Δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η χώρα φημίζεται για τις startups. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα, τη χώρα του Αχιλλέα και του Ομήρου, φαίνεται πως υπάρχει ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων,σύμφωνα με την ιστοσελίδα sifted.eu.
Σύμφωνα με τον Πάνο Παπαδόπουλο, στέλεχος της Marathon Venture Capital, το οικοσύστημα των startups δεν είναι ακόμη ώριμο, αλλά υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την Marathon, οι ετήσιες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν 23 φορές, από $51 εκατ. το 2010, σε πάνω από $1,1 δισ. στο τέλος του 2020.
Το εντυπωσιακό 2020 και η συνέχεια
Το 2020 ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά για τις ελληνικές startups παρά την πανδημία. Τον Αύγουστο του 2020 η InstaShop πωλήθηκε για $360 εκατ. στην πασίγνωστη Delivery Hero. Το 2020 επίσης εξαγοράστηκε και η Softomotive, εταιρεία λογισμικού ρομποτικής από την Microsoft σε ένα ντιλ το οποίο υπολογίζεται να ξεπερνά τα $125 εκατ., ενώ η Think Silicon εξαγοράστηκε από την Applied Materials για πάνω από 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές.
Επιπροσθέτως, οι μεγαλύτερες 10 ελληνικές startups άντλησαν επενδυτικά κεφάλαια 115 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΙΤ Digital και της Found.ation, φτάνοντας συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική εικόνα από τα προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία η χώρα υπέστη ένα τεράστιο “brain drain” λόγω της κρίσης.
Ο Απόστολος Αποστολάκης, επενδυτής, στέλεχος και συνιδρυτής της VentureFriends αναφέρει πως τώρα υπάρχουν τουλάχιστον 20 πολλά υποσχόμενες startups οι οποίες είναι παγκόσμια ανταγωνιστικές.
Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2020, η Microsoft ανέφερε πως θα δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα, με αρχικές επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ και ετήσιες επενδύσεις 50 εκατομμυρίων για τα επόμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως το project θα συμπεριλαμβάνει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των ψηφιακών ικανοτήτων 100.000 ατόμων. Η Αmazon Web Services επίσης άνοιξε το πρώτο της γραφείο στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2021.
Πολλοί την υποτίμησαν, αλλά…
Η Ελλάδα έχει πληθυσμό σχεδόν 11 εκατομμύρια, ενώ οι οικονομικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας είχαν ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο brain drain που επηρέασε πολλούς τομείς της οικονομίας. Στο πεδίο των startups οι περισσότεροι προτίμησαν πόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και άλλες.
Ο Παπαδόπουλος της Marathon, όμως, πιστεύει πως το brain drain θα αποτελέσει -τελικά- κάτι το θετικό, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί θα επιστρέψουν έχοντας αποκτήσει εμπειρία σε μεγάλες και παγκόσμιες επιχειρήσεις. Πολλά από τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από επενδυτές με την υποστήριξη της Equifund, μιας πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της ελληνικής κυβέρνησης η οποία λανσαρίστηκε το 2017.
Σύμφωνα με την Έλλη Διακαναστάση, υπεύθυνη συστηματικής υποστήριξης και εξέλιξης των επωφελούμενων ομάδων στο Κέντρο ACEin του ΟΠΑ, καθώς και του δικτύου εμπειρογνωμόνων/ μεντόρων και χρηματοδότησης, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, βοηθώντας τους νέους επιχειρηματίες στο να παραμείνουν στην Ελλάδα και να στήσουν τις startups τους.
Παρόλα αυτά, προσθέτει η ίδια ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων πηγαίνουν σε πιο mainstream και καθιερωμένες startups.
Από την πλευρά του, ο Παπαδόπουλος της Marathon αναφέρει πως πολλές ελληνικές startups δεν βρίσκονται ακόμη στο ραντάρ των επενδυτών.
Καλό ξεκίνημα το 2021
Φέτος έχουν υπάρξει αρκετές, σημαντικές συμφωνίες. Τον Μάιο η ελληνική βιοϊατρική επιχείρηση Causaly άντλησε $17 εκατ. στον πρώτο επενδυτικό της γύρο. Ενα μήνα νωρίτερα, η Viva Wallet είχε αντλήσει $80 εκατ. από επενδυτές στον τέταρτο γύρο, συμπεριλαμβανόμενων και επενδύσεων από τις Tencent και την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). H εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται σε 23 ευρωπαϊκές αγορές είναι μία από τους πιθανούς ελληνικούς “μονόκερους”.
Σύμφωνα με τον Χάρη Καρώνη, συνιδρυτής και CEO της Viva Wallet, ο οποίος μίλησε στο Sifted, η εταιρεία δε θέλει να γίνει μονόκερος αλλά… “δεκάκερος”. Ο ίδιος αναφέρει πως αυτός και ο συνέταιρός του έχουν επενδύσει σε 36 επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε πως το 8% των μετοχικών option της εταιρείας ανήκουν στους 76 εργαζόμενούς της.
Tα εμπόδια
Πολλοί μιλούν για την Taxibeat η οποία εξαγοράστηκε από την mytaxi της Daimler το 2017 για περίπου 40 εκατ. ευρώ και μετατράπηκε σε Beat, και την cloud-based πλατφόρμα Workable αναφερόμενοι στη νέα γενιά των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Ελλη Διακαναστάση υπάρχουν ακόμη μερικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το προφίλ των νέων επιχειρηματιών οι οποίοι μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως “ιδιοκτήτες καφέ-κλαμπ και πωλητές ναρκωτικών” στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, η ίδια αναφέρει πως στην Ελλάδα, ένας 22χρονος που προσπαθεί και αποτυγχάνει θεωρείται αποτυχία ενώ στα περισσότερα ανεπτυγμένα μέρη όπως η Ολλανδία, κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό.
Η ανάπτυξη του οικοσυστήματος
Η Ελλάδα, εκτός από την επιστροφή των “brain-drained” επαγγελματιών ελπίζει να προσελκύσει και τους ψηφιακούς νομάδες. Η Ελλάδα έχει θεσπίσει μια νέα φοροαπαλλαγή 50% για τους ψηφιακούς νομάδες που θα ισχύσει από φέτος, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πλάνα για το πρώτο κέντρο καινοτομίας στη χώρα.
Τον Φεβρουάριο, η Endeavor Greece, μια ΜΚΟ ανακοίνωσε πως λανσάρει μια νέα πλατφόρμα η οποία θα συνδέει διεθνείς τεχνολογικούς ειδικούς που θα ήθελαν να εργαστούν στην Ελλάδα με γοργά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι πιθανοί επαγγελματίες είναι να προσθέσουν τα στοιχεία τους σε μία βάση δεδομένων έτσι ώστε να μπορέσουν να τους προσεγγίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Λαμπρό μέλλον
Σύμφωνα με τον Αποστολάκη της VentureFriends, αν και η Ελλάδα δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερα καινοτόμο σε σχέση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, τώρα είναι η στιγμή που η χώρα μπορεί να επιστρέψει για τα καλά, αφού η πολιτική κατάσταση στη χώρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης δεν βοηθούσε τα πράγματα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως μέχρι το τέλος του 2022 η Ελλάδα θα έχει επιχειρήσεις που θα ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση. Ο Καρώνης, από την πλευρά του, συμφωνεί πως η Ελλάδα “επέστρεψε” και είναι σε θέση να εξελιχθεί σε “βασικό παίκτη”.
Διαβάστε ακόμα:
Χάος απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα
Οικογένεια Τίγκα: Πώς έπεσαν έξω οι «βασιλιάδες» της Παραλιακής