search icon

Διεθνή

Έρευνα: Υπάρχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες σε περισσότερες από τις μισές μάρκες μακιγιάζ

Σχεδόν καμία από αυτές δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στις ετικέτες συστατικών. Το κόλπο για τον εντοπισμό αυτών των προϊόντων; Πολλά χαρακτηρίζονται ως «μακράς διαρκείας» ή «ανθεκτικά στη φθορά»

Όλο και περισσότεροι ειδικοί σήμερα, συνιστούν στις γυναίκες να αποφεύγουν την καθημερινή χρήση make up στην επιδερμίδα τους καθώς τέτοιου είδους προϊόντα δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει σωστά.

Η καθημερινή χρήση make up λοιπόν, μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος και της επιδερμίδας. Αυτός και μόνο είναι ένας πολύ καλός λόγος – επιχείρημα για να αντισταθείτε και να πείτε όχι στη νέα μόδα της εποχής και στα σύγχρονα πρότυπα συμπεριφοράς – όπως η Κιμ Καρντάσιαν – που προσπαθούν να λανσάρουν το βαρύ μακιγιάζ. Γιατί πως αλλιώς θα προωθήσουν τις εταιρείες καλλυντικών τους;   

Και αν ακόμη δεν έχετε πειστεί αρκετά για να αποφεύγετε το μακιγιάζ σε καθημερινή βάση, τότε νέα σοκαριστική έρευνα ίσως τελικά σας πείσει. Σύμφωνα με το FastCompany, υπάρχουν και άλλοι – πιο σοβαροί λόγοι – για να πείτε αντίο στο βαρύ σας foundation.

Mετά από δεκαετίες όπου οι γυναίκες αναζητούν πιο φυσικά και ελαφριά προϊόντα μακιγιάζ, κυκλοφορούν ακόμη στο εμπόριο καλλυντικά που περιέχουν μια σειρά από άκρως ανησυχητικά και επιβλαβή συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι εντόπισαν υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) σε πολλά από τα προϊόντα ομορφιάς και καλλυντικά που πωλούνται στην Αμερική. Πρόκειται για μια πολυμελής οικογένεια χιλιάδων συνθετικών χημικών ουσιών που όλες τους περιέχουν ενώσεις άνθρακα-φθορίου, οι οποίες είναι από τις ισχυρότερες χημικές ενώσεις στην οργανική χημεία. Τα PFAS προστίθενται συνήθως για να αυξήσουν την αντοχή στο νερό και την ανθεκτικότητα.

Στην Αμερική προτάθηκε πρόσφατα νομοσχέδιο  που θα απαγόρευε ολόκληρη την κατηγορία χημικών. Το νομοσχέδιο έρχεται μετά την πρόοδο της Ευρώπης στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπου έχει απαγορευτεί εδώ και αρκετό διάστημα η χρήση συγκεκριμένων PFAS στα καλλυντικά

Γιατί είναι επικίνδυνα;

Τα PFAS συνδέονται στενά με μια σειρά από ασθένειες. Δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν από υψηλή χοληστερόλη ως και καρκίνο. «Όσες γυναίκες χρησιμοποιούν κραγιόν μπορεί να τρώνε κατά λάθος αρκετά κιλά κραγιόν στη διάρκεια της ζωής τους», λέει ο Graham Peaslee, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο Notre Dame. «Αλλά σε αντίθεση με τα τρόφιμα, οι χημικές ουσίες στα κραγιόν και σε άλλα προϊόντα μακιγιάζ και προσωπικής φροντίδας είναι σχεδόν εντελώς ανεξέλεγκτες στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι φορούν ασυνείδητα PFAS και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες στο πρόσωπο και το σώμα τους καθημερινά» υποστηρίζει.

Ποιες μάρκες καλλυντικών να αποφεύγετε;

Η μελέτη δεν κατονόμασε συγκεκριμένες εταιρείες που υιοθετούν την εν λόγω τακτική, αλλά τόνισε πως το πρόβλημα είναι ενδημικό στη βιομηχανία καλλυντικών. Η μελέτη ήταν μια πενταετής προσπάθεια τριών χωρών από 16 ερευνητές από πέντε πανεπιστήμια και το Green Science Policy Institute. Οι ερευνητές αγόρασαν 231 προϊόντα από καταστήματα όπως τα Target, Sephora και Ulta Beauty, και στη συνέχεια εξέτασαν τα συστατικά τους.

Ποια προϊόντα να αποφεύγετε:

Οι ερευνητές εντόπισαν PFAS σε:

82% από τις συνολικές αδιάβροχες μάσκαρες

63% από τα make up και lipsticks που μελέτησαν

55% – 58% των καλλυντικών για τα μάτια και τα χείλη περιέχουν τις συγκεκριμένες ουσίες

Τι να κάνετε για να εντοπίσετε τα καλλυντικά που περιέχουν PFAS

Πολλά από τα προϊόντα που περιέχουν PFAS δεν το αναγράφουν στις ετικέτες συστατικών, παρόλα αυτά ένας πολύ καλός τρόπος για να τα εντοπίσετε είναι θυμάστε πως χαρακτηρίζονται ως «μακράς διαρκείας» ή «ανθεκτικά στη φθορά».

Διαβάστε ακόμη:

Alpha Bank: Τα «κλειδιά» της ΑΜΚ – Τι αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο

«Τουρισμός για όλους»: Ανοίγει η πλατφόρμα για 100.000 νέους δικαιούχους – Τα κριτήρια

Οικογένεια Παπανδρέου (Intersys): Πώς έφερε την…«Αλλαγή» της Πληροφορικής στην Ελλάδα

 

Exit mobile version