Το τελεσίγραφο των 8 ημερών που δόθηκε στον Μαδούρο προκειμένου να προκηρύξει εκλογές εξέπνευσε και η κατάσταση στη Βενεζουέλα αναμένεται να περάσει σε άλλο επίπεδο καθώς τα ενδεχόμενα εκλογών, πολέμου με τις ΗΠΑ αλλά και εμφυλίου είναι ανοιχτά και μάλιστα σχολιάζονται μέσω τηλεόρασης ανοιχτά.

Ενδεικτικό το τελευταίο μήνυμα του Μαδούρο προς τον Τραμπ ότι «θα λερώσει τα χέρια του με αίμα» αν επιμείνει με αυτό που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ονομάτισε ως μια «βρώμικη» συνωμοσία των ιμπεριαλιστών για να τον ανατρέψουν.

«Σταμάτα. Σταμάτα Τραμπ! Σταμάτα εδώ. Κάνεις λάθη που θα γεμίσουν τα χέρια σου με αίμα και θα αφήσεις λεκέδες με αίμα στην προεδρία σου. Γιατί να θέλεις μια επανάληψη του Βιετνάμ;» είπε ο Μαδούρο σε συνέντευξή στον Ισπανό δημοσιογράφο Τζόρντι Εβόλε.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους που πιέζουν για τη διεξαγωγή εκλογών λέγοντας «δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα από κανέναν. Αρνούμαι να κάνω τώρα εκλογές – αυτές θα διεξαχθούν το 2024. Δεν με νοιάζει τι λένε οι Ευρωπαίοι».

«Δεν μπορείς να βασίζεις τη διεθνή πολιτική σε τελεσίγραφα. Αυτά γίνονταν στις εποχές των αυτοκρατοριών» συμπλήρωσε ο Μαδούρο.

Προειδοποίησε, τέλος, ότι «αν οι μας επιτεθεί η αυτοκρατορία της Βόρειας Αμερικής, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Δεν θα παραδώσουμε τη Βενεζουέλα» ενώ είχε και ένα μήνυμα για τον Γκουαϊδό λέγοντας του «σκέψου καλά τις κάνεις και εγκατέλειψε την στρατηγική του πραξικοπήματος».

 

“¡Te vas a manchar las manos de sangre! ¿Quieres otro Vietnam?”

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νέλσι Ροντρίγκες δήλωσε πως απορρίπτει και καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που είπε ότι η αποστολή στρατευμάτων στη Βενεζουέλα αποτελεί «μια επιλογή».

«Καταδικάζουμε και δεν αποδεχόμαστε αυτές τις δηλώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο… Ο λαός της Βενεζουέλας θα περιφρουρήσει τα σύνορά μας και δεν θα επιτρέψει καμία παρέμβαση από το εξωτερικό, ασχέτως από πού θα προέρχεται» επισήμανε η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι πρόθυμη να ακούσει τη γνώμη των πολιτών της χώρας στο θέμα της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Προκειμένου να σας απαντήσω στην ερώτησή σας εάν θα διεξαχθούν ή όχι εκλογές, μπορούμε να διαβουλευτούμε με τον λαό μέσω του μηχανισμού που αναπτύχθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση… Φυσικά, τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου και της διευθέτησης των θεμάτων σε εκλογικό επίπεδο» είπε σε δημοσιογράφους η Ροντρίγκες.

Στον Τραμπ απάντησε νωρίτερα και ο Μαδούρο, χωρίς… να ξέρει τι έχει πει ο Τραμπ. Το έκανε όχι με ομιλία προς τους υποστηρικτές του αλλά με μια συνέντευξη στο ισπανικό κανάλι La Sexta, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την περασμένη Παρασκευή (01.02.2019). Η συνέντευξη μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής (03.02.2019) αλλά αποσπάσματά της είχαν ήδη δημοσιευτεί. Και στην απειλή απάντησε με… προειδοποίηση (ή απειλή, όπως το δει κανείς) πως μπορεί η Βενεζουέλα να οδηγηθεί σε εμφύλιο!

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο Μαδούρο. Και έριξε το γάντι στις ΗΠΑ. «Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» είπε.

«Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», λέει ο Μαδούρο στο La Sexta και μάλιστα πρόσθεσε πως οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη.

Ο δημοσιογράφος Ζόρντι Έβολε, ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος, απάντησε: «Φοβάμαι από αυτό που λέτε, κύριε Μαδούρο». Αλλά τον Μαδούρο φαίνεται πως δεν τον φοβίζει ο εμφύλιος στη χώρα του. «Αλήθεια; Δεν με φοβίζει» απαντά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Η Ευρώπη αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό

Δέκα ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η Γερμανία, Ισπανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Αυστρία και η Δανία δήλωσαν επίσημα σήμερα ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό.  “Μόλις είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο @χγκουαϊδό”, έγραψε ο Καγκελάριος Κουρτς στο Twitter. “Έχει την πλήρη στήριξή μας για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Οι Βενεζουελάνοι έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ καιρό από κακοδιαχείριση και από την περιφρόνηση του κράτους δικαίου υπό τον Μαδούρο”, σημείωσε.

