Τον μετασχηματισμό στα συστήματα υγείας επιταχύνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, αλλά με εμπόδια, όπως η σταθερότητα του ανθρώπινου δυναμικού, η παροχή κινήτρων στους παρόχους και οι φραγμοί στην καινοτομία που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πρόοδο.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασαν 200 ηγετικά στελέχη από τον κλάδο της υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε αυτήν την πρώτη έρευνα «Global Healthcare CEO Future Pulse» της KPMG, συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι μερικών από τους κορυφαίους δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας του κόσμου, σε οχτώ γεωγραφικές περιοχές.
Το εύρος και η κλίμακα της έκθεσης προσφέρουν τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων για τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής στην υγεία που επιβλέπουν νοσοκομεία, συστήματα υγείας και δίκτυα παροχής φροντίδας, προετοιμάζονται για το μέλλον.
Οι πάροχοι υγείας βρέθηκαν από την αρχή στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πλέον, καθώς πολλές περιοχές σχεδιάζουν και προχωρούν στην ανάκαμψη της μετά-Covid εποχής, ο ίδιος ο κλάδος της υγείας προετοιμάζεται για πιο μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό. Ενώ περισσότεροι από τους μισούς CEO (62%) είχαν ήδη προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και πριν την πανδημία, ο κορωνοϊός έχει επιταχύνει σημαντικά την ατζέντα των αλλαγών στο 97% των ερωτηθέντων.
Η συντριπτική πλειοψηφία (79%) των CEO που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι εντός των επόμενων τριών ετών όλες οι πτυχές των μοντέλων παροχής φροντίδας θα μετασχηματιστούν, ο κλάδος όμως έχει σημαντικά εμπόδια και προκλήσεις να αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον.
Η ικανότητα ανταπόκρισης στη ζήτηση, ο αντίκτυπος των νέων λειτουργικών μοντέλων στο προσωπικό, η υποστήριξη της ευεξίας και η προσέλκυση νέου ταλαντούχου δυναμικού ήταν οι βασικοί προβληματισμοί που ανέφεραν τα ηγετικά στελέχη σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ ο κλάδος προετοιμάζεται για σημαντικές μελλοντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.
Το 65% των CEO αναγνωρίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις τεχνολογικές αλλαγές ως το μεγαλύτερο εμπόδιό τους για την καινοτομία, ενώ περίπου τα δύο τρίτα (67%) των στελεχών αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγαλύτερης εστίασης σε ταλαντούχο δυναμικό και πόρους και το 84% θεωρεί ότι ο μετασχηματισμός δεν θα συμβεί χωρίς πιο συστημικές αλλαγές, όπως μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο παρέχονται κίνητρα στους παρόχους φροντίδας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των CEO συμφωνεί ότι το παραδοσιακό οικοσύστημα παροχής φροντίδας είναι υπό εξέλιξη, με το 70% να αναμένει από τα ίδια τα νοσοκομεία να εξελιχθούν σε «κόμβους υγειονομικής περίθαλψης», με εστίαση στην εξειδικευμένη φροντίδα, και το 63% να θεωρεί ότι είναι σημαντικό η παροχή φροντίδας να μεταφερθεί σε ένα πιο κοινοτικό περιβάλλον.
Η Πέγκυ Βελλιώτου, γενική διευθύντρια στον τοµέα Συµβουλευτικών Υπηρεσιών στην KPMG στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «Η χώρα μας δεν αποκλίνει από τα ευρήματα της έρευνας στις υπόλοιπες χώρες. Ο κλάδος της υγείας αντιμετωπίζει ενδιαφέρουσες προκλήσεις και μια πίεση για αλλαγή σε διαφορετικές πτυχές της λειτουργίας του, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αλλαγή οργανογραμμάτων και ρόλων, η αναζήτηση στελεχών και εξειδικευμένου προσωπικού με άλλες γνώσεις και δεξιότητες, η αλλαγή της σχέσης με τον ασθενή και το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει. Κάθε ανάγκη για αλλαγή αποτελεί μία ευκαιρία και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι».
Διαβάστε ακόμη
Φοροδιαφυγή: Οι «προνομιούχοι» που γλιτώνουν με πρόστιμα αντί λουκέτου
Λαγκάρντ: Σε τροχιά η οικονομική ανάπτυξη, αυξημένη αβεβαιότητα και «λίγες διαφωνίες»
ΔΕΣΦΑ: «Λάκτισμα» στους διαγωνισμούς για τον αγωγό στη Δ. Μακεδονία