search icon

Διεθνή

Εργαζόμενος έβγαλε 600.000 δολάρια χάρη σε ένα e-mail του Έλον Μασκ

Πρώην εργαζόμενος του Twitter κέρδισε πολλές χιλιάδες δολάρια για «αθέμιτη παραίτηση» - Η υπόθεση περιέχει πολύτιμα διδάγματα για το προσωπικό και τους εργοδότες

Ο Γκάρι Ρούνεϊ εργαζόταν στο Twitter για σχεδόν μια δεκαετία.

Ήταν διευθυντής του τμήματος προμηθειών «source to pay» στην ευρωπαϊκή έδρα του Twitter στο Δουβλίνο, όταν ο Έλον Μασκ εξαγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2022.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε το Twitter, ο Μασκ έστειλε ένα -διαβόητο πλέον- μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλο το εργατικό δυναμικό, ζητώντας τους να δεσμευτούν σε ένα «εξαιρετικά σκληροπυρηνικό» πρόγραμμα εργασίας ή να παραιτηθούν.

«Αυτό θα σημαίνει ότι θα εργάζεστε πολύ σκληρά για πολλές ώρες. Μόνο οι εξαιρετικές επιδόσεις θα αναγνωρίζονται ως επιτυχίες», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο email.

Στο μήνυμα αναφερόταν ότι όποιος δεν πατούσε «ναι» σε έναν σύνδεσμο για να «γίνει μέλος του νέου Twitter» μέχρι την επόμενη ημέρα, θα λάμβανε αποζημίωση τριών μηνών και θα έβλεπε την πόρτα εξόδου.

Ο Ρούνεϊ ανήκε στη δεύτερη κατηγορία. Αλλά αντί να φύγει απλά, προσέφυγε στην Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων της Ιρλανδίας, ισχυριζόμενος «αθέμιτη απόλυση».

Κέρδισε και του επιδικάστηκαν περίπου 600.000 δολάρια, σύμφωνα με το Business Insider.

Πολλά έγγραφα που έχουν δημοσιευθεί περιγράφουν λεπτομερώς την απόφαση της επιτροπής. Αποκαλύφθηκαν επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση του Ρούνεϊ και τις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού του Twitter υπό την καθοδήγηση του Μασκ.

Ο Ρούνεϊ είδε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά δεν απάντησε. Τρεις ημέρες αργότερα, έλαβε ένα δεύτερο email από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού που έλεγε ότι «αναγνωρίζει την απόφασή του να παραιτηθεί και να αποδεχτεί την προσφορά οικειοθελούς αποχώρησης».

«Σε καμία περίπτωση δεν ανέφερα στο Twitter ότι παραιτούμαι από τη θέση μου», απάντησε μια εβδομάδα αργότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η εταιρεία του είπε ότι το να μην πατήσει τον σύνδεσμο που έλεγε «ΝΑΙ», αντιμετωπίζεται σαν να έχει υποβάλει ειδοποίηση παραίτησης από την εργασία του.

Παραίτηση από παράλειψη

«Μπορεί να μην αποτελεί κοινό φαινόμενο η απόλυση ενός εργαζομένου χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση μαζί του, αλλά τέτοιου είδους παραιτήσεις δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε η Ρόμπιν Χόπερ, σύμβουλος γνώσεων ανθρώπινου δυναμικού στην Society for Human Resource Management.

«Τα εγχειρίδια των εργαζομένων εξηγούν πότε η καταγγελία μπορεί να θεωρηθεί οικειοθελής παραίτηση. Τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι τείνουν να μη διαβάζουν τις πολιτικές ή τα εγχειρίδια της εταιρείας μέχρι να είναι πολύ αργά», δήλωσε η Στέφανι Κάμφιλντ, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Engage PEO.

«Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε», δήλωσε η Κάμφιλντ, «είναι ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες δεν προσφέρουν γραπτή σύμβαση εργασίας στους εργαζομένους. Θεωρείται έτσι, ότι οι θέσεις στις εταιρείες αυτές είναι ως επί το πλείστον «κατά βούληση» – σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, όπου εδρεύει ο Ρούνεϊ, στην οποία υπάρχει ισχυρότερη προστασία για τον εργαζόμενο».

«Κατά βούληση» σημαίνει ότι ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος μπορεί να τερματίσει τη σχέση εργασίας για οποιονδήποτε λόγο ή χωρίς λόγο, εφόσον δεν είναι παράνομο», είπε.

Αν κάτι αμφισβητείται, τα δικαστήρια τοποθετούν γενικά τον εργαζόμενο σε λιγότερο ισχυρή θέση.

«Για παράδειγμα, ένας εργοδότης μπορεί να καταγγείλει έναν εργαζόμενο χωρίς προειδοποίηση, αν δεν εμφανιστεί στην εργασία του. Υποθέτει ότι ο εργαζόμενος έχει αποφασίσει να παραιτηθεί και απλώς δεν το έχει πει ακόμα», δήλωσε η Κάμφιλντ. «Αυτό είναι γνωστό ως εγκατάλειψη της εργασίας».

Το πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του ο εργαζόμενος εξαρτάται, αλλά οι περισσότερες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Κάμφιλντ θέτουν έναν κανόνα τριών ημερών.

Διαβάστε ακόμη:

Oι vintage ποδοσφαιρικές φανέλες είναι της μόδας και κάνουν θραύση

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί για «κόκκινα» χρέη στην Εφορία

Εφορία: Από πότε θα έρχονται αυτόματα τα πρόστιμα στο κινητό τηλέφωνο (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version