Ο Άξελ Άιζενακ στο εργοστάσιο πλακιδίων του, στο Μπάντεν Μπάντεν, μπορεί να κατασκευάσει σχεδόν τα πάντα. «Εδώ και ενάμιση χρόνο υπήρξε μια πραγματική έκρηξη πωλήσεων (…) ακόμη και πριν την ενεργειακή κρίση», λέει. Οι ανησυχίες για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό ως αποτέλεσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία ενισχύουν επίσης την ανάπτυξη της επιχείρησης, όπως αναφέρουν γνώστες του κλάδου.
Οι πωλήσεις των πλακιδίων αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης κεραμοποιίας, Κρίστοφ Ρενέ Χόλερ. «Το διάστημα εκείνο το χρησιμοποιήσαμε όλοι για επενδύσεις και κατασκευές στο σπίτι», τονίζει. Το 2022 ήταν επίσης μια χρονιά με θετικό οικονομικό πρόσημο για τους κατασκευαστές πλακιδίων φούρνου. Ο Ρόμπερτ Μούλενάιζεν από την Ένωση Κατασκευαστών Φούρνων κάνει λόγο για εκθετική αύξηση της ζήτησης, από 40% έως 60%.
Ενώ οι πιο «διορατικοί» πελάτες είχαν ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, άλλοι ήρθαν μόνο όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν ήδη σημειώσει σημαντική αύξηση. «Μερικές φορές επικρατεί πανικός, ωσάν να πρόκειται για κάποιο στοίχημα», αναφέρει ο Χόλερ.
Τεράστια ζήτηση σε σόμπες θέρμανσης
Παρόλα αυτά υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαθέσιμες οι αυτόνομες μονάδες θέρμανσης πριν το καλοκαίρι του 2024. «Υπάρχει τεράστια ζήτηση», λέει ο Μούλεναιζεν. Ο κατασκευαστής πλακιδίων Άξελ Άιζενακ βιώνει μια παρόμοια κατάσταση, ενώ αναφέρει πως τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα. Αυτό που λείπει όμως είναι το προσωπικό. Επτά άτομα δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο.
Τα πάντα γίνονται στο χέρι. Μια σχεδιάστρια ζωγραφίζει τα πλακάκια μετά από σχετική παραγγελία. Με φυσική βαφή ένα κλασσικό πλακάκι μπορεί να κοστίσει περίπου 350 ευρώ, ενώ ένα λείο πλακάκι κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ. Οι τιμές έχουν πρόσφατα αυξηθεί, γιατί, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης, «πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος του φυσικού αερίου».
Όποιος θέλει μεγαλύτερα ή ακόμα και επιχρυσωμένα πλακάκια, πρέπει να πληρώσει τιμές που μπορούν να φτάσουν μερικές χιλιάδες ευρώ ανά τεμάχιο. «Δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα» επισημαίνει και ο Μούλενάιζεν. Σήμερα το στιλ που επιθυμούν οι πελάτες μπορεί να ποικίλει, από το γραμμικό στιλ Μπάουχαους έως και κάτι αρκετά παραδοσιακό. «Δεν θα το πιστέψετε, αλλά το σκούρο πράσινο πλακάκι έχει επανέλθει στη μόδα», λέει. Όλο και περισσότεροι νέοι πηγαίνουν στο εργοστάσιο του Άιζενακ και ζητάνε μια κλασσική σόμπα με πλακάκια, όπως την θυμούνται από το σπίτι των γονιών ή των παππούδων τους. Ακόμα και αν επιθυμούν κάτι μοντέρνο, θα εντάξουν ένα παραδοσιακό στοιχείο σε αυτό.
Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle