search icon

Διεθνή

Εμπόριο τέχνης: Μια δύσκολη υπόθεση – Τα μυστικά ενός «ασυνήθιστου» κόσμου (pic)

Το εμπόριο τέχνης απαιτεί παίρνει κανείς ρίσκα επειδή οι έμποροι συχνά κατέχουν πολλά έργα τέχνης χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πουληθούν

Ο Μαρκ Λάμπερτ έχει αγοράσει και πουλήσει έργα τέχνης από καλλιτέχνες όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Κλοντ Μονέ κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως έμπορος έργων τέχνης, ένα επάγγελμα στο οποίο μπήκε σχεδόν τυχαία.

Μετά από ένα πτυχίο στις καλές τέχνες, ο Λάμπερτ φανταζόταν ότι θα γινόταν δάσκαλος καλλιτεχνικών, αλλά μια τυχαία συνάντηση με έναν έμπορο τέχνης που τον προσέλαβε ως βοηθό τον έβαλε σε διαφορετικό δρόμο. «Ξεκίνησα δοκιμαστικά … και τελικά έμεινα εκεί για 17 χρόνια», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC.

Εκείνη την εποχή ειδικευόταν στους βικτοριανούς πίνακες του 19ου αιώνα και εξέθετε σε περίπου 20 διεθνείς εκθέσεις τέχνης και αρχαιοτήτων κάθε χρόνο. Στη συνέχεια, μετά από ένα πέρασμα από μια άλλη αντιπροσωπεία, άνοιξε τον Σεπτέμβριο τη δική του γκαλερί – Lambert Fine Art – στη βρετανική πόλη Στράτφορντ-απόν-Έιβον.

Η εμπορία έργων τέχνης είναι ένα επάγγελμα που ο Λάμπερτ χαρακτήρισε «ασυνήθιστο», επειδή η τέχνη είναι συχνά μια αγορά που καθοδηγείται από το συναίσθημα και όχι από την ανάγκη. «Δεν το χρειάζεστε. Δεν χρειάζεται να το έχεις. Οι άνθρωποι όμως το θέλουν, το επιδιώκουν. Από αυτή την άποψη, θεωρώ ότι είναι ασυνήθιστο. Και νομίζω ότι οι περισσότεροι που αγοράζουν τέχνη επενδύουν σε κάτι για τον εαυτό τους … θέλουν να το κοιτάζουν και να το απολαμβάνουν κάθε μέρα», δήλωσε ο Λάμπερτ.

«Η πώληση έργων τέχνης μέσω ενός εμπόρου και όχι σε δημοπρασία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα έργα να διατηρήσουν την αξία τους», δήλωσε ο Λάμπερτ – «εάν ένας πίνακας τελικά πωληθεί για λιγότερα από την εκτιμώμενη αξία του, μπορεί να μειώσει την αντιληπτή αξία του και να μειώσει τη ζήτηση. Μπορείτε να «καταδικάσετε» έναν πίνακα βάζοντάς τον σε δημοπρασία μερικές φορές, αν δεν πουλήσει σωστά ή δεν πουλήσει καλά», δήλωσε ο Λάμπερτ.

«Η επιχείρηση χρειάζεται ανανέωση»

«Ο κόσμος της εμπορίας έργων τέχνης μπορεί να μοιάζει απλησίαστος για τους νεοεισερχόμενους», σύμφωνα με την Όλια Τζόνσον, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων και συνιδρύτρια της επιχείρησης τέχνης και εσωτερικών χώρων Relic, την οποία ίδρυσε το 2023.

Η Relic εξέθεσε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο στην περίφημη «Decorative Fair» στο Λονδίνο, μια ετήσια εκδήλωση για τις τέχνες και τις αντίκες, που σύμφωνα με την Τζόνσον προσελκύει συνήθως «παλαιούς εμπόρους, οι οποίοι μπορεί να εργάζονται στην οικογενειακή τους επιχείρηση».

«Οι λιγότερο έμπειροι έμποροι μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να περιμένουν χρόνια για να είναι έτοιμοι να βάλουν τα κομμάτια τους προς πώληση στην έκθεση», είπε, «αλλά η Relic κλήθηκε να μοιραστεί ένα περίπτερο με έναν καθιερωμένο εκθέτη. Επειδή είχαμε αυτή την ευκαιρία, αλλά και επειδή νομίζω ότι είμαστε λίγο ατρόμητοι, σκεφτήκαμε: «γιατί να μην προσπαθήσουμε να το κάνουμε τώρα;» δήλωσε η Τζόνσον, προσθέτοντας ότι το βρήκε μια «απίστευτα θετική εμπειρία».

