search icon

Διεθνή

Ελίζαμπεθ Χολμς – Theranos: «Να γίνω Στιβ Τζομπς» – Τι αποκαλύπτει το κρυφό ημερολόγιό της

Σκόρπιες λέξεις φαίνεται να έγραφε ως επί το πλείστον, η επιχειρηματίας στο προσωπικό της σημειωματάριο, σαν να προσπαθούσε να κωδικοποιήσει τις σκέψεις της για να μην την καταλάβουν και αποκαλυφθεί η απάτη της

Όταν μερικά χρόνια πριν, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να συγκρίνουν την αυτοδημιούργητη επιχειρηματία και Ceo της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, με τον Στιβ Τζομπς, εκείνη δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να τους απογοητεύσει. Για αυτό και σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της στα ΜΜΕ, επέλεγε να φοράει ένα μαύρο ζιβάγκο ακριβώς σαν και αυτά που φορούσε ο Τζομπς. Πολύ συχνά, έλεγε μάλιστα, πως τον θαύμαζε αφού ήταν το είδωλό της. Ένας πρώην υπάλληλος της Theranos αποκάλυψε, πρόσφατα, ότι η Χολμς στο γραφείο της είχε μια φωτογραφία του Τζομπς.

«Να γίνω Στιβ Τζομπς»

Αυτές ήταν οι τέσσερις λέξεις που έγραψε στις 2 Απριλίου 2015 στο προσωπικό της σημειωματάριο, η Ελίζαμπεθ Χολμς, η γυναίκα που φέρεται να έχει διαπράξει μια από τις μεγαλύτερες απάτες στη Silicon Valley. Επιθυμούσε να γίνει η «θηλυκή εκδοχή του Στιβ Τζομπς». Αυτός φαίνεται πως ήταν ο στόχος της και δεν θα σταματούσε μέχρι να τον πετύχει. Πράγματι, πέντε μήνες μετά, ένα εξώφυλλο με την φωτογραφία της θα είχε ως τίτλο «ο επόμενος Στιβ Τζομπς». Το άρθρο στο περιοδικό αυτό, έγραφε: «Η Χολμς εγκατέλειψε το κολέγιο, όπως ακριβώς και ο Τζομπς. Στα 19 της, παράτησε το Στάνφορντ για να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση, τη Theranos».

Υπενθυμίζεται πως, η επαναστατική τεχνολογία της εταιρείας της υποσχόταν να εκτελεί εκατοντάδες εξετάσεις στο δευτερόλεπτο χωρίς κόπο και κυρίως χωρίς πολλά χρήματα, παρά μόνο με λίγες σταγόνες αίματος. Η Χολμς έλαβε τότε τον τίτλο της νεότερης αυτοδημιούργητης γυναίκας δισεκατομμυριούχου. Είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων της από πλούσιους επενδυτές όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ, η οικογένεια Γουόλτον της Walmart και πολλοί άλλοι.

Το όνειρο όμως, δεν κράτησε πολύ. Εκεί που τα ΜΜΕ έπλεκαν το εγκώμιό της, ξαφνικά στις 15 Οκτωβρίου 2015, ο πρώην δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Τζον Κάρεϊρου με ένα ρεπορτάζ – κόλαφο αποκάλυψε τις ανακρίβειες και τα λάθη που υπήρχαν στην τεχνολογία δοκιμών αίματος της εταιρείας. Η Χολμς φέρεται πως τα γνώριζε όλα αυτά και απλώς επέλεγε να τα αγνοεί. Σύμφωνα με το CNBC, δύο εβδομάδες αργότερα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Theranos έγραψε ένα άλλο σημείωμα στον εαυτό της: «Ατρόμητη και διαφανής τίποτα για να κρύψω» και λίγο πιο κάτω έγραφε: «Στρατηγικό λάθος – WSJ – εντύπωση – πολέμησε – πολλές κατηγορίες – έγιναν».

Σκόρπιες σκέψεις

Σκόρπιες λέξεις φαίνεται να έγραφε ως επί το πλείστον, η επιχειρηματίας στο προσωπικό της σημειωματάριο, σαν να προσπαθούσε να κωδικοποιήσει τις σκέψεις της για να μην την καταλάβουν. Μία μέρα έγραψε: «Δεν έχει αντιμετωπιστεί – δεν κλονίζει την εμπιστοσύνη μου – την επιχειρηματική μου κρίση – δεν υπάρχει λόγος – η ανακοίνωση αυτή – θα γνωρίζουμε σε έναν μήνα από τώρα – η επιχειρηματική κρίση ήταν σωστή τον καιρό εκείνο – ποτέ δεν είναι σίγουρο» φαίνεται να αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Wall Street Journal. «Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι βρήκαν τον mado. Όχι εσένα», γράφει σε ένα άλλο σημείο, με τον Καρεϊρού να υποστηρίζει ότι αναφέρεται σε έναν από τους μεγαλύτερους απατεώνες της Wall Street, Μπέρνι Μέιντοφ.

Σήμερα, η Χολμς αλλά και ο πρώην σύντροφός της και γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της εταιρείας, Ραμές «Σάνι» Μπαλουάνι (Ramesh “Sunny” Balwani) βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα 20 έτη για απάτη και συνομωσία. Η δίκη της Χολμς άρχισε τον περασμένο μήνα ενώ η δίκη του πρώην συντρόφου της έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις της υπεράσπισης, η Χολμς αναμένεται να υποστηρίξει ενώπιον δικαστών και ενόρκων ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ως διευθύνουσα σύμβουλος ήταν η απόλυτη πίστη της στον Μπαλουάνι. Πιο συγκεκριμένα, στο δικαστήριο θα προβληθεί ο ισχυρισμός πως η Χολμς ήταν το θύμα μιας κακοποιητικής σχέσης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταθέσει πως ο Μπαλουάνι την κακοποιούσε και κατάφερνε με τον τρόπο αυτό να ασκεί έλεγχο πάνω της χωρίς να της αφήνει κανένα περιθώριο να αποφασίζει η ίδια για το μέλλον της εταιρείας της.

Οι δικηγόροι του Μπαλουάνι, ωστόσο, διαψεύδουν τους εν λόγω ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα «άκρως προσβλητικούς». Ερωτηθείς για αυτές τις σημειώσεις, ένας υπάλληλος στη Theranos αποκάλυψε πως: «Η Χολμς έβλεπε τον εαυτό της ως εμπορικό σήμα και την κινητήριο δύναμη της εταιρείας. Δεν ήταν από αυτούς που χειραγωγούνταν από τον Σάνι ή οποιονδήποτε. Αυτή η στάση συνεχίστηκε ακόμη και όταν ο Μπαλουάνι αποχώρησε από την εταιρεία το 2016».

Διαβάστε ακόμη:

ΡΑΕ: Μέτρα «σωσίβιο» για να αποτραπούν τα «κανόνια» στην αγορά προμήθειας

Alpha Bank: Με υπερκάλυψη κλείνει αύριο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Τα 10 πιο αναπτυσσόμενα επαγγέλματα της επόμενης 10ετίας – Πόσο πληρώνουν (λίστα)

Exit mobile version