search icon

Διεθνή

Επιχειρηματικό δαιμόνιο made in China: Τρεις ώρες μετά την επίθεση στον Τραμπ τύπωσαν μπλουζάκια

Ένας 25χρονος λιανοπωλητής του Taobao δήλωσε στη South China Morning Post ότι έλαβε περισσότερες από 2.000 παραγγελίες για τα μπλουζάκια μόλις τρεις ώρες αφότου τα έθεσε προς πώληση

Παγκόσμιο σοκ αλλά και συζητήσεις προκάλεσε η απόπειρα δολοφονίας εναντίων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τα σχετικά hashtags να βρίσκονται ψηλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην πλατφόρμα Weibo, την κινεζική εκδοχή του X (πρώην twitter).

Οι Κινέζοι επιχειρηματίες ανέλαβαν δράση, με την πρώτη παρτίδα από μπλουζάκια να τυπώνεται και να διατίθεται προς πώληση στο διαδίκτυο πριν καν περάσουν τρεις ώρες από τους πυροβολισμούς.

Οι κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου ωστόσο, «κατέβασαν» τα μπλουζάκια με την εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ να σηκώνει τη γροθιά του στον αέρα, αφότου τον πυροβόλησαν.

Μια αποθηκευμένη εικόνα σε ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, δείχνει το t-shirt να πωλείται περίπου 30 δολάρια και στο Taobao, έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους σε τιμή 39 γιουάν (9 δολάρια).

Ένας 25χρονος λιανοπωλητής του Taobao δήλωσε στη South China Morning Post ότι έλαβε περισσότερες από 2.000 παραγγελίες για τα μπλουζάκια μόλις τρεις ώρες αφότου τα έθεσε προς πώληση, όπως μεταδίδει το BBC. Οι περισσότερες ήταν από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Τα μπλουζάκια, τα οποία κυκλοφόρησαν προς πώληση λίγες ώρες μετά τους πυροβολισμούς, ήταν διαθέσιμα σε δημοφιλείς ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το Taobao και το JD.com.

Δεν είναι σαφές γιατί «κατέβηκαν» από τις πλατφόρμες, αλλά το κινεζικό διαδίκτυο ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό, για περιεχόμενο που θεωρείται «ευαίσθητο», το οποίο και κατεβαίνει συστηματικά.

Ο Τραμπ στο επίκεντρο για θετικούς και αρνητικούς λόγους

Ο εμπορικός πόλεμος που διεξήγαγε με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του εξόργισε την κυβέρνηση και πολλούς Κινέζους, αλλά βρήκε και κάποια υποστήριξη – ανάμεσά τους μια ομάδα Κινέζων μεταναστών στις ΗΠΑ που μεταφράζουν όλα τα tweets του Τραμπ μέσω του λογαριασμού X @Trump_Chinese. Ο λογαριασμός, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 344.000 ακόλουθους με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχει επίσης ένα δημοφιλές διαδικτυακό αστείο που παίζει με την κινεζική μετάφραση του ονόματος του Trump -που είναι Chuan. Συχνά αναφέρεται ως Chuan Jianguo που μεταφράζεται ως «Τραμπ – ο οικοδόμος του έθνους μας», με το οποίο χλευάζουν τον ρόλο του, που θεωρείται ότι βοήθησε να μπει η Κίνα στο δρόμο για να γίνει υπερδύναμη.

Οι Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν εξαργυρώσει το ενδιαφέρον γι’ αυτόν εδώ και χρόνια.

Αν και τα μπλουζάκια με τον Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς έχουν αποσυρθεί από τα σάιτ στην Κίνα, οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές εκεί εξακολουθούν να διακινούν ένα ευρύ φάσμα εμπορευμάτων του Τραμπ, μεταξύ των οποίων κάλτσες και κούπες με τη γελοιογραφία του, καθώς και κόκκινα καπέλα με το προεκλογικό του σύνθημα “Make America Great Again”.

Οι λιανοπωλητές σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης επωφεληθεί από την απόπειρα δολοφονίας.

Παρόμοια μπλουζάκια εθεάθησαν διαθέσιμα προς πώληση στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Lazada και Shopee, δημοφιλείς στη Νοτιοανατολική Ασία.
Η Lazada ανήκει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Alibaba Group, στον οποίο ανήκει και το Taobao.

Φωτογραφίες στο διαδίκτυο δείχνουν επίσης παρόμοια μπλουζάκια προς πώληση στις ΗΠΑ. Σε ορισμένα είχαν προστεθεί λεζάντες. Ένα έγραφε: «Οι ηγέτες δεν πεθαίνουν ποτέ», ενώ ένα άλλο έγραφε «Bullet Proof».

Διαβάστε ακόμη 

Τουρισμός: Πώς κινείται φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα σε σύγκριση με τους 8 ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο 

Μύκονος: Έρχεται και τρίτο σφυρί για τον «mr. Caprice» Νίκο Γρυπάρη (pics) 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έγραψε ιστορία με την επανεκλογή της – Η επόμενη μέρα και το παζάρι για τους επιτρόπους 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version