Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, αρνείται την κριτική που του ασκείται αναφορικά με το γεγονός ότι η χώρα του έγινε περισσότερο εσωστρεφής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.
Πιο αναλυτικά, πριν από μερικές ημέρες, υποστήριξε ότι η Ινδονησία καλωσορίζει όλους τους ισχυρούς επιχειρηματίες και εταιρείες – συμπεριλαμβανομένης της Tesla – που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τους άφθονους φυσικούς πόρους της χώρας του δημιουργώντας εργοστάσια επενδύοντας παράλληλα, στην τοπική οικονομία.
Ο Ουιντόντο, δήλωσε ακόμη, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, τη Ford καθώς και άλλες εταιρείες αυτοκινήτων για να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις παραγωγής και ένα εργοστάσιο οχημάτων, στην Ινδονησία. Ο Πρόεδρος της χώρας αποκάλυψε μάλιστα, πως συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, τον Μάιο, λίγο μετά τη σύνοδο κορυφής στις ΗΠΑ για τους ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNBC, συνεργάτες του Μασκ έφτασαν στην Ινδονησία πριν από έξι εβδομάδες προκειμένου «να εξετάσουν τις δυνατότητες της χώρας». Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, διαθέτει άφθονα φυσικά κοιτάσματα κασσίτερου, χαλκού, νικελίου, κοβαλτίου και βωξίτη, μερικά από τα οποία είναι βασικά υλικά για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.
Σημειώνεται ωστόσο, πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ουιντόντο, η πλούσια σε πόρους Ινδονησία απαγόρευσε την εξαγωγή βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μη επεξεργασμένου νικελίου το 2020, του άνθρακα το 2021 και του βρώσιμου λαδιού τον Απρίλιο. Το τελευταίο μέτρο είχε στόχο τη σταθεροποίηση των εγχώριων τιμών. Σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της και να χρησιμοποιήσει τους φυσικούς της πόρους στην εγχώρια παραγωγή, η Ινδονησία επιθυμεί να απεξαρτηθεί από τις εξαγωγές πρώτων υλών.
Διαβάστε ακόμα:
Στη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Συνάντηση με Ντράγκι
Κροατία: «Εισαγωγές» εργαζομένων για να καλυφθούν τα κενά στον τουρισμό (pics)