(last update: 16.38) Ο Τζέρεμι Χαντ είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, με την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, να «αποπέμπει» τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Κουάζι Κουάρτενγκ, ο οποίος πληρώνει το «μάρμαρο» της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης.
«Είμαι απίστευτα στεναχωρημένη που χάνουμε τον Κουάρτενγκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε δημόσιες δηλώσεις της, επιβεβαιώνοντας την «υποχρεωτική παραίτηση» του μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη της, ο οποίος έμεινε στα καθήκοντά του για διάστημα μόλις έξι εβδομάδων.
Ο πρώην (πλέον) υπουργός Οικονομικών, λίγο νωρίτερα -μέσω ανάρτησης στο Twitter-, είχε γνωστοποιήσει δημόσια ότι η Λιζ Τρας τού ζήτησε να παραιτηθεί άμεσα από το υπουργικό συμβούλιο.
— Kwasi Kwarteng (@KwasiKwarteng) October 14, 2022
Η αποπομπή εντάσσεται στη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης ως προς τον μίνι προϋπολογισμό, ο οποίος προέβλεπε αμφιλεγόμενες φορο-ελαφρύνσεις σε έχοντες και κατέχοντες, ύψους 43 δισ. στερλινών. Κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια η Τρας.
«Πρέπει να δράσουμε άμεσα, προκειμένου να καθησυχάσουμε τις αγορές» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ανακοινώνοντας την κατάργηση ενός μέρους των μειώσεων στους συντελεστές φορολογίας, ύψους περίπου 18 δισ. στερλινών (π.χ. ο εταιρικός φόρος επανέρχεται στο 25%).
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο στο τέλος του Οκτωβρίου, το οποίο θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
«Οι δαπάνες, ωστόσο, θα αυξηθούν με μικρότερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν στο προηγούμενο μεσοπρόθεσμο» έσπευσε να διαβεβαιώσει, παράλληλα, έχοντας το ένα βλέμμα στην αντίδραση των αγορών.
Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων, η αξία της στερλίνας υποχωρεί κατά 1,14% έναντι του δολαρίου και κατά 0,75% έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 1,1204 δολάριο/στερλίνα και στο 0,8693 στερλίνα/ευρώ.
Ταυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κινείται ήπια ανοδικά στο 4,2%, με τον βασικό δείκτη FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να κερδίζει 1,50% και να ενισχύεται στις 6.953 μονάδες.
Το παρασκήνιο της αποπομπής
Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε, όπως προαναφέρθηκε, το σχέδιο του Κουάρτενγκ για εκτεταμένες φορο-μειώσεις, το οποίο κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 23 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια αποσύρθηκε για περαιτέρω επεξεργασία, λόγω της έντονης αντίδρασης των αγορών.
Και ο λόγος ήταν ο εξής: Οι αναλυτές θεώρησαν ότι οι «γενναίες» ελαφρύνσεις στα πλουσιότερα στρώματα θα διευρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα οδηγήσουν σε αύξηση του κρατικού δανεισμού. Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία τα επιτόκια αυξάνονται και ο πληθωρισμός ίπταται.
Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο μίνι προϋπολογισμός προκάλεσε την πρόσκαιρη καθίζηση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό (1,06 δολάριο) και την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 14ετίας (άνω του 4,5% το 10ετές, άνω του 5% το 30ετές).
Σήμερα, μάλιστα, εκπνέει και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο «επιστρατεύτηκε» για την άμβλυνση των παραπάνω πιέσεων, καθώς και για τη «διάσωση» των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είχαν μεγάλη έκθεση στο κρατικό χρέος.
Και πράγματι, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με τη στερλίνα να ανακάμπτει άνω του ψυχολογικού ορίου του 1,1ο δολαρίου και την απόδοση των 10ετών ομολόγων να υπαναχωρεί στα επίπεδα του 4%.
Παρά τη σταθεροποίηση της κατάστασης, ωστόσο, οι πολιτικοί τριγμοί παρέμειναν επί τάπητος, με αποτέλεσμα η Λιζ Τρας να αναγκάζεται να «θυσιάσει» τον κορυφαίο υπουργό της, στην πρώτη μεγάλη κρίση της βραχύβιας κυβερνητικής της θητείας.
Διαβάστε επίσης
Ακίνητα: Οι big business των μεγάλων παικτών στην κατοικία – Πού βρίσκονται τώρα οι τιμές (pics)