Οι κινεζικές εταιρείες προσπαθούν πυρετωδώς να μπουν στο παιχνίδι των “καυτών” ΙΡΟ της αμερικανικής αγοράς, σύμφωνα με το CNBC. και ήδη οι πρώτοι τρεις μήνες του 2021 σηματοδότησαν τη μεγαλύτερη αύξηση των ΙΡΟ από το 2000, αναφέρει η ΕΥ.
Παρά την πανδημία και τις γεωπολιτικές διαμάχες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι μισές από τις 36 ξένες εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τριμήνου προέρχονται από την Κίνα, σύμφωνα με την ΕΥ.
«Βροχή» εισαγωγών
Περίπου 60 κινεζικές επιχειρήσεις αναμένεται να εισαχθούν στη χρηματαγορά των ΗΠΑ το 2021 σύμφωνα με την Βέρα Γιανγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής αποστολής στο NYSE.
«Σύμφωνα με τις επαφές μας με τις εταιρείες, πιστεύουμε πως δε θα χάσουν χρόνο και θα ξεκινήσουν τις ΙΡΟ τους», ανέφερε η Γιανγκ σε συνέντευξή της στο CNBC. Ανέφερε, επίσης, και στις ανασφάλειες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, και την μακροπρόθεσμα αυστηρότερη οικονομική πολιτική που μπορεί στο μέλλον να μειώσει την πρόσβαση στο κεφάλαιο.
Σύμφωνα με την Renaissance Capital, περίπου 30 κινεζικές εταιρείας έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια στην αμερικανική αγορά από το 2014. Ο δείκτης S&P 500 έφτασε σε νέο ρεκόρ φέτος, ενώ ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως η βραχυπρόθεσμη οικονομική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή.
Για τις κινεζικές start-ups, τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις, τώρα είναι η ώρα για μια ΙΡΟ. Οι κινεζικές επιχειρήσεις επίσης λαμβάνουν υπόψη και τη χαλάρωση των προηγούμενων μέτρων του πρώην Προέδρου Τραμπ ο οποίος είχε αναφέρει πως θα απορρίψει οποιεσδήποτε επιχειρήσεις δεν συμφωνούν με τα αμερικανικά δεδομένα χρηματοοικονομικών αναφορών. Σύμφωνα με τον Γκάρι Ντβόρτσακ, σύμβουλο κινεζικών εταιρειών «πρόκειται για τσουνάμι προσφορών. Προσπαθούμε να προσλάβουμε περισσότερο κόσμο. Δεν έχουμε βιώσει τίποτα παρόμοιο μετά τη “φούσκα” του Nasdaq το ‘99 και αυτό με κάνει να ανησυχώ».
Οι πλούσιοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, ένας επενδυτικός πυρετός σε νέες τεχνολογίες, από την Pets.com μέχρι τη Cisco οδήγησε στη “φούσκα” της αμερικανικής αγοράς η οποία άρχισε να σκάει το 2000, γνωστή και ως “dotcom bubble”.
Φέτος, οι επενδυτικοί φόβοι έχουν οδηγήσει στη συγκέντρωση των στοιχημάτων σε λίγες και καλές επιχειρήσεις. Αυτή η τακτική είναι και η ίδια που ακολουθείται στην Κίνα.
Ο Χονγκιε Γουάνγκ, της επενδυτικής Antler ανέφερε πως όλο και περισσότεροι πελάτες ζητούν να πάρουν μέρος στις επενδύσεις των “μονόκερων”, των εταιρειών start-up που υπολογίζονται σε αξία άνω του $1 δισ.
«Πολλές εταιρείες συγκεντρώνουν πολλά κεφάλαια, ή οι αξιολογήσεις τους μειώνονται. Αλλά εάν δούμε τους προ-ΙΡΟ “μονόκερους” τότε η αξιολόγησή τους είναι ακόμη τρελή», προσέθεσε.
Για παράδειγμα η δημοφιλής κινεζική εταιρεία ανθρακούχων ποτών, Genki Forest, η οποία πρόσφατα συγκέντρωσε $500 εκατ επιπλέον χρηματοδότησης, φέρνοντας τη συνολική της αξιολόγηση στα $6 δισ. Σε αντίθεση, ένας από τους μεγαλύτερους γύρους άντλησης επενδυτικού κεφαλαίου σε γουάν αυτή την εβδομάδα έφτασε τα μόλις $92,3 εκατ, στην Abogen Biosciences, σύμφωνα με την Crunchbase.
Tα σημάδια των υπερβολικών αξιολογήσεων και αποτιμήσεων είναι παρόντα. Πολλές μετοχές νέων κινεζικών ΙΡΟ έχουν καταγράψει σημαντική πτώση μετά την αρχική δημόσια προσφορά τους, στις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ.
Για παράδειγμα, τον περασμένο Φεβρουάριο, η κινεζική επιχείρηση της πλατφόρμας Kuaishou είχε επιδείξει αύξηση της τάξεως του 160%, στα $300 ανά μετοχή, η μεγαλύτερη διαδικτυακή ΙΡΟ μετά την Uber. Αλλά η αξία της μετοχής της έχει από τότε δυσκολευτεί να κρατήσει τις αποδόσεις αυτές, ενώ πια βρίσκεται -δύσκολα- στα $274 ανά μετοχή.
Προς το παρόν, μερικές από τις μεγαλύτερες κινεζικές ΙΡΟ βρίσκονται στα… γεννοφάσκια τους, αν και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λάβουν χώρα. Η ByteDance, κάτοχος της δημοφιλέστατης εφαρμογής TikTok είναι ο μεγαλύτερος “μονόκερος” στον κόσμο, ενώ η πλατφόρμα ταξί Didi Chuxing είναι στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με την CB Insights.
Διαβάστε ακόμη:
Eurobank: Σημαντική υπερκάλυψη για το 6ετές ομόλογο – Στο 2,125% η απόδοση
Sms στο 13033: Πότε καταργείται – Χωρίς μουσική καφέ και εστιατόρια, τι ώρα θα κλείνουν