Αρκετές εκ των ευρωπαϊκών χωρών έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας έτσι ώστε να διασώσουν τις οικονομίες τους, ανοίγοντας τα μπαρ και τα εστιατόρια και χαλαρώνοντας του κανόνες για μάσκες. Όλα αυτά παρά το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον η οποία οδηγεί σε χαμηλότερο αριθμό εισαγωγής στα νοσοκομεία, ενώ οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων συνεχίζουν να προστατεύουν τον πληθυσμό.

Αρκετοί πολίτες κυρίως στην ηπειρωτική Ευρώπη έχουν απηυδήσει με τα μέτρα περιορισμού, δεδομένης της χαλαρότητας που επικρατεί σε γείτονες χώρες όπως η Βρετανία. Την περασμένη Πέμπτη η Αγγλία ήρε τους κανόνες επιβολής μασκών και πιστοποιητικών ανοσίας σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του «Σχεδίου Β» που τέθηκε σε ισχύ πριν τα Χριστούγεννα.

Η Ολλανδία, η οποία μέχρι πρότινος είχε αυστηρότατους κανόνες για την καταπολέμηση της πανδημίας, έχει αρχίσει να άρει τα lockdowns, ανοίγοντας τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μουσεία την περασμένη Τετάρτη. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ, ενώ οι πολίτες παρακινούνται στο να συνεχίσουν την τηλεργασία.

Παρόμοια είναι και τα σχέδια της Δανίας η οποία σκοπεύει να άρει τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού την 1η Φεβρουαρίου, αν και θα μείνουν σε ισχύ ορισμένοι κανόνες για τη χρήση μάσκας σε γηροκομεία και παρόμοια άλλα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βρετανία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, τα κρούσματα στη Γαλλία και τη Γερμανία βρίσκονται ακόμη κοντά σε υψηλά ρεκόρ. Την περασμένη Τετάρτη η Γαλλία ανακοίνωσε 428.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, ενώ η Γερμανία άγγιξε νέο ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων ύψους 164.000 την Τετάρτη, ξεπερνώντας το την αμέσως επόμενη ημέρα με 203.136 κρούσματα.

Η Γερμανία δεν έχει δώσει σημάδια άρσης των κανονισμών αλλά ο Γάλλος Υπουργός Υγείας Olivier Veran ανέφερε την Τρίτη πως η Γαλλία θα φτάσει το ζενίθ τον κρουσμάτων μέσα σε λίγες ημέρες. Προδιέθεσε, δε, για πιθανή χαλάρωση των μέτρων από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αν και τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, αρκετοί πολιτικοί βασίζουν τις αποφάσεις τους για άνοιγμα των οικονομιών στο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αν και η μετάλλαξη Όμικρον έχει αποδειχθεί πολύ πιο μεταδοτική, δεν προκαλεί τόσο σοβαρή νόσηση, κάτι στο οποίο βοηθούν πολύ και τα εμβόλια.

Σημειωτέον πως τα διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού επηρεάζουν και την ταχύτητα επιστροφής στην κανονικότητα. 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα δοθούν τα bonus στο Δημόσιο – Το σύστημα κινήτρων και επιβραβεύσεων

«Καρούζος Gate»: Άλλαξαν χέρια δύο από τις εκτάσεις-«φιλέτα» στην Κρήτη

Χάρης Καρώνης (Viva Wallet): Ο ιδιοφυής επιχειρηματίας που δημιούργησε την πρώτη ελληνική unicorn