Σε φάση προετοιμασίας για την έναρξη των εμβολιασμών κατά της νόσου COVID-19 βρίσκονται τα υγειονομικά συστήματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον δύο εμβόλια θα λάβουν αδειοδότηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ το αργότερο έως τις 17 Δεκεμβρίου. Αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να έχει αποφανθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείεται να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech την τρέχουσα εβδομάδα.
Η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Εμέρ Κουκ σε ραδιοφωνική συνέντευξή δήλωσε πως «αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα».
Οι Pfizer/BioNTech και η Moderna έχουν ήδη καταθέσει σχετικά αιτήματα αδειοδότηση των εμβολίων τους, BNT162b1 και mRNA-1273, αντίστοιχα, προς τον FDA και τον ΕΜΑ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ, ο FDA θα εξετάσει την αίτηση των Pfizer/BioNTech στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ της Moderna που υπέβαλε χθες Δευτέρα 30 Νοεμβρίου τη σχετική αίτηση, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή θα συνεδριάσει για την εξετάσει στις 17 Δεκεμβρίου.
Ο ΕΜΑ, σύμφωνα με την Εμερ Κουκ, έχει ως στόχο να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με του FDA. Ξεχωριστή διαδικασία «τρέχει» το Ηνωμένο Βασίλειο με τον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα να εξετάζει τα αιτήματα των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca.
Υπενθυμίζεται ότι, τα δύο εμβόλια έχουν παρουσιάσει αναπάντεχα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Το BNT162b1 είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 και αποτρέπει τη σοβαρή νόσηση, ενώ το mRNA-1273 έχει 94,1% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου και 100% αποτελεσματικότητα στις βαριές περιπτώσεις COVID-19. Η αποτελεσματικότητα του AZD1222 κυμαίνεται μεταξύ 62-90% ανάλογα με το δοσολογικό σχήμα.
Εν αναμονή, λοιπόν, της επίσημης αδειοδότησης των δύο προαναφερόμενων εμβολίων εντός του Δεκεμβρίου, τα υγειονομικά συστήματα έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των δόσεων.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη οριστικοποιήσει εμπορικές συμφωνίες για την αγορά συνολικά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων με έξι φαρμακευτικές εταιρείες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi/GSK, Moderna και CureVac) ενώ με τη Novavax οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.
Η Ελλάδα θα λάβει σταδιακά συνολικά 25.000.000 δόσεις των αδειοδοτημένων εμβολίων, που αρκούν για να καλυφθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες 12,5 εκατομμυρίων πολιτών. Σε ότι αφορά στη χώρα μας, ο δωρεάν εμβολιασμός των πληθυσμιακών ομάδων, βάσει προτεραιοποίησης, θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021.
Ελληνική προετοιμασία για την υποδοχή των εμβολίων
Η χώρα μας έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την παραλαβή συνολικά 14 ειδικών ψυκτικών θαλάμων για την αποθήκευση των δόσεων των εμβολίων. Τα 7 βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους και τα υπόλοιπα αναμένεται να παραλειφθούν εντός της εβδομάδος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Οι ειδικοί αυτοί ψυκτικοί θάλαμοι θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της επικράτειας ώστε να μπορούν να τροφοδοτούν ομαλά τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα COVID-19.
Παράλληλα σχεδιάζεται καμπάνια ενημέρωσης για την αξία του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού, ώστε να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Διαβάστε ακόμη:
Αρση του lockdown: Προς νέα «παράταση» – Οι πιθανές ημερομηνίες
Μέρκελ: Κίνδυνος για τρίτο κύμα κορωνοϊού – Πάνω από 13.600 κρούσματα σε ένα 24ωρο
Κορωνοϊός: Με εικονικές αναστολές συμβάσεων ζητούν κούρεμα στα ενοίκια