Από το «πάγωμα» στις αυξήσεις επιτοκίων έως και τους ηπιότερους ρυθμούς άσκησης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε διαφορετικό μήκος κύματος.
Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την προηγούμενη Πέμπτη αύξησε τα επιτόκια και εξέπληξε τις αγορές κάνοντας λόγο για επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές να «ποντάρουν» σε ακόμη περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Fed αποφάσισε προσωρινό stop στις αυξήσεις των επιτοκίων. Λίγες ημέρες πριν από αυτό, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα βασικά μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού για να στηρίξει την ανάπτυξη. Στην Ιαπωνία, όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από τον στόχο, η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητη την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της.
«Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις μαζί φαίνεται όχι μόνο να υπάρχει μια νέα απόκλιση ως προς τη σωστή προσέγγιση για τη νομισματική πολιτική, αλλά καταδεικνύει επίσης ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι πλέον συγχρονισμένη» δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών υπηρεσιών στην ING της Γερμανίας.
Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Αυτό ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη έπειτα και από τα πρόσφατα, πολύ ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας.
Η Fed, η οποία ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της πριν από την ΕΚΤ, αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα τον Ιούνιο – αλλά ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων αργότερα φέτος, που σημαίνει ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Το σκηνικό στην Ασία
Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική στην Ασία. Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας καθυστερεί, με την πτώση τόσο της εγχώριας όσο και της εξωτερικής ζήτησης να οδηγεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εντείνουν τα μέτρα στήριξης σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τη δραστηριότητα.
Στην Ιαπωνία, η οποία δίνει μάχη με ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια – η κεντρική τράπεζα ανακίνωσε ότι αναμένει μείωση του πληθωρισμού αργότερα φέτος και επέλεξε να μην ομαλοποιήσει ακόμη την πολιτική της.
«Κάθε κεντρική τράπεζα [προσπαθεί] να λύσει το πρόβλημα της δικής της οικονομίας, το οποίο προφανώς περιλαμβάνει εκτιμήσεις για αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες που επιβάλλονται από το εξωτερικό», δήλωσε μέσω email ο Έρικ Νίλσεν επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ομίλου της UniCredit.
Οι συνέπειες στην αγορά
Το ευρώ αυξήθηκε σε υψηλό 15 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters, λόγω των διαφορετικών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Το ευρώ ξεπέρασε επίσης το όριο των 1,09 δολαρίων, με τους επενδυτές να αξιολογούν τη διάθεση της Φρανκφούρτης για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 2ετούς τίτλου σημείωσε νέο υψηλό 3 μηνών την Παρασκευή, δεδομένων των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον στον ίδιο ρυθμό.
«Είναι λογικό να βλέπουμε αυτή την απόκλιση. Στο παρελθόν, ήταν σαφές ότι υπήρχαν περιθώρια για άσκηση παρόμοιας πολιτικής από σχεδόν όλες τις τράπεζες, ενώ τώρα, δεδομένων των διαφορετικών σταδίων στα οποία βρίσκονται οι οικονομικοί κύκλοι σε κάθε χώρα, θα πρέπει να ληφθούν διαφορετικές αποφάσεις», δήλωσε την Παρασκευή ο Κονσταντίν Βέιτ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PIMCO, μιλώντας στην εκπομπή Street Signs Europe του CNBC. «Αυτό θα δημιουργήσει πράγματι ευκαιρίες για τους επενδυτές», δήλωσε.
Από την πρόεδρο ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου να συγκρίνει την απόφαση της Φρανκφούρτης να αυξήσει τα επιτόκια με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κάνει πατήσει «φρένο» στις αυξήσεις.
«Δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε παύση», δήλωσε η ίδια. «Τελειώσαμε; Έχουμε ολοκληρώσει το ταξίδι; Όχι, δεν έχουμε φτάσει στον προορισμό μας», είπε, δίνοντας σήμα για τουλάχιστον ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Για ορισμένους οικονομολόγους, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί η ΕΚΤ σε παρόμοια θέση με αυτή της Fed.
«Η Fed προηγείται στις αποφάσεις της [όπως] η αμερικανική οικονομία προηγείται της Ευρωζώνης κατά μερικά τρίμηνα. Αυτό σημαίνει ότι, το αργότερο μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ θα κληθεί επίσης να συζητήσει για τον αν θα πρέπει ή όχι να κάνει παύση», δήλωσε ο Μπρζένσκι.
Διαβάστε ακόμη
Πώς o βρετανικός κολοσσός της BP τα βρήκε σκούρα στην Κοζάνη σε επένδυση 160 εκατ. ευρώ
Folli Follie: Ούτε σήμερα η δίκη – Ραντεβού σε… τρεις μήνες!
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