search icon

Διεθνή

Ελβετία: «Απεταξάμην» τον τίτλο του πλυντηρίου μαύρου χρήματος – Νέες μεταρρυθμίσεις

Για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια η Ελβετία δρομολογεί νέα μέτρα για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος - Τι αλλαγές θα γίνουν - Στο επίκεντρο και η αυστηρότερη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τη διεθνή κατακραυγή

Νέα δραστικά μέτρα για την πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ανακοίνωσε η Ελβετία, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ότι αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές… πλυντήριο και να βελτιώσει τη φήμη της.

Η ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων έγινε από την υπουργό Οικονομικών, Κάριν Κέλερ-Σούτερ, η οποία σχολίασε ότι στόχος είναι να βελτιωθεί η διαφάνεια και να κλείσουν τα νομικά… παραθυράκια που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας.

Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθεί η σύσταση ενός ομοσπονδιακού μητρώου, όπου εταιρείες και νομικές οντότητες θα πρέπει να εγγράφουν τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών τους. Το μητρώο θα βρίσκεται στην ευθύνη της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της αρμόδιας ομοσπονδιακής οικονομικής υπηρεσίας και το περιεχόμενο του δεν θα είναι προσβάσιμο από το κοινό.

Σημειωτέον πως η Ελβετία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει κάποιου είδους εθνικό μητρώο ιδιοκτησιών. Εκτιμάται δε, πως αποτελεί το νούμερο ένα κέντρο offshore πλούτου, με τις τράπεζες της να φυλάσσουν περίπου 2,4 τρισ. δολάρια ξένων assets.

«Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος βλάπτει την οικονομία και θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επομένως ένα ισχυρό σύστημα προστασίας έναντι του οικονομικού εγκλήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη φήμη και τη διαρκή επιτυχία ενός σημαντικού διεθνούς, ασφαλούς χρηματοοικονομικού κέντρου» σχολίασε η Ελβετίδα υπουργός.

Έτερα μέτρα θα αφορούν την σκλήρυνση των κανονισμών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και την αποτροπή φαινόμενων παραβίασης διεθνών κυρώσεων, κάτι που αφορά σχεδόν φωτογραφικά τη διεθνή πίεση που δέχεται η χώρα να επιβλέπει καλύτερα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των μεγιστάνων της.

Για τον ίδιο λόγο δε, θα μειωθεί το όριο για πληρωμές σε μετρητά στις συναλλαγές που αφορούν πολύτιμα μέταλλα από τα 100.000 μόλις στα 15.000 φράγκα.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις συνιστούν τη δεύτερη φορά σε τρία χρόνια που η Ελβετία προχωρά σε αλλαγές στη νομοθεσία της που διέπει το οικονομικό έγκλημα. Όμως, ειδικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η χώρα δέχτηκε νέες ισχυρές πιέσεις από τη Δύση κυρίως σε σχέση με κρούσματα παράκαμψης των κυρώσεων από τους Ρώσους.

Η Ελβετία αναγκάστηκε να ακολουθήσει τα βήματα της ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όμως έχει κατηγορηθεί για χαλαρή… επόπτευση και εφαρμογή των μέτρων.

Πάντως, από τη σημερινή ανακοίνωση των αλλαγών στη νομοθεσία μέχρι τη θεσμοθέτηση τους μεσολαβεί αρκετός δρόμος. Το πολύπλοκο πολιτικό σύστημα της χώρας απαιτεί μια σημαντική περίοδο διαβούλευσης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα, τις τοπικές κυβερνήσεις στα καντόνια και κοινωνικούς φορείς, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και τα τραπεζικά και νομικά λόμπι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το νέο νομοσχέδιο είναι απίθανο να φτάσει προς επικύρωση από τη βουλή πριν την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμη

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις κυβέρνησης, παραχωρησιούχων για τα διόδια

JP Morgan: Ξεκινά την κάλυψη της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα €13,5 – Οι καταλύτες για το μέλλον (γραφήματα)

Morgan Stanley: Tι σημαίνει για τη Mytilineos μια πιθανή εξαγορά της Imerys Βωξίτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version