Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε χθες, Πέμπτη, σε νέους ψηφοφόρους στο Νέο Μεξικό και στο πλαίσιο του τελευταίου σκέλους της μεγάλης προεκλογικής εκστρατείας του, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο. Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να μετατρέψει τις εκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά των Ρεπουμπλικάνων και οι Ρεπουμπλικάνοι σε μία ψήφο διαμαρτυρίας κατά του Μπάιντεν.
Η περιοδεία του Μπάιντεν στις δυτικές αμερικανικές πολιτείες άρχισε από την πόλη Αλμπουκέρκη, όπου μίλησε για την ακύρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σπουδαστικά δάνεια, ενώ άσκησε κριτική για τα κέρδη ρεκόρ των πετρελαϊκών εταιριών, καθώς οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι σε παναμερικανικό επίπεδο, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αρνητικές επιπτώσεις από τις αυξημένες τιμές της βενζίνης, αλλά και τον πληθωρισμό.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε απευθυνόμενος σε σπουδαστές σε μία ασφαλή για τους Δημοκρατικούς εκλογική περιφέρεια, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μισέλ Λιν Λούχαν Γκρίσαμ προηγείται από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλο της Μαρκ Ροντσέτι, πρώην τηλεοπτικό παρουσιαστή μετεωρολογικών δελτίων. Το προβάδισμα της Λούχαν Γκρίσαμ εκτιμάται περίπου στις έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Η Λούχαν Γκρίσαμ τοποθέτησε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της τη διατήρηση της πρόσβασης στις αμβλώσεις, ενώ ο Ροντσέτι προτείνει την απαγόρευση της διαδικασίας άμβλωσης στην 15η εβδομάδα κύησης. Ο ίδιος, έχει επικεντρώσει τον προεκλογικό του αγώνα κατά της Λούχαν Γκρίσαμ στο έγκλημα, αλλά και στην οικονομία.
Ο Μπάιντεν είπε πως οι πολιτικές του για τα σπουδαστικά δάνεια, αλλά και το πρόγραμμα της Λούχαν Γκρίσαμ για τη δωρεάν κολεγιακή φοίτηση, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνουν τους νέους Αμερικανούς ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί σε μία μοντέρνα οικονομία.
Δεν θα αγνοήσουμε τη γενιά σας, δεν θα σας αποφύγουμε και δεν θα σας εμποδίσουμε να μιλήσετε”, είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους σπουδαστές στο κολέγιο Central New Mexico Community College, όπου και υποστήριξε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φυλακίζονται για την κατοχή μαριχουάνας, ενώ υποσχέθηκε μία ακόμη προσπάθεια για την απαγόρευση των επιθετικών όπλων.
Αμέσως μετά, ο Μπάιντεν πέρασε τον ποταμό Ρίο Γκράντε για να μιλήσει σε μία προεκλογική εκστρατεία σε μία δεύτερη εκλογική περιφέρεια στην οποία, η Ρεπουμπλικανή Ιβέτ Χέρελ, που είναι μέλος του Κογκρέσου, και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Γκέιμπ Βάσκεζ βρίσκονται σε μικρή απόσταση.
Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο Νέο Μεξικό είναι κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τον Μπάιντεν να επαναλαμβάνει τις πρόσφατες επιθέσεις του στις εταιρίες παραγωγής ορυκτών καυσίμων, καθώς καρπώνονται υπερκέρδη αυξάνοντας τις τιμές της βενζίνης.
“Αυτά τα εξωφρενικά κέρδη είναι τα απροσδόκητα έσοδα του πολέμου”, είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε εκατοντάδες υποστηρικτές του από το εσωτερικό ενός κοινοτικού κέντρου στη Νότια Κοιλάδα της Αλμπουκέρκης, ενώ οι συγκεντρωμένοι παρακολουθούσαν από έξω μέσω μιας γιγαντοοθόνης.
Το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μαύρο πρόβατο των Ρεπουμπλικάνων
Στο μελόδραμα που συχνά ακολουθεί τις αμερικανικές εκλογές, πολλές φορές πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Θα προκαλέσει ξανά προβλήματα στις ενδιάμεσες εκλογές την ερχόμενη Τρίτη; Σε κάθε περίπτωση ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι ήδη καταφέρονται εναντίον του.
