Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφτεί την Κίνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, γεγονός που αποτελεί το πρώτο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στο εξωτερικό από την ορκωμοσία του για την πέμπτη του προεδρική θητεία την περασμένη εβδομάδα.

Η κρατική επίσκεψη στο Πεκίνο, σηματοδοτεί την 43η φορά που ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και πραγματοποιείται καθώς η Κίνα διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στη στήριξη της ρωσικής οικονομίας μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

Να σημειωθεί ότι ο Πούτιν είχε ξαναπάει στην Κίνα τον Οκτώβριο του 2023.

Το Πεκίνο έχει ρίξει στη Μόσχα ένα «οικονομικό σωσίβιο» βοηθώντας να μετριαστεί η ζημιά από τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο, που απέκοψε τη Ρωσία από τις διεθνείς αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού, μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον ρόλο της Κίνας να βοηθήσει τη Ρωσία να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνάμεις και έχουν προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δευτερεύουσες κυρώσεις για τον εφοδιασμό της αμυντικής βιομηχανίας της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν και ο Σι θα «συζητήσουν λεπτομερώς όλο το φάσμα των θεμάτων στην ολοκληρωμένη εταιρική και στρατηγική τους σχέση, θα καθορίσουν τις βασικές κατευθύνσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της πρακτικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας και θα πραγματοποιήσουν διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για τα πιο πιεστικά διεθνή και περιφερειακά προβλήματα».

Οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες τους και θα λάβουν μέρος σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 75ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Σοβιετικής Ένωσης, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν θα συναντήσει επίσης τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ για να συζητήσουν εμπορικά και ανθρωπιστικά θέματα, ενώ θα επισκεφθεί και τη βορειοανατολική πόλη Χαρμπίν για δύο διμερείς εμπορικές εκδηλώσεις.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Σι και ο Πούτιν θα συζητήσουν «τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Η έκθεση Κίνας-Ρωσίας στην πόλη Χαρμπίν θα φιλοξενήσει περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις. Παράλληλα αναμένεται να κλειστούν συμφωνίες για πάνω από 200 έργα, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Ο όγκος του εμπορίου της Κίνας με τη Ρωσία εκτοξεύτηκε 26% πέρυσι, φτάνοντας τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά έχει δεχθεί πιέσεις από τότε που οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους να «τιμωρήσουν» εταιρείες που συμμετείχαν στην υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας του Πούτιν.

Οι τράπεζες απέφυγαν να διεκπεραιώσουν μια σειρά συναλλαγών με Ρώσους αντισυμβαλλομένους, με αποτέλεσμα το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία να μειωθεί σχεδόν κατά 16% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο και 13,5% τον Απρίλιο.

Η Ρωσία ελπίζει επίσης ότι η Κίνα θα αντικαταστήσει την Ευρώπη ως τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της, οι οποίες έχουν μειωθεί μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και δημιούργησαν απώλειες στη Gazprom.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η Μόσχα και το Πεκίνο δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για το Power of Siberia 2, έναν αγωγό που θα προμήθευε την Κίνα με αέριο από κοιτάσματα που εξυπηρετούσαν προηγουμένως τις ευρωπαϊκές αγορές.

Διαβάστε ακόμη

Φόρος «εκ των προτέρων» σε εποχικές επιχειρήσεις

Εξοπλιστική κούρσα Ελλάδας-Κίνας-Ιαπωνίας στις ναυπηγήσεις πλοίων

Ηνωμένο Βασίλειο: Παραμένει σε τροχιά μείωσης επιτοκίων η BoE μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