Σύμφωνα με νέα έρευνα που εξετάζει τη σχέση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την παιδική εμπειρία, αλγόριθμοι του Instagram ωθούν κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία να υιοθετήσουν επικίνδυνες για το σώμα τους πρακτικές.
Οι αλγόριθμοι βομβαρδίζουν τα νεαρά κορίτσια με περιεχόμενο που σχετίζεται με απώλεια βάρους και δίαιτες express ενώ φωτογραφίες γυναικών με αψεγάδιαστα σώματα – τα οποία όμως είτε έχουν υποστεί photoshop είτε είναι αποτέλεσμα πλαστικών επεμβάσεων – εμφανίζονται συνεχώς στην αρχική τους.
Πιο αναλυτικά, η έρευνα διεξήχθη από την Revealing Reality και το Ίδρυμα 5Rights, στόχος του οποίου είναι η επιβολή αυστηρότερου νομικού πλαισίου αναφορικά με τους διαδικτυακούς ελέγχους σε παιδιά και νέους. Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian, δημιούργησαν μια σειρά από ψεύτικα προφίλ εφήβων που παρέπεμπαν όμως, σε πραγματικούς χρήστες. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τους ίδιους ακριβώς λογαριασμούς που ακολουθούσαν οι έφηβοι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα.
Άρχισαν να κάνουν likes σε συγκεκριμένες δημοσιεύσεις σχετικές με το σώμα, τις δίαιτες κτλ. προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο γρήγορα ο αλγόριθμος του Instagram θα ξεκινούσε να προωθεί δυνητικά επικίνδυνο περιεχόμενο στην καρτέλα «εξερεύνηση» του ιστότοπου. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή την καρτέλα, το Instagram προωθεί αναρτήσεις διαφόρων χρηστών που δεν είναι απαραίτητο παρ’ όλα αυτά ότι ο χρήστης ακολουθεί. Όμως, ο αλγόριθμός θυμάται το μοτίβο του περιεχόμενου που αρέσει σε κάθε χρήστη για αυτό και στη συγκεκριμένη καρτέλα του εμφανίζει φωτογραφίες και περιεχόμενο που πιστεύει ότι μελλοντικά μπορεί να του ταιριάζει. Ένα από τα προφίλ που δημιούργησαν οι ερευνητές, ενός 17χρονου κοριτσιού, έκανε like σε μια ανάρτηση ενός brand με είδη αδυνατίσματος που εμφανίστηκε στην καρτέλα εξερεύνησης Instagram. Στη συνέχεια ακολούθησε έναν λογαριασμό που της είχε προταθεί αφού δημοσίευσε μια φωτογραφία που έδειχνε «το πριν και μετά από την απώλεια βάρους» της.
Αυτές οι δύο ενέργειες ήταν αρκετές για να αλλάξουν ριζικά το υλικό που προτάθηκε στην ψεύτική έφηβη στο Instagram. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην καρτέλα «εξερεύνηση» ξαφνικά, εμφανίστηκαν πολύ περισσότερες δημοσιεύσεις που σχετίζονταν με συμβουλές για το σώμα, απώλεια βάρους, δίαιτες και άσκηση. Το υλικό συχνά περιείχε «φαινομενικά επεξεργασμένο – παραμορφωμένο σχήμα σώματος». Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα και για το προφίλ ενός πραγματικού 14χρονου αγοριού. Διαπίστωσαν πως η καρτέλα εξερεύνησης του Instagram άρχισε να πλημμυρίζει με φωτογραφίες μοντέλων – ανδρών και γυναικών – πολλά από τα οποία φαίνεται να έχουν επέμβει χειρουργικά στο σώματος προκειμένου να πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν.
Το Instagram γνώριζε καλά ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί ανήκαν σε εφήβους.
Η Λέιντι Μπίμπαν Κίντρον, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε ότι ήταν «ο εγγενής σχεδιασμός των μηχανών πρότασης που χρησιμοποιούνται από κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram που μπορεί να επιδεινώσει κοινωνικά ζητήματα για τους εφήβους».
Μάλιστα, η ίδια ενοχλήθηκε ιδιαίτερα, από την ύπαρξη «αυτοματοποιημένων μονοπατιών» που οδηγούν παιδιά και εφήβους σε τέτοιες εικόνες και πρότυπα. Ακόμη, σύμφωνα με τον Guardian, η επίτροπος των παιδιών για την Αγγλία, δήλωσε: «Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και περιεχόμενο που είναι ακατάλληλα για αυτά στον κόσμο εκτός σύνδεσης. Το ίδιο ακριβώς οφείλουμε να εφαρμόσουμε και στο διαδικτυακό κόσμο».
Παρ’ όλα αυτά, ο ιστότοπος αποφάσισε πρόσφατα να επιλύσει προβλήματα που σχετίζονταν με τις λειτουργίες αναζήτησης και το περιεχόμενο ατόμων που έπασχαν από νευρική ανορεξία, μετά έντονες αντιδράσεις γονέων και ειδικών – με την εταιρεία τεχνολογίας να τοποθετεί προειδοποιητικές ετικέτες σε περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου υλικού προ-ανορεξίας.
Η συγκεκριμένη έρευνα όμως, έρχεται σε μια αρκετά δύσκολη στιγμή για τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε περίπου έξι εβδομάδες, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μια νέα αυστηρή σειρά κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί «ένα ασφαλές για τα παιδιά Διαδίκτυο».
Διαβάστε ακόμη:
Eπιδότηση παγίων δαπανών: Άνοιξε η πλατφόρμα «MyBusinessSupport» για αιτήσεις
Κατώτατος μισθός: Αυτά είναι τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που αυξάνονται (vid)
Κορωνοχρέη: 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις για τα χρέη της πανδημίας