να προβάλει ένα ανανεωμένο προφίλ βασιζόμενος κυρίως στο καλό πρόσωπο του νέου του επιτελείου και δη, του ευρύτερα σεβαστού στις ξένες αγορές Μεχμέτ Σιμσέκ. Όμως, το αν θα καταφέρει να πείσει και να αποκομίσει ουσιαστικούς καρπούς απομένει να φανεί…
Διαβάστε ακόμη
400.000 κατοικίες θα ανακαινιστούν ως το 2030 με κόστος 13,5 δισ. ευρώ
Τα ασύλληπτα ποσά που ξοδεύουν για την ασφάλειά τους οι Ελον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζάκενμπεργκ
Τα 3+1 εργαλεία για να βρουν και να «φτιάξουν το σπίτι τους» τα νέα ζευγάρια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