Αυτοί, συνήθως λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, επιθυμούν την επιστροφή του παλιού, καλού τρόπου καταμέτρησης των ψήφων με το χέρι, αν και σύμφωνα με ειδικούς με αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερα λάθη στην καταμέτρηση και υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Σε τουλάχιστον δύο αγροτικές κομητείες σε πολιτείες – κλειδί για τις εκλογές – την Αριζόνα και τη Νεβάδα—επέτρεψαν πρόσφατα την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με το χέρι. Απέδωσαν την απόφασή στην έλλειψη εμπιστοσύνης των κατοίκων στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.
Η κίνηση αυτή των αρχών των κομητειών Κότσαϊς και Νάι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δυσπιστίας η οποία τροφοδοτείται συνεχώς μετά το 2020 και τις αβάσιμες κατηγορίες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί γενικευμένης νοθείας στις προεδρικές εκλογές.
Ο Ρεπουμπλικάνος και οι σύμμαχοί του επέκριναν κυρίως το λογισμικό που χρησιμοποιεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να καταγράφονται και να καταμετρώνται οι ψήφοι, αναφέροντας ότι αυτό κατασκευάστηκε στο εξωτερικό.
Οργή εναντίον των μηχανημάτων
Όμως η επιστροφή στη δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων δεν είναι χωρίς προβλήματα και παίρνει περισσότερο χρόνο, εξηγούν ειδικοί που ανησυχούν για τον κίνδυνο περιπλοκών.
«Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη Νεβάδα και την Αριζόνα δημιουργούν συνθήκες χαοτικές που ευνοούν τη διάπραξη λαθών και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, κυρίως διότι είναι πιο δύσκολο για το κοινό να τις παρακολουθήσει», εκτίμησε η Πάμελα Σμιθ πρόεδρος της οργάνωσης Verified Voting που δεν στηρίζει κανένα από τα δύο κόμματα.
Το γραφείο στη Νεβάδα της American Civil Liberties, μιας μεγάλης αμερικανικής οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων, προσέφυγε την προηγούμενη εβδομάδα στη δικαιοσύνη εναντίον της κομητείας Νάι με την ελπίδα οι αρχές να αναγκαστούν να αλλάξουν την απόφασή τους.
Η επίθεση των Ρεπουμπλικανών κατά των συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ξεπερνά βέβαια τα σύνορα των δύο αυτών κομητειών.
Η Κάρι Λέικ, υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση του κυβερνήτη της Αριζόνα, προσέφυγε στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη προκειμένου να σταματήσει η χρήση των μηχανημάτων αυτών στην πολιτεία, καθώς «ενδέχεται να μην είναι ασφαλή» και επειδή, σύμφωνα με την ίδια «στερούν από τους ψηφοφόρους το δικαίωμά τους να βλέπουν την ψήφο τους να προσμετράται και να καταγράφεται με βάση μια ακριβή διαδικασία, η οποία μπορεί να ελεγχθεί, είναι νόμιμη και διαφανής».
Η προσφυγή της απορρίφθηκε, αλλά η Λέικ άσκησε έφεση.
Έρευνες για το θέμα φαίνεται να αποδεικνύουν ότι έχει άδικο: για παράδειγμα έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2018 στο Election Law Journal και η οποία αφορούσε τις εκλογές του 2016 στην πολιτεία Ουισκόνσιν, έδειξε ότι η ηλεκτρονική καταμέτρηση ήταν «στο σύνολό της πιο ακριβής».
«Τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας προσφέρουν ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων», υπογράμμισε επίσης ο Γκρέγκορι Μίλερ συνιδρυτής της οργάνωσης OSET Institute. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων εγείρει τον κίνδυνο να «προκληθεί χάος».
Στις ΗΠΑ κανείς δεν ξεχνά το φιάσκο της καταμέτρησης ψήφων στη Φλόριντα στις προεδρικές εκλογές του 2000, με αντιπάλους τον Τζορτζ Ου. Μπους και τον Αλ Γκορ. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονταν και τότε το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Διαβάστε ακόμη:
Προχωρά η μεταμόρφωση του Hilton Αθηνών – Προς ομολογιακό έως 280 εκατ. για την Ιονική Ξενοδοχειακή
Επιτόκια «φωτιά» στα στεγαστικά δάνεια – Με το… σταγονόμετρο η αύξηση στις καταθέσεις (πίνακας)
ΛΑΡΚΟ: Ένσταση της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG κατά των Ιρλανδών