Μπορεί ο Έλον Μασκ να δήλωσε ότι αποφάσισε να θέσει την εξαγορά του Twitter σε αναμονή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει έτσι απλά.
Την Παρασκευή (13.5.2022), ο CEO της Tesla ανέφερε στο Twitter ότι αποφάσισε να θέσει την εξαγορά της Twitter σε αναμονή, καθώς προσπαθεί να διαπιστώσει αν το ποσοστό των ψεύτικων και spam λογαριασμών είναι όντως μόλις 5%, όπως ισχυρίζεται εδώ και καιρό η εταιρεία.
Μετά το συγκεκριμένο tweet ακολούθησε ένα άλλο, στο οποίο ο Έλον Μασκ επανέλαβε ότι εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένος στην εξαγορά της Twitter.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, ήδη κινδυνεύει με μήνυση από την Twitter για παραβίαση συμβολαίου, που θα μπορούσε να του κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την εξαγορά πληρώνοντας το συμφωνημένο τέλος διάλυσης ύψους 1 δισ. δολαρίων, δεν είναι καθόλου απλό.
Κι αυτό γιατί το τέλος διάλυσης δεν αποτελεί προαιρετική πληρωμή, που επιτρέπει στον Μασκ να αποδεσμευτεί χωρίς συνέπειες, καθώς ισχύει για τις περιπτώσεις που η συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει εξαιτίας κάποιου εξωτερικού παράγοντα, όπως η διαμεσολάβηση από κάποια ρυθμιστική Αρχή ή οι ανησυχίες για τη χρηματοδότηση τρίτων.
Επίσης, για περιπτώσεις απάτης, αν ο αγοραστής υποθέτει ότι η ανακάλυψη λανθασμένων πληροφοριών έχει το λεγόμενο «υλικό αρνητικό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με όσα είπε στο CNBC δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, μια πτώση της αγοράς, όπως το τρέχον sell-off που προκάλεσε στο Twitter απώλειες άνω των 9 δισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκυρος λόγος, ώστε ο Έλον Μασκ να κάνει κάτι τέτοιο.
Επίσης, αν ο Έλον Μασκ αποφάσιζε να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την εξαγορά επειδή ένιωθε ότι τελικά το ποσό είναι υπερβολικό, εκτός από το να εισπράξει τέλος διάλυσης του 1 δισ. δολαρίων το Twitter θα μπορούσε επίσης να υποβάλει μήνυση ζητώντας αποζημίωση πολλών δισεκατομμυρίων.
Κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο παρελθόν, όπως το 2020 στην περίπτωση της Tiffany, η οποία μήνυσε τον γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH επειδή προσπάθησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία τους, με την υπόθεση να κλείνει όταν η Tiffany συμφώνησε να μειώσει την τιμή πώλησής της από 16,2 δισ. δολάρια σε περίπου 15,8 δισ. δολάρια.
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται ο λογαριασμός της επιστρεπτέας προκαταβολής
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: 3,5% ανάπτυξη και 6,3% πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022
Ο «πυρετός» της χρυσής λίρας: Πόσα τεμάχια αγόρασαν οι Έλληνες – Γιατί «φρέναραν» οι πωλήσεις