search icon

Διεθνή

Έρευνα του δικτύου ICIJ: Σκάνδαλο με Ρώσους ολιγάρχες στην Κύπρο κατά τη θητεία Αναστασιάδη

Οι περισσότεροι από τους Ρώσους της λίστας Forbes είχαν πελάτες κυπριακών εταιρειών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Διεθνούς Σύνταξης Ερευνητών Δημοσιογράφων σχετικά με τα χρυσά διαβατήρια

Το δίκτυο δημοσιογράφων έρευνας ICIJ, δημοσίευσε στοιχεία που προέκυψαν από έγγραφα και μαρτυρίες που αφορούν στον ρόλο της Κύπρου στην υποβοήθηση Ρώσων ολιγαρχών, ώστε αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία, αποφεύγοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και από την περίοδο της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνονται όσα κατά καιρούς γράφτηκαν για χρησιμοποίηση της Κύπρου από τη Ρωσία, μέσω αδιαφανών οικονομικών δοσοληψιών. Στο επίκεντρο της έρευνας του δικτύου είναι ο ελεγκτικός οίκος PWC (κυπριακό παράρτημα).

Όπως αναφέρεται στον φάκελο «Cyprus Confidential», του ICIJ ερευνήθηκαν τα αρχεία έξι κυπριακών εταιρειών παροχής εταιρικών υπηρεσιών και μιας εταιρείας στη Λετονία, η οποία διαθέτει κυπριακά έγγραφα εταιρικού μητρώου μέσω ενός site που ονομάζεται i-Cyprus. Η ICIJ διαπιστώνει ότι κυπριακές εταιρείες παρείχαν υπηρεσίες σε εταιρείες που ανήκαν ή ελέγχονταν από 96 Ρώσους εναντίον των οποίων είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Σε 25 από αυτούς, οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, λόγω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας το 2014

«Κράτος πλυντήριο»

Σύμφωνα με την έρευνα του ICIJ «η Κύπρος, στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στη Τουρκία, τη Συρία και τον Λίβανο, παίζει τον ρόλο του κράτους υποδοχής βρώμικου χρήματος για εξυπηρέτηση του αυταρχικού καθεστώτος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλων δικτατόρων και παραγόντων υπονόμευσης της δημοκρατίας στις χώρες τους. Μεταξύ αυτών το καθεστώς Άσαντ της Συρίας.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας προσπάθησε να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ που απαγόρευαν κάθε συναλλαγή με αμερικάνικες οντότητες, χρησιμοποιώντας τη Κύπρο για να προμηθευτεί εξοπλισμό γεωτρήσεων από το Χιούστον. Επίσης συνεργάτες του Κρεμλίνου διοχέτευαν μέσω Κύπρου χρήματα σε διάσημο Γερμανό δημοσιογράφο για να γράφει βιβλία υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η έρευνα σύμφωνα με τον ICIJ, αποκαλύπτει τις βαθιές ρίζες της ρωσικής επιρροής στην οικονομία και τη πολιτική της Κύπρου και εξηγεί πώς η ΕΕ «απέτυχε να ασκήσει έλεγχο στη Κύπρο, ή να χαλιναγωγήσει το υπερμέγεθες τραπεζικό σύστημα λόγω του μαύρου χρήματος.

Η έρευνα, σύμφωνα πάντα με ICIJ, «δείχνει πως όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, η ελεγκτική εταιρεία PWC Κύπρου, βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να προστατέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να υπονομεύσουν τις δυτικές κυρώσεις που είχαν σκοπό να διακόψουν τη χρηματοδότηση του πολέμου από τον Πούτιν. Καθώς τα δυτικά έθνη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οικονομικές κυρώσεις για να εμποδίσουν τη ροή χρημάτων που χρησιμοποιούν αντιδημοκρατικά καθεστώτα, η Κύπρος έγινε πεδίο οικονομικής μάχης με μανδύα και στιλέτο».

Κρυμμένη χλιδή

Ο ICIJ αναφέρει πως μελετήθηκαν συνολικά, τα 3,6 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα των αρχείων που αφορούν τη Κύπρο και αποκαλύπτουν ότι ένα κράτος μέλος της ΕΕ υπήρξε ένας τεράστιος οικονομικός κόμβος για την εξυπηρέτηση της Ρωσίας και του Πούτιν.

Τα έγγραφα κατά τον ICIJ δίνουν επίσης μια γεύση για τον προκλητικά πλούσιο τρόπο ζωής των ολιγαρχών με σούπερ γιοτ, ανεκτίμητες συλλογές έργων τέχνης των Matisse, Monet και Lucian Freud αλλά και ιδιωτικές συναυλίες με την Amy Winehouse, τους Red Hot Chili Peppers και άλλους ροκ σταρ.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr

 

Exit mobile version