Τραμπ: Η στρατιωτική επέμβαση είναι μία επιλογή στο τραπέζι

Ανοιχτό άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό στη Βενεζουέλα, ενώ υπογράμμισε ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.

«Βεβαίως είναι μία επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι», είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Ντόναλντ Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Ζήτησε να συναντηθούμε (ο Μαδούρο) αλλά αρνήθηκα, γιατί έχουμε προχωρήσει αρκετά από αυτό το σημείο».

«Συμβαίνουν φρικτά πράγματα στη χώρα, όπως φτώχεια, οδύνη και εγκληματικότητα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αναφερόμενος στον Χουάν Γκουαϊδό είπε ότι είναι ένας νεαρός και ενεργητικός πολιτικός.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στις ογκωδέστατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Αντιπρόεδρος Βενεζουέλας: Δεν θα επιτρέψουμε καμία εξωτερική παρέμβαση

Η Βενεζουέλα απορρίπτει και καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που είπε ότι η αποστολή στρατευμάτων στη Βενεζουέλα αποτελεί «μια επιλογή», δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες.

«Καταδικάζουμε και δεν αποδεχόμαστε αυτές τις δηλώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο… Ο λαός της Βενεζουέλας θα περιφρουρήσει τα σύνορά μας και δεν θα επιτρέψει καμία παρέμβαση από το εξωτερικό, ασχέτως από πού θα προέρχεται» επισήμανε η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι πρόθυμη να ακούσει τη γνώμη των πολιτών της χώρας στο θέμα της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Προκειμένου να σας απαντήσω στην ερώτησή σας εάν θα διεξαχθούν ή όχι εκλογές, μπορούμε να διαβουλευτούμε με τον λαό μέσω του μηχανισμού που αναπτύχθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση… Φυσικά, τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου και της διευθέτησης των θεμάτων σε εκλογικό επίπεδο» είπε σε δημοσιογράφους η Ροντρίγκες.

Τσαβούσογλου: Οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό πυροδοτούν την κρίση στο Καράκας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι οι χώρες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, πυροδοτούν την κρίση στη Βενεζουέλα και τιμωρούν εκατομμύρια πολίτες της.

Η Τουρκία έχει υποστηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε αντίθεση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ΗΠΑ και Καναδά και δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής με δεξιές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την κίνηση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός ηγέτης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ενισχύσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Καράκας, κάλεσε τον περασμένο μήνα τον Μαδούρο για να του ζητήσει να παραμείνει ακλόνητος απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικές εξελίξεις».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό θα έπρεπε αντιθέτως να είχαν εργαστεί ώστε να γίνονταν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

«Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει πυρκαγιά. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχουν συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος μέσω του διαλόγου», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Αλλά έτσι χειρίστηκαν την κατάσταση; Όχι. Αντίθετα, η κατάσταση πυροδοτήθηκε από το εξωτερικό. Ο λαός της Βενεζουέλας τιμωρείται από μια τέτοια προσέγγιση», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του επιχείρησε να ξεκινήσει συνομιλίες για την Βενεζουέλα τον περασμένο χρόνο, μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. «Αλλά σήμερα καμία από αυτές τις χώρες που έχουν κάνει βήματα κατά της Βενεζουέλας δεν αναζητεί τον διάλογο».

Η διαφωνία αναφορικά με την κρίση στη Βενεζουέλα πιθανόν να εξελιχθεί σε ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Άγκυρας και την Ουάσινγκτον, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη Συρία, τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και τα τουρκικά σχέδια για αγορά ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος.

Ο Τσαβούσογλου εξάλλου επανέλαβε την τουρκική κριτική αυτού που η Άγκυρα χαρακτηρίζει αδύναμη διεθνή απάντηση στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πριν από τέσσερις μήνες.

«Πρόσφατα δυτικές χώρες–ξέρετε, είναι πολύ ευαίσθητες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθώντας να διδάξουν τους πάντες για τα ανθρώπινα δικαιώματα–υπήρξαν σιωπηλές», είπε ο υπουργός υπονοώντας ότι οι χώρες αυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να προστατεύσουν τους εμπορικούς δεσμούς τους με το Ριάντ.

«Συνάπτουν συμφωνίες και πουλάνε όπλα», σχολίασε ο Τσαβούσογλου.