Δεν βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας, ούτε κατά διάνοια, σύμφωνα με συνέντευξη του γνωστού επιδημιολόγου Larry Brilliant στο πρακτορείο CNBC.
O Dr. Larry Brilliant ο οποίος ήταν και μέλος της ομάδας του ΠΟΥ που κατάφερε να εξαλείψει την ευλογιά, υποστήριξε πως η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού «μπορεί να είναι ο πιο εύκολα μεταδιδόμενος ιός στα χρονικά».
Τα καλά νέα για την αντιμετώπισή του είναι πως τα νέας τεχνοτροπίας εμβόλια mRNA αλλά και αυτό της Johnson & Johnson επιδεικνύουν καλά αποτελέσματα έναντι του νέου στελέχους του ιού, σύμφωνα με τον επιστήμονα.
Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα, ενώ πάνω από 100 χώρες έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 5% των πολιτών τους.
«Πιστεύω πως βρισκόμαστε πιο κοντά στην αρχή, παρά στο τέλος της πανδημίας. Αν δεν εμβολιάσουμε τους πάντες σε 200 και πλέον χώρες, θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις», προειδοποίησε ο Dr. Brilliant, υποστηρίζοντας πως ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε κάτι το εποχικό και μόνιμο όπως αυτός της γρίπης.
Η πιθανότητα της «σούπερ» μετάλλαξης
Τα στατιστικά του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης επιδεικνύουν μία «επιδημιολογική εικόνα ανεστραμμένου V», σύμφωνα με τον Brilliant. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα αυξάνονται αλλά και μειώνονται με γοργούς ρυθμούς. Εάν αυτό συνεχιστεί, η μετάλλαξη Δέλτα θα εξαπλωθεί τόσο γρήγορα που «δε θα έχει άλλους οργανισμούς να μολύνει».
Παρόμοια είναι και τα δεδομένα στη Βρετανία και την Ινδία, όπου τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα έχουν μειωθεί με γρήγορο ρυθμό από τα πρόσφατα υψηλά. Στη Βρετανία, τα κρούσματα μειώθηκαν από 47.700 την 21η Ιουλίου σε 26.000 την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το Our World in Data. Στην Ινδία, ο μέσος όρος των κρουσμάτων παρέμεινε κάτω από 50.000 ημερησίως από τα τέλη του Ιουνίου, σε σχέση με τα 390.000 νέα κρούσματα ημερησίως τον Μάιο.
«Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι ένα φαινόμενο εξαμήνου για κάθε χώρα και όχι για ένα φαινόμενο διετίας. Παρ’ όλα αυτά, συνιστώ προσοχή αφού δεν έχουμε τελειώσει με την ελληνική αλφάβητο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», υποστήριξε ο Brilliant.
Οσο για μια «σούπερ» μετάλλαξη ανθεκτική στα εμβόλια, ο Brilliant υπογράμμισε πως υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισής της, αλλά όχι μηδενική.
«Θα αποτελέσει ένα καταστροφικό σενάριο και θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε. Αυτό σημαίνει τον εμβολιασμό των πάντων. Οχι μόνο της οικογένειάς μας, όχι μόνο της χώρας μας. Ολόκληρου του κόσμου».
Τρίτη δόση
Μερικές χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν σχέδια παροχής τρίτης δόσης εμβολίου. Αλλες, όπως η Αϊτή, μόλις πρόσφατα κατάφεραν να εισάγουν την πρώτη δόση.
Ο ΠΟΥ, από την πλευρά του, έχει κάνει έκκληση για παύση της τρίτης δόσης έτσι ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν και οι αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Brilliant, από την πλευρά του, ανέφερε πως το ηλικιακό γκρουπ των άνω των 65 ετών που εμβολιάστηκαν πριν από έξι μήνες ή περισσότερο θα πρέπει να λάβει τρίτη δόση άμεσα. «Πρόκειται για τους οργανισμούς στους οποίους παρατηρούμε τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων του ιού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη:
«Στάμου» vs «Δημητρίου»: Η μάχη του ρυζόγαλου
e-ΕΦΚΑ – παράλληλη απασχόληση: Nέα ειδοποιητήρια για 5.722 ασφαλισμένους
Τζον Πόλσον: Γιατί βλέπει «φούσκα» στα κρυπτονομίσματα – «Μείνετε μακριά»