«Όλοι συνειδητοποιούν ότι η επιχείρηση χρειάζεται ανανέωση», δήλωσε η Τζόνσον.

Παράλληλα με την αγορά και πώληση έργων τέχνης και διακοσμητικών αντικειμένων, η Relic δανείζει κομμάτια για εκδοτικές και διαφημιστικές φωτογραφήσεις σε πελάτες όπως το περιοδικό Elle Decoration και η εταιρεία σχεδιασμού υφασμάτων Colefax and Fowler.

Σταδιοδρομία χαρτοφυλακίου

Τόσο η Τζόνσον όσο και η συνέταιρός της Νάταλι Βόσλου, δημιουργική διευθύντρια στον τομέα της διαφήμισης, διευθύνουν την Relic παράλληλα με τις καθημερινές τους δουλειές. «Η εμπειρία μου με όλους τους νεότερους εμπόρους που γνωρίζουμε, είναι πάντα κάτι που έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, το εμπόριο τρέχει πάντα παράλληλα με την κύρια καριέρα», δήλωσε η Τζόνσον.

Δύο καλλιτέχνες με τους οποίους μίλησε το CNBC ασχολούνται επίσης με την τέχνη. Ο Τομ Ρουθ ειδικεύεται στη ζωγραφική με μολύβι σε κεραμικά και παρουσιάζει ζώα και θαλάσσια πλάσματα στα έργα του. Ο Ρουθ είναι πρώην διευθυντής και εμπειρογνώμονας καλών τεχνών στον πολυτελή οίκο δημοπρασιών Christie’s, είναι επίσης έμπορος ζωγραφικής του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, αγοράζοντας από δημοπρασίες και πουλώντας σε εμπόρους και ιδιώτες.

Η καριέρα του Ρουθ ως εμπόρου  τον βοήθησε επίσης να πουλήσει τα κεραμικά του έργα. Σε εκθέσεις τέχνης, χρησιμοποιούσε τα πιάτα που σχεδίαζε για να δίνει γλυκά στους ανθρώπους που περιεργάζονταν τους πίνακες στο περίπτερό του. «Οι άνθρωποι άρχισαν να τα αναζητούν, ρωτώντας πόσο κοστίζουν», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC και η επιχείρηση κεραμικών του απογειώθηκε.

Ο Τζακ Ρόμπερτς είναι επίσης καλλιτέχνης και έμπορος. «Έχω πολλές και διάφορες ασχολίες στον κόσμο της τέχνης», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC. Το καλλιτεχνικό του όνομα είναι «JPR Stitch» και ειδικεύεται στα πολύχρωμα κεντήματα που οι πελάτες του εκθέτουν ως τέχνη τοίχου, φτιάχνοντάς τα σε ραπτομηχανή. Ο Ρόμπερτς έχει δημιουργήσει μια ομάδα στο Instagram, όπου συχνά τον βρίσκουν οι πελάτες – «συχνά 20άρηδες και 30άρηδες» – είπε.

Παράλληλα, ο Ρόμπερτς είναι έμπορος και σύμβουλος, καθώς προμηθεύει γκαλερί με έργα τέχνης – τα οποία δανείζει έναντι αμοιβής ή με πώληση ή επιστροφή. Στην τρέχουσα συλλογή του έχει έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Τζεφ Κουνς και Ντάμιεν Χερστ.

Οι κίνδυνοι στο εμπόριο τέχνης

«Το επάγγελμα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο, επειδή οι έμποροι συχνά κατέχουν πολλά έργα τέχνης χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πουληθούν», σύμφωνα με τους εμπόρους με τους οποίους μίλησε το CNBC. Ο Λάμπερτ μπορεί να κατέχει περίπου 70 έως 100 έργα τέχνης ταυτόχρονα, ενώ ο Ρόμπερτς δήλωσε ότι οι έμποροι μπορεί να κατέχουν λίγα κομμάτια, αλλά από «ιδανικούς» καλλιτέχνες που είναι πιο πιθανό να πουληθούν.

«Οι έμποροι μπορεί επίσης να έχουν στην κατοχή τους κομμάτια των οποίων η ζήτηση αυξάνεται», δήλωσε ο Ρόμπερτς. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει «μερικά» τέτοια κομμάτια στη συλλογή του, αλλά το να ξέρει πότε να τα πουλήσει μπορεί να είναι δύσκολο.

Διαβάστε ακόμη

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της – Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης

Πυρετός επενδύσεων – Ποιοι κολοσσοί «ψηφίζουν Γαλλία»

Ιράκ: Η παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου είναι απόφαση του ΟΠΕΚ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version